Hodepine og migrene

Hodepine opptrer i ulike former

Det finnes mange former for hodepine, spenningshodepine og migrene er de vanligste. Selv om mange hodepiner ligner hverandre, er det nesten ingen som er like. Et vellykket resultat er derfor avhengig av en individuell tilnærming til problemet. Mange pasienter opplever at hodepine eller migrene utløses av smerter i nakken, kjeven og skuldrene, mens andre opplever at lukter, matvarer eller hormonelle svingninger kan være utløsende årsak. Fordi det er så mange faktorer som kan utløse hodepine og migrene, bør terapeuten som utreder disse pasientene ha kunnskap om alle faktorene for å finne årsakene til pasientens hodepine.

Hodepine and migrene

Forskjellen på hodepine og migrene

Siden all smerte som oppleves i hodet kan kalles hodepine, inngår migrene selvfølgelig under kategorien hodepine. De vanligste typene hodepine er spenningshodepine og migrene. Spenningshodepine oppleves ofte som trykkende, og er gjerne lokalisert i bakhodet, i pannen eller bak øynene. Denne typen hodepine er forbundet med økt spenning i muskulaturen i nakke, kjeve og ansiktet, og har ofte en sammenheng med stress. Mange kan leve relativt som vanlig med en spenningshodepine, mens migrene oppleves mer intens. 

 

Migrene – «vondt i halve hodet»

Migrene kommer fra greske «hemicrania», som betyr vondt i halve hodet. En migrene også oppleves på andre måter enn «halve hodet», det kan for eksempel kjennes i hele hodet eller bytte side. Migrenen er ofte pulserende i karakter, og et anfall varer fra timer til dager. Noen får synsforstyrrelser i forkant av migreneanfallet, så kalt «aura». Er du plaget av migrene kjenner du. sikkert igjen at du kan være lyd- og lyssky under anfallene, noen opplever også kvalme og oppkast som en del av migreneplagene. Enkelte eksperter hevder at så mange som 70 prosent av alle migrenepasienter ikke har fått riktig diagnose.  Omtrent 17% av kvinnene og 9% av mennene opplever migrene i løpet av dagliglivet. 

Migrene med aura – migrene uten aura

Migrene med aura har du dersom du før migrenen opplever synsforstyrrelser, som at det flimrer. Migrene uten aura debuterer med hodepine uten synsforstyrrelsene i forkant. Man kan også ha aura uten at det nødvendigvis etterfølges av et migreneanfall.  

 

Spenningshodepine

Når musklene i nakke og hodet får en økt spenningsgrad, kan det lede til så kalt tension type head ache, eller på norsk spenningshodepine. Manglende søvn, eller mye stress, kan være bakenforliggende årsaker til en spenningshodepine. I tillegg til å redusere stressnivåene, sove nok og være fysisk aktiv, vil behandling av spenninger i nakken ofte hjelpe. 

Hodepine og migrene Her undersøker vi om musklene på fremsiden av nakken kan være årsak til spenningshodepinen. Lurer du på om hodepinen din kan årsakes av nakkeplager? Les mer om nakkeplager her

 

Hodepine og migrene
Hodepine kan årsaker av spenninger i rygg og nakke

Din rådgiver på hodepine og migrene

Ofte kan pasienter med like symptomer ha helt forskjellig utgangspunkt. Derfor har terapeutene på Klinikk for Alle påtatt seg rollen som rådgivere for deg med hodepine og migrene. Enten du trenger kiropraktor, lege, fysioterapeut, massasje, akupunktur, opptrening eller andre behandlingsformer vil terapeuten gi deg råd slik at du kommer til riktig behandling med en gang. Han eller hun vil også sørge for henvisning til spesialister eller andre tilleggsundersøkelser dersom det skulle være nødvendig.

 

Hodepine og migrene

En grundig gjennomgang av dine plager og din historikk er et viktig ledd i å finne rett behandling

Hodepine og fysisk aktivitet

Fysisk aktivitet synes å hjelpe mot det meste, og spesielt spenningshodepine kan tenkes forebygges med jevnlig trening. Trening er en ypperlig måte å redusere stress på, og muskler og ledd som er i daglig bevegelse får bedre blodsirkulasjon og forutsetninger for å fungere optimalt. Dersom du allerede har fått spenningshodepine eller migrene, kan det være en god ide å hvile fremfor å trene, til hodepinen har gitt seg. 

Hodepine og migrene

Slyngetrening for bedre kontroll kan hjelpe dersom hodepinen påvirkes av nakken.

