Svimmelhet er en følelse av at man er ustø, i ubalanse eller at omgivelsene snurrer rundt. Noen beskriver det som en karusellfølelse der rommet går rundt (også kalt vertigo). Kvalme er en ubehagelig fornemmelse i magen som ofte gir en trang til å kaste opp. Disse to symptomene opptrer svært ofte sammen.
Når du blir svimmel, kan balanseorganet i det indre øret sende signaler til hjernen som ikke stemmer overens med det øynene ser eller kroppen ellers oppfatter. Dette misforholdet forvirrer hjernen og kan utløse kvalme – på samme måte som mange blir bilsyke eller sjøsyke av motstridende sanseinntrykk. Svimmelhet og kvalme kan variere fra milde og forbigående episoder til mer intense anfall som påvirker dagliglivet. De kan skyldes alt fra ufarlige årsaker til mer alvorlige medisinske tilstander.
Svimmelhet og kvalme kan utløses av en rekke faktorer. Ofte er det en kombinasjon av flere ting som spiller inn. Her er noen av de vanligste årsakene:
Indre øret huser balanseorganet (vestibulærapparatet) som registrerer kroppens bevegelser og posisjon. Forstyrrelser her er en svært hyppig årsak til svimmelhet med tilhørende kvalme:
Spente muskler og stive ledd i nakken kan påvirke balansesansen og gi svimmelhet. Balanseorganet, synet og nakkens sanseceller må fungere sammen for at vi skal holde oss stødig. Dersom nakken er svært stiv eller muskulaturen anspent, kan hjernen få unøyaktige signaler om hodets posisjon. Dette kan resultere i en ustøhetsfølelse eller gyngende svimmelhet (noen beskriver det som å være på en båt). Fenomenet kalles gjerne cervikogen svimmelhet, altså svimmelhet som stammer fra nakken. Det sees ofte etter en whiplash-skade eller hos personer med langvarige spenninger og dårlig holdning.
Psykiske faktorer som stress, bekymring og panikkanfall kan utløse svimmelhet og kvalme, selv om det fysisk ikke er noe galt med balanseorganet. Ved sterk angst eller stress aktiveres kroppens “alarmberedskap” – pulsen stiger, musklene spennes og pusten går raskere. Særlig hyperventilering (for rask og grunn pust) kan gi ørhet, prikking i hender, svimmelhetsfølelse og kvalme. Mange blir redde når de kjenner svimmelheten komme og frykter at noe alvorlig er galt, noe som kan forverre symptomene ytterligere i en ond sirkel.
Generelle kroppslige ubalanser kan gi svimmelhet og uvelhet:
Noen ganger ligger årsaken til svimmelhet i selve nervesystemet:
En rekke medisiner har svimmelhet eller kvalme som bivirkning. For eksempel kan blodtrykksenkende medisiner gjøre deg svimmel dersom trykket blir for lavt. Sovemedisiner og beroligende midler kan gi ørhet og ustøhet dagen derpå. Sterke smertestillende (opioider) utløser ofte kvalme og svimmelhet. Også enkelte antibiotika, antidepressiva og andre legemidler kan påvirke balansen. Det er lurt å sjekke pakningsvedlegget dersom du mistenker at medisiner bidrar til svimmelheten, og snakke med lege om mulige alternativer.
Svimmelhet kan oppleves på ulike måter. Noen føler at rommet spinner rundt (karusellsvimmelhet/vertigo), mens andre beskriver en gyngende, ustabil følelse som om de var på en båt (nautisk svimmelhet). Enkelte opplever kortvarig ørhet som om de holder på å besvime (“svimling”), mens andre sliter med mer konstant ustøhet og balanseproblemer. Måten du kjenner svimmelheten på, og situasjonene den oppstår i, kan gi pekepinn om årsaken.
I tillegg til selve svimmelheten kan man ha en rekke tilknyttede symptomer. Kvalme er som nevnt svært vanlig, spesielt ved kraftige svimmelhetsanfall. Andre symptomer som kan følge med er nakkestivhet eller -smerter (dersom svimmelheten kommer fra nakken), hodepine, synsforstyrrelser (for eksempel tåkesyn eller vansker med å fokusere) og øresus eller nedsatt hørsel (ved indre øre-problemer).
