Smerter i ansiktet

Smerter i ansiktet kan være plagsomt, og forårsakes av flere ulike faktorer – både interne, og eksterne. Under følger en oversikt over de behandlingsformer man vanligvis har best resultater med når det gjelder pasienter med ansiktssmerter. I noen tilfeller kan det være nødvendig å benytte flere behandlingsformer samtidig for best mulig resultat.
Dette inkluderer smerter i spesifikke deler av ansiktet, og smerter i halve ansiktet.

 

De vanligste årsakene til smerter i ansiktet er:

  • Kjevespenninger
  • Triggerpunkter i hodebunnen og nakken
  • Nedsatt bevegelighet av ledd i nakken

Smerter i ansikt og kjeve 

Smerter i ansikt og kjeve, inkludert kjevespenninger er et utbredt problem og utløses som regel av stress.

Foruten spenninger og smerter i kjevemuskulaturen kan kjevespenninger forårsake en rekke symptomer; blant annet hodepine, svimmelhet og nakkesmerter.

Kjevespenninger opparbeides som regel over mange år og over tid kan kjevespenninger forårsake slitasje på tenner og forandringer i bittet. I tillegg vil kjevespenninger forårsake spenninger i nakkemusklene og påvirke funksjonen av de øverste nakkevirvlene. Dersom man skal få bukt med problemet må man ofte kombinere behandling på nakken og kjeven.

I de tilfeller der man kjenner smerter i ansikt og tenner, kan det være nødvendig å bruke en bittskinne for å avlaste bittet. Pasienter med kjevespenninger reagerer raskt på riktig behandling.

Nevropatiske smerter i ansiktet og Trigeminusnevralgi

Nevropatiske smerter kan komme etter skader, eller slag mot ansikt og hodet, og kan forårsake nedsatt funksjon i nervebanene. 

I de tilfellene det er snakk om en reell Trigeminusnevralgi som kjennetegnes ved at smertene ofte kommer støtvis og gjerne som følge av berøring av det aktuelle området, benytter man seg også av tverrfaglig behandling, men da i samarbeid med anestesilege som bruker forskjellige typer injeksjoner og medikamentell behandling for å redusere smertene.

Hvordan behandles smerter i ansikt?

  • Manipulasjonsbehandling


    Er spesifikke grep terapeuten utfører for å løse opp ledd med nedsatt bevegelighet. Manipulasjonsbehandling virker raskt og vanligvis merker man bedre bevegelighet ganske kort tid etter behandling. Manipulasjonsbehandling er effektiv mot låsninger i nakke, rygg og bekken, men også på ledd i ekstremitetene; skulder, albue, håndledd, hofter, knær, ankler, føtter, tær og fingre.

  • Triggerpunktbehandling


    Når man trykker på «aktive» triggerpunkter, reproduserer man den smerten pasienten plages av til vanlig. Det finnes flere metoder for å behandle triggerpunkter. Den vanligste er å trykke hardt på punktet i ett til to minutter inntil smerten avtar. Triggerpunkter kan også behandles med IMS, kortisoninjeksjoner, trykkbølgebehandling samt en rekke andre metoder.

  • Massasje


    Dyp massasje langs muskelfibrene i kombinasjon med tøyning av muskulaturen. Behandlingen gjenoppretter større mykhet i tillegg til at den fjerner spenninger og smerte som har bygd seg opp over tid.

  • IMS (intramuskulær stimulering)

    En form akupunktur som brukes spesifikt på muskelknuter, muskelspenninger og betennelser. Når nålen treffer riktig, opplever man ofte at muskelen får en «rykning», for deretter å slappe av.

