Migrene er en tilbakevendende hodepine som kommer i anfall med kraftig, pulserende smerte. Smertene sitter ofte på den ene siden av hodet, og kan vare i alt fra noen timer til opptil 2–3 døgn. Mange opplever også andre plager under anfall, som kvalme, oppkast og overfølsomhet for lys og lyd.
Migrene er ganske vanlig – omtrent 10% av befolkningen rammes, og det forekommer oftere hos kvinner enn hos menn.
Migrene skyldes en forbigående forstyrrelse i nervesystemet. Under et anfall skjer det trolig endringer i hvordan nerveimpulser og blodårer i hjernen oppfører seg. Blodårene kan utvide seg og irritere nerver rundt, noe som bidrar til smerten. Denne nevrologiske mekanismen gjør migrene annerledes enn vanlig spenningshodepine, som ofte kommer fra muskelspenninger.
Migrene kjennetegnes først og fremst av intens hodepine. Typiske tegn på et migreneanfall er:
Behandlingen deles gjerne inn i akutt behandling og forebyggende behandling. Her er en oversikt over de vanligste behandlingene:
Det kan være lurt å føre en migrenedagbok der du noterer når anfallene kommer, hva du gjorde i forkant, mat/drikke, søvn og symptomer. Det kan hjelpe deg og legen din med å finne mønstre, og skreddersy behandlingen.
Klinikk for Alle har spesialkompetanse på behandling av hodepine og migrene. Et tverrfaglig team med kiropraktorer, fysioterapeuter og muskelterapeuter behandler rundt 40 000 pasienter i året. Hos oss får migrenepasientene et helhetlig tilbud som kombinerer ulike behandlingsformer slik at resultatet blir best mulig:
Kiropraktorene undersøker ryggraden og nakken din for å finne eventuelle låsinger eller feilstillinger som kan utløse hodepine. Med skånsomme justeringer/mobilisering av ledd i nakke og øvre rygg kan de avlaste trykk på nerver, og bedre blodsirkulasjonen.
Fysioterapeuter og muskelterapeuter hjelper med å løsne stramme muskler og forebygge nye spenninger. Terapeutene kan utføre massasje og tøyninger av anspente områder i nakke, skuldre og kjeve som ofte bidrar til migreneplager. Du kan også få øvelser og råd om ergonomi (f.eks. riktig sittestilling) for å bedre kroppsholdningen din, og minske belastningen som kan utløse hodepine. I samarbeid med klinikkens kiropraktorer kan fysioterapeuten bidra til varig bedring når muskulatur og ledd fungerer bedre sammen.
Behandlerne på klinikken ser hele bildet, og gir råd utover selve behandlingsbenken. De vil hjelpe deg med å identifisere dine personlige triggere, og foreslå livsstilsendringer som kan redusere migreneplagene. Dette kan også inkludere tips om aktivitetsnivå, stressmestring, søvnvaner og kosthold.
Vi jobber tverrfaglig, noe som betyr at ulike terapeuter samarbeider om pasientens beste. Om din migrene har flere sider ved seg, kan klinikken kombinere flere behandlingsformer – for eksempel kiropraktorbehandling og fysioterapi parallelt – slik at du får helhetlig hjelp. Klinikken kan henvise deg videre til spesialist (som nevrolog) dersom de mener det trengs.
Vi tilbyr rask hjelp. Klinikken har mange terapeuter tilgjengelig og lite eller ingen ventetid, noe som betyr at du ofte kan få time på dagen når du tar kontakt. Dette er viktig for migrenepasienter – jo raskere man kommer i gang med behandling av akutte smerter eller forebyggende tiltak, desto bedre. Du blir møtt av en imøtekommende terapeut som lytter til din historie, og skreddersyr et opplegg for deg.
Målet til Klinikk for Alle er å gi hver pasient en så smertefri hverdag som mulig – så raskt som mulig. Ved å kombinere flere metoder og tilnærminger, øker sjansen for bedring, også for dem som har prøvd “alt” tidligere. Mange migrenepasienter har oppnådd betydelig bedre livskvalitet gjennom tverrfaglig behandling hos Klinikk for Alle. Pasienter rapporterer om inntil 90 % bedring i livskvalitet etter behandling av underliggende årsaker til migrene.
Klinikk for Alle finnes flere steder i landet, og du kan ta kontakt direkte uten henvisning.
Denne artikkelen er skrevet av:
Osteopat ved Klinikk for Alle Kristiansand.