For å finne ut av årsaken til svimmelhet og kvalme trengs en grundig undersøkelse. En behandler vil først spørre deg om symptomene dine, når de oppstår, hvor lenge de varer og andre relevante helseopplysninger. Deretter gjøres en klinisk undersøkelse med ulike tester. Balanse og koordinasjon testes gjerne – for eksempel ved at du blir bedt om å lukke øynene mens du står, gå i en rett linje, eller bevege hodet i bestemte vinkler for å se om det fremprovoserer svimmelhet. Terapeuten vil også kjenne på muskulaturen og bevegelsen i nakken din. Ved mistanke om krystallsyke kan en Dix-Hallpike-test utføres for å utløse typisk svimmelhet og se etter nystagmus (ufrivillige øyebevegelser).
I noen tilfeller er det aktuelt med supplerende undersøkelser. En lege kan ta blodprøver for å utelukke for eksempel blodmangel, lave stoffskifteverdier eller infeksjon. Om det er mistanke om noe mer alvorlig, kan bildediagnostikk som MR eller CT av hodet være nødvendig for å se nærmere på hjernen og det indre øret. Som regel er ikke dette påkrevd ved vanlige svimmelhetsplager, men det brukes dersom symptombildet tilsier det for sikkerhets skyld.
Hos Klinikk for Alle får du hjelp av terapeuter med ekspertise i manuell behandling av muskler og ledd, samt rehabiliterende trening, for å motvirke svimmelhet. Behandlingene kan inkludere:
Terapeuten benytter ulike håndgrep for å løse opp spenninger og gjenvinne normal bevegelighet:
Terapeuten vil også jobbe med nakke og rygg for å redusere spenninger. Dette kan innebære å løsne opp i stivheter i brystryggen for bedre holdning, utføre små leddjusteringer i nakke eller rygg ved behov, og tøye stramme muskler. Målet er å avlaste nakken – slik behandling kan i seg selv redusere svimmelheten.
Varig bedring kommer ofte gjennom en kombinasjon av behandling og aktive tiltak. Hos Klinikk for Alle vil du derfor få øvelser og rehabilitering tilpasset dine behov:
Klinikk for Alle har et helhetlig fokus, og i mange tilfeller kan det være nyttig å kombinere fysisk behandling med tiltak som roer nervesystemet:
Det finnes mye man selv kan gjøre for å lindre svimmelhet og kvalme, samt forebygge at plagene oppstår igjen. Her er noen viktige punkter:
De aller fleste opplever svimmelhet og kvalme en eller flere ganger i livet, og som regel går det fort over av seg selv. Men noen ganger er det viktig å oppsøke profesjonell hjelp:
Merk: Naprapater vet hvor grensene går – dersom undersøkelsen avdekker tegn på noe som krever medisinsk (lege)behandling, vil du bli henvist videre. Du kan derfor trygt oppsøke Klinikk for Alle som første instans; de vil sørge for at du får riktig hjelp, enten det skjer hos naprapaten eller via videre henvisning.
Svimmelhet og kvalme er vanlige plager som de fleste vil oppleve en eller annen gang. Ofte er årsaken heldigvis ufarlig – for eksempel krystallsyke, lavt blodtrykk eller muskelspenninger – selv om symptomene kan føles skremmende der og da. Samtidig kan svimmelhet av og til ha mer komplekse forklaringer som migrene eller angst. Uansett er det mye du kan gjøre for å redusere plagene. Start gjerne med enkle grep selv: sørg for mat og drikke jevnlig, og prøv noen øvelser når formen tillater det. Pass også på holdning og unngå unødig stress i hverdagen.
Hvis svimmelheten ikke gir seg eller går utover livskvaliteten din, bør du oppsøke hjelp. En legesjekk kan utelukke alvorlige årsaker og gi en klar diagnose. Deretter kan Klinikk for Alle bidra med målrettet behandling tilpasset dine behov. Gjennom manuell behandling, trening og gode råd kan naprapatene hjelpe deg til bedre balanse, mindre svimmelhet og økt velvære. Kombinerer du profesjonell behandling med egeninnsats hjemme, har du gode forutsetninger for å overvinne svimmelheten. Husk at du ikke er alene – med riktig tilnærming blir de fleste mye bedre.
Klinikk for Alle har spesialister på svimmelhet og balanseproblemer ved følgende klinikker:
Dersom du opplever svimmelhet eller balanseproblemer, anbefaler vi at du tar kontakt for en grundig undersøkelse.
Bestill en konsultasjon i dag og få hjelp til å finne årsaken til din svimmelhet!
Denne artikkelen er skrevet av:
Kiropraktor ved Klinikk for Alle Majorstuen.