Her er to informative videor fra vår YouTube-kanal:

Her lærer Sigrun deg mer om hodepine og migrene
Spenningshodepine? Se kort video her

Undersøkelse og behandling hodepine

Plages du av hodepine og ønsker hjelp til å finne ut av hva som kan årsake det? Vi kan hjelpe deg med behandling og tips til hvordan du selv kan forebygge videre plager. Vi tar vare på deg. 

Timebooking finner du her

Senebetennelse

Hva er senebetennelse?

Sener er sterke bånd som fester seg mellom muskulatur og bein og gjør at musklene kan bevege ledd. Noen sener er tynne som de i hånden mens andre som for eksempel akillessenen er tykkere. Sener er sterke og stabile strukturer men ved overdrevent atypisk aktivitet over tid eller akutte skader kan skape irritasjon og betennelse på selv sterke sener. Symptomer på senebetennelse er ofte smerte rundt senen som er irritert, noen opplever også hevelse over selve senen. Smerten kan oppleves som en verkende smerte ved bevegelse av betent sene.

Hvor er det vanlig å få senebetennelse?

Mange opplever smerter rundt albuen, enten på utsiden som i tennisalbue eller innsiden som i golfalbue. Andre steder som er vanlig er i kneet, i skulderen eller håndleddet.

Hva kan man gjøre med senebetennelse?

Det første man burde gjøre hvis en får diagnostisert en senebetennelse er å finne ut av hvilken aktivitet som gjør at irritasjonen og betennelsen oppstår så man kan unngå videre irritasjon.
I samarbeid med en behandler med muskel- og skjellet kompetanse kan du få råd som is og eksentriske øvelser.

Andre behandlingsmetoder vil kunne bestå av kinesiologi- tape, trykkbølgebehandling, friksjonsmassasje eller nålebehandling blant annet. Alle terapeuter vil i samarbeid med deg finne ut hvilken behandling som er best tilpasset ditt behov.

Hvordan kan man unngå å få senebetennelse?

For å unngå senebetennelse burde man forberede kroppen godt på det den skal gjøre. Man kan gjerne varme opp og tilpasse aktiviteten gradvis så man unngår overbelastning.
Det er også viktig å huske på å tilpasse arbeidsplassen også for å unngå belastende sitteposisjoner eller ugunstige tastatur og mus oppsett. Det er også gunstig å huske på å riktig utstyr som for eksempel riktig sko til riktig aktivitet og ha riktig teknikk til hva du gjør.

Korsryggsmerter

Hva er korsryggsmerter?

Korsryggsmerter defineres som smerte lokalisert i nederste delen av ryggen, også kalt lumbal region og iliosacralledd/ bekkenet. Noen opplever også isjas hvor det er strålesmerter ned bein. Korsryggsmerte er den vanligste grunnen til å kontakte helsepersonell og vi beregner at 60-80% vil oppleve korsryggsmerte i løpet av livet. Noen blir veldig påvirket av store invalidiserende korsryggsmerter mens andre kan kjenne seg litt stiv i ryggen om morgenen eller smerte ved sitting gjennom en arbeidsdag.

Smerter korsryggen kan enten komme snikende eller en kan oppleve plutselige ryggsmerter under trening eller generelle løft. Vi deler korsryggsmerte til akutt på under 12 uker og kroniske smerter på over 12 uker. Akutte korsryggsmerter beskrives også på folkemunne som hekseskudd eller kink.

Årsakene til korsryggsmerter kan være mange og bør derfor undersøkes hos en behandler med spesialkompetanse på muskel- og skjelettplager. På Klinikk For Alle er det flere type behandlere med denne spesialkompetansen og kan gjøre en grundig undersøkelse for å finne den spesifikke årsaken til din smerte. Ofte er korsryggsmerter ett sammensatt problem.

Hva kan gjøres med korsryggsmerte?

Ofte burde korsryggsmerte undersøkes av en muskel og skjelett spesialist og behandling av den spesifikke årsaken kan igangsettes.
Målsettingen ved fysikalsk behandling vil være å redusere smerte samt gjenopprette funksjonen i ledd og muskulatur. Behandling består ofte av ett sammensatt behandlingsforløp av leddmanipulasjon, muskelterapi/ nålebehandling og øvelser.

 

De vanligste grunnene er:

• Ledd- låsninger i ryggraden eller bekkenledd kan ofte gi smerte i ryggen. Dette kan oppdages lett av terapeut som er utdannet til dette.Manipulasjonsbehandling er veldig effektivt på ledd- låsninger.


• Stram muskulatur eller muskelknuter kan komme av ledd- låsninger eller andre underliggende årsaker. Muskulatur kan gi lokale smerte og refererte strålesmerter i bein. Disse behandles effektivt med muskelterapi eller nålebehandling/ IMS.