  • Medikamentell smertebehandling

    Noen pasienter har nytte av å ta medisiner som en del av behandlingen. Enkelte vil måtte bruke smertestillende medisiner en lengre periode, kanskje resten av livet. Medikamentene reduserer smerteopplevelsen på ulike måter, for eksempel ved å dempe aktiviteten i nervesystemet eller ved å ta bort den betennelsesreaksjonen mange pasienter har når de er smertepåvirket. Uansett medisinering er det viktig at dette gjøres under veiledning av pasientens fastlege eller en smertelege i samarbeid med terapeuten. Et grunnprinsipp innenfor smertebehandling er «føre var». Det vil si at det alltid lønner seg å dempe smerten og betennelsen så tidlig som mulig. På den måten vil en trenge mindre medikamenter og reduserer sjansen for kroniske smerter i ansiktet. 

  • Akupunktur

    En gammel kinesisk behandlingsform med lange tradisjoner. Akupunkturens smertedempende effekt er godt dokumentert. I tillegg har behandlingen god effekt på blodsirkulasjonen, mage- og tarmsystemet, immunforsvaret og den psykiske helsen.

  • Kjevebehandling


    Når man skal behandle kjeveleddet og tilhørende muskulatur, må man alltid ta nakken og kraniet med i betraktning. Disse tre strukturene påvirker hverandre likeverdig, og en funksjonsfeil i ett område vil ofte forårsake funksjonsfeil i de andre områdene. Kjeve-, nakke- og hodebunnsmuskulaturen trenger derfor ofte spesifikk massasje i tillegg til manipulasjonsbehandling av nakkevirvlene. Mange må også bruke en tilpasset bittskinne i en periode for å avspenne bittet. I spesielle tilfeller kan det være nødvendig å slipe ned forhøyde kroner eller fyllinger hos en tannlege.

  • Kortisoninjeksjoner


    Kortison er et viktig hormon med mange funksjoner. Kroppen produserer ikke alltid nok kortison selv til å ta hånd om betennelser som forårsaker smerter. Vår erfaring viser at mange pasienter med kroniske smerter også har kroniske betennelser, og at det er først når de blir kvitt betennelsen, at de blir symptomfrie. Kortison tynnes alltid ut med lokalbedøvelse før den injiseres. Koritson har liten virkning når den settes i en muskel. Det settes i sener, senefester/ utspring, slimposer, ledd, leddkapsel, nerver og nerverøtter.

  • Kraniebehandling

    Manuelle teknikker som brukes for å avspenne muskulatur og hinner i hodebunnen, for å behandle smerter i ansiktet og hodet.

  • Yoga

    Yoga er fysiske øvelser med langsom strekk og uanstrengt pust. Yoga har en dyp avspennende effekt på kroppslige og mentale spenninger. Over tid opplever mange mindre stress, mindre smerter og bedre søvnkvalitet.

  • Meditasjon

    Meditasjon gjør mange mer avslappet og avstemt. Meditasjon tar sikte på å øke din bevissthet i forhold til deg selv og omgivelsene, slik at du er mer «til stede» her og nå og i mindre grad lar deg påvirke av negative tanker.


Artikkel skrevet av Minnesjord, E.

Kiropraktor Edle Minnesjord jobber på nevroavdelingen på Majorstuen. Og har klinisk erfaring fra Wales og Norge. Hun behandler plager i muskel og -skjelettsystemet med en spesiell interesse for kjeveproblematikk, hodepine og svimmelhet. 

Artikkelforfatter: Edle Minnesjord, Klinikk for Alle Majorstuen

Referanser

  • Wieckiewicz, Mieszko; Boening, Klaus; Wiland, Piotr; Shiau, Yuh-Yuan; Paradowska-Stolarz, Anna  (2015). Reported concepts for the treatment modalities and pain management of temporomandibular disorders. The Journal of Headache and Pain, 16(1), 106–.         doi:10.1186/s10194-015-0586-5     
  • Suenaga, Shigeaki; Nagayama, Kunihiro; Nagasawa, Taisuke; Indo, Hiroko; Majima, Hideyuki J. (2016). The usefulness of diagnostic imaging for the assessment of pain symptoms in temporomandibular disorders. Japanese Dental Science Review, (), S1882761616300205–. doi:10.1016/j.jdsr.2016.04.004