• Prolaps i korsryggen er når det ytterste laget i den dempende skiven som ligger mellom ryggvirvlene sprekker og innholdet presses ut. Mange har prolaps uten å merke det mens noen får sterke skarpe smerter lokalt i korsryggen og skarp utstråling ned beinet hvis prolapsen presser på en nerve ned beinet. Noen har også skiveprotrusjon som hvor innholdet i skiven presses utover uten at ytterlaget sprekker.


• Slitasje og forkalkninger er ufarlige tilstander som vanligvis forventes ved senere alder. Dette er i de fleste tilstander uproblematisk men behandling for å øke funksjonen ved manipulasjon eller fysioterapi kan hjelpe ved denne tilstanden.


• Spinal stenose er når ryggmargskanalen blir trangere ofte i sammenheng med slitasje og forkalkninger beskrevet over. Leddmanipulasjon, muskelterapi og øvelser kan ofte lindre symptomene ved spinalstenose.

Smerter i albuen

Hva er Albuesmerter?

Albuesmerter er smerter i albueleddet eller i strukturer rundt albuen. Det er mange grunner til albuesmerter og det er derfor viktig å få riktig diagnose for effektiv behandling eller tips. Som regel er albuesmerter assosiert med overbelastning over tid eller akutte traumer men det kan også oppstå som nervesmerter fra nakken. Strukturene i albuen som vanligvis gir smerte sener, muskulatur eller beinstrukturer.

Epikondylitt er en vanlig diagnose når en har stikkende smerter i albuen. En epikondylitt er når det oppstår irritasjon og betennelse i senefester og skyldes overbelastning. Overbelastning kan komme fra en drastisk endring i bevegelsesmønster eller en større arbeidsoppgave enn før. Det finnes to typer epikondylitt og de blir vanligvis kalt «tennisalbue» (lateral epikondylitt) og «golfalbue» (medial epikondylitt).

 • Tennisalbue kjennetegnes ved smerter yttersiden av albuen og oppstår som navnet tilsier ofte hos tennisspillere, men er også ett vanlig problem hos personer som sitter mye på PC eller håndverksarbeidere. Grunnen til at man får smerte på utsiden av albuen er fordi fingrenes strekkemuskulatur festes der og slites det på disse festene vil det kunne oppstå en irritasjon av senefester og muskulatur. Et vanlig problem hos hobbysnekkere som vanligvis ikke bruker disse muskulaturene.

 • Golfalbue kjennetegnes ved smerter på innsiden av albuen, dette er noe sjeldnere enn tennisalbue. Smertene oppstår ved senefeste til fingrenes bøyemuskulatur som fester seg på innsiden av albuen.

Det er også andre mindre vanlige tilstander. Disse kan være revmatologiske tilstander, artrose eller tilstander der nervene fra nakken blir klemt i det de går over albueleddet.

De aller fleste tilstander i albuen kan diagnostiseres og behandles effektivt hos en kiropraktor, fysioterapeut eller annen behandler med spesialisering på muskel og skjelettplager.

Hos Klinikk For Alle er det terapeuter som behandler overnevnte lidelser og det er flere behandlingstilbud. For epikondylitt vil det ofte være effektivt med trykkbølgebehandling, kinesiologi tape, tverrfriksjonsmassasje blant annet. Det aller viktigste vil uansett være å finne årsaken til at irritasjonen oppstår og unngå/ tilpasse for dette. Ved flere av våre klinikker har vi også ultralyd for å kunne diagnostisere andre type smerter i albuen.

 

Medialt tibialt stressyndrom (beinhinnebetennelse)

Hva er Medialt tibialt stressyndrom (MTSS) (beinhinnebetennelse)?

Medialt tibialt stressyndrom (MTSS) (også kjent som beinhinnebetennelse) er en lokal overbelastningsskade i skinnebeinet. Tilstanden medfører smerter langs innsiden av skinnebeinet under og etter trening.

Til tross for at tilstanden også kalles beinhinnebetennelse er det ikke snakk om en betennelse, og betennelsesdempende legemidler har derfor liten effekt.

De som utvikler tilstanden oftest er utøvere i løp- og hoppidretter, og militært personell, gjerne i forbindelse med nyoppstartet aktivitet eller økning i treningsbelastning. Når treningsbelastningen øker og beinet får for lite restitusjon kan dette føre til en stressreaksjon i skinnebeinet. Grunnen til at vi får smerter i akkurat dette området av skinnebeinet hkommer av at denne delen av beinet utsettes for størst totalbelastning/stress under vektbærende aktiviteter.
 

Risikofaktorer

Kvinner har over dobbelt så høy risiko for å utvikle tilstanden som menn. Dette knyttes blant annet til «den kvinnelige utøvertriaden» (en kjent sammenheng mellom kalloriunderskudd, redusert østrogennivå og menstruasjonstap, og dårligere beinhelse), tynnere skinnebein, og forskjeller i biomekanikk.

Blant begge kjønn ser vi at faktorer som beingeometri, biomekanikk, vekt og BMI, muskelstyrke i legg og hofte, skotøy og underlag – i tillegg til en rekke andre faktorer – påvirker risikoen for å utvikle tilstanden. Utøvere som har hatt tilstanden før har 3,7 ganger så høy risiko for å utvikle tilstanden under en ny treningssesong.

 

Å stille diagnosen

Diagnosen er ofte enkel å stille, men flere andre tilstander kan gi like symptomer  – inkl. tretthesbrudd og kronisk muskellosjesyndrom. For å stille diagnosen må smertene være treningsindusert, oppleves på innsiden av skinnebeinet, og det er vondt å trykke mot et minimum 5 cm langt område langs innsiden av skinnebeinet. Det er sjelden nødvendig med bildediagnostiske undersøkelser.

 

Behandling

Behandlingen består primært av belastningsrestriksjon (redusere treningsmengde og intensitet), å øke kapasiteten til å tåle belastningen (styrketrening av legg- og hoftemuskulatur og tilpasset løpetrening), og modifisering av disponerende faktorer (inkl. løpeteknikk, skotøy, ernæring). Gradert løpetrening har lenge vært en hjørnestein i behandlingen av MTSS, og innebærer at man følger et individuelt tilpasset løpeprogram som har til hensikt å stimulere til bedring av stressreaksjonen i beinet.

Tilstanden kommer oftest tilbake om man kun forsøker å «hvile seg bra», uten å modifisere faktorene som bidro til at tilstanden fikk utvikle seg, og for mange utøvere er tilstanden derfor et hyppig tilbakevendende problem.

Les mer på www.mtss.no/mtss-beinhinnebetennelse

Svimmelhet Informasjon

Vårt undersøkelses- og behandlingssenter for svimmelhet og balanseforstyrrelser tilbyr et komplett diagnose- og behandlingsprogram.

Svimmelhet er en følelse av at en selv eller omgivelsene beveger seg uten at det er reelt. Det kan oppleves som svært plagsomt og skremmende, men er sjelden et tegn på alvorlig sykdom. Svimmelhet kan og skal diagnostiseres så nøyaktig som mulig. Det er en ganske vanlig tilstand hos eldre, men man må ikke slå seg til ro med utsagnet «det er nok bare alderen».

Vanlige årsaker til svimmelhet og balanseforstyrrelser er:

 • Sykdom i indre øre (virus på balansenerven, «krystallsyke«, Menièrs sykdom).
 • Aldersforandring eller nevrologisk ubalanse i sentralnervesystemet.
 • Nakkelåsninger, muskelspenninger og kjeve/bittproblemer (mest vanlig).

Tverrfaglig samarbeid

Vårt undersøkelses- og behandlingssenter for svimmelhet og balanseforstyrrelser tilbyr et komplett diagnose- og behandlingsprogram. Kiropraktor, balansefysioterapeut og lab assistenter samarbeider tett om pasienten for å få pasienten raskest mulig frisk.

Rask effekt

I ca 50 prosent av tilfellene skyldes svimmelheten enkle funksjonsfeil i nakken og kjeve/bitt. I så fall vil de aller fleste reagere meget positivt på behandling hos kiropraktor i kombinasjon med kjeve/bitt behandling som innebærer massasje av kjevemuskulaturen og eventuelt bittskinne.

Kiropraktor

 • Kiropraktor med etterutdanning i nevrologi og spesialkompetanse på nevrologisk utredning og rehabilitering. I tillegg lang erfaring på funksjonsundersøkelser av nakke, kjeve og kranium. Kiropraktoren har også henvisningsrett til øre-nese-halslege.

Balansefysioterapeut

 • Balansefysioterapeuter med etterutdanning i nevrologi og balanseforstyrrelser. I tillegg kompetanse på balansetrening og rehabilitering.
 • Behandlingen består av funksjonelle øvelser og manuell terapi.
 • Legehenvisning ikke nødvendig.

Følgende klinikker tilbyr behandling av svimmelhet og balanseproblematikk:

Behandlingsformer – Kjevespenninger

De vanligste behandlingsformene for kjevespenninger

Under følger en oversikt over de behandlingsformene man vanligvis har best resultater med når det gjelder pasienter med kjevespenninger. I noen tilfeller kan det være nødvendig å benytte flere behandlingsformer samtidig for best mulig resultat.

 

 • Manipulasjonsbehandling

  Er spesifikke grep terapeuten utfører for å løse opp ledd med nedsatt bevegelighet. Manipulasjonsbehandling virker raskt og vanligvis merker man bedre bevegelighet ganske kort tid etter behandling. Manipulasjonsbehandling er effektiv mot låsninger i nakke, rygg og bekken, men også på ledd i ekstremitetene; skulder, albue, håndledd, hofter, knær, ankler, føtter, tær og fingre.

 • Triggerpunktbehandling

  Når man trykker på «aktive» triggerpunkter, reproduserer man den smerten pasienten plages av til vanlig. Det finnes flere metoder for å behandle triggerpunkter. Den vanligste er å trykke hardt på punktet i ett til to minutter inntil smerten avtar. Triggerpunkter kan også behandles med IMS, kortisoninjeksjoner, trykkbølgebehandling samt en rekke andre metoder.

 • Massasje

  Kraftig og dyp massasje som bryter opp spenninger og muskelknuter. Teknikken brukes både på langs og på tvers av muskelfibrene. Denne metoden benyttes sjelden på pasienter med akutt skade.

 • IMS (intramuskulær stimulering)

  En form akupunktur som brukes spesifikt på muskelknuter, muskelspenninger og betennelser. Når nålen treffer riktig, opplever man ofte at muskelen får en «rykning», for deretter å slappe av.

 • Kraniebehandling

  Manuelle teknikker som brukes for å avspenne muskulatur og hinner i hodebunnen.

 • Bittskinne

  Det finnes flere typer bittskinner på markedet. Bittskinner brukes bare om natten og er som regel bare et midlertidig hjelpemiddel som sammen med andre behandlingsmetoder hjelper å normalisere kjeve- og bittfunksjonen.

 • Yoga

  Yoga er fysiske øvelser med langsom strekk og uanstrengt pust. Yoga har en dyp avspennende effekt på kroppslige og mentale spenninger. Over tid opplever mange mindre stress, mindre smerter og bedre søvnkvalitet.

 • Meditasjon

  Meditasjon gjør mange mer avslappet og avstemt. Meditasjon tar sikte på å øke din bevissthet i forhold til deg selv og omgivelsene, slik at du er mer «til stede» her og nå og i mindre grad lar deg påvirke av negative tanker.

 

Årsaker – Kjevespenninger

Nedenfor kan du lese om noen av årsakene til kjevespenninger.

 •  

  Leddlåsninger

  Nedsatt bevegelighet i nakkens ledd kan forårsake øket spenningsnivå i kjevemusklene.

 •  

  Bittfeil

  Noen ganger kan for høye fyllinger eller kroner forårsake ubalanse i kjevemuskulaturen. I så fall kan en tannlege slipe til bittet slik at biteflatene synkroniseres.

 •  

  Muskelspenninger eller muskelknuter

  Det er ikke uvanlig at kjevemusklene er stramme som følge av ubalanse i bittet eller fordi man strammer kjevemusklene uten å vite det.

 •  

  Triggerpunkter

  Er knuter i muskler og senefester som forårsaker strålesmerter til andre områder.

 •  

  Stress

  Dersom det er stivhet i ledd eller muskulatur i nakken kan stress utløse smerter i dette området, men stress er som regel ikke årsaken, men heller den utløsende faktor.

Informasjon – Kjevespenninger

Kjevespenninger er et utbredt problem og utløses som regel av stress.

Foruten spenninger og smerter i kjevemuskulaturen kan kjevespenninger forårsake en rekke symptomer; blant annet hodepine, svimmelhet og nakkesmerter.

Kjevespenninger opparbeides som regel over mange år og over tid kan kjevespenninger forårsake slitasje på tenner og forandringer i bittet. I tillegg vil kjevespenninger forårsake spenninger i nakkemusklene og påvirke funksjonen av de øverste nakkevirvlene. Dersom man skal få bukt med problemet må man ofte kombinere behandling på nakken og kjeven.

I noen tilfeller kan det være nødvendig å bruke en bittskinne for å avlaste bittet. Pasienter med kjevespenninger reagerer raskt på riktig behandling.

Behandlingsformer – Smerter i benet – Klinikk For Alle

Behandling for ansiktssmerter

Under følger en oversikt over de behandlingsformene man vanligvis har best resultater med når det gjelder pasienter med ansiktssmerter. I noen tilfeller kan det være nødvendig å benytte flere behandlingsformer samtidig for best mulig resultat.