Skjelven i kroppen beskriver en følelse av at kroppen rister eller dirrer, enten synlig eller som en indre uro. Mange opplever det som om musklene vibrerer eller ikke klarer å holde seg helt i ro. Symptomene kan arte seg på ulike måter, for eksempel:
Det er viktig å merke seg at skjelving i kroppen kan variere i intensitet og varighet. Noen ganger kommer skjelvingen plutselig og går over i løpet av sekunder eller minutter, andre ganger kan den vedvare lengre. Den kan være mild – en knapt merkbar indre uro – eller mer uttalt slik at det synes for deg selv og andre. Å legge merke til når skjelvingen oppstår og i hvilke situasjoner den inntreffer (for eksempel om den kommer i stressende øyeblikk, etter trening, i hvile osv.), kan gi viktige ledetråder til hva som ligger bak.
Det finnes en rekke ufarlige eller funksjonelle årsaker til at man kan bli skjelven i kroppen. Med det mener vi årsaker som ikke skyldes sykdom, men heller kroppens normale reaksjoner på belastninger, livsstil eller følelser. Her er noen av de vanligste årsakene:
Som vi ser, er de fleste av disse årsakene ikke farlige. De reflekterer kroppens normale fysiologiske reaksjoner på psykisk eller fysisk stress. Skjelvingen er i slike tilfeller et symptom på at kroppen enten er overbelastet der og da, eller trenger påfyll av noe (hvile, mat, væske).
Selv om årsakene nevnt over ofte henger sammen med bestemte situasjoner, kan det variere når og hvordan hver enkelt merker skjelvingen. Noen vanlige situasjoner der man kan oppleve å bli skjelven, er:
Kort oppsummert kan skjelven i kroppen oppstå både i hvile og aktivitet, avhengig av hva utløsende årsak er. Situasjonsbetinget skjelving – det vil si skjelving som kun kommer i bestemte situasjoner – peker ofte mot at årsaken er funksjonell og ikke farlig. For eksempel: skjelver du kun når du holder en presentasjon eller får i deg for mye kaffe, er det sannsynligvis ikke noe alvorlig galt, men heller kroppens normale reaksjon. Dersom du derimot skjelver konstant, også i helt avslappet tilstand, kan det være grunn til å undersøke nærmere (mer om dette under “Ufarlig eller alvorlig?”).
I mange tilfeller trenger man ikke oppsøke lege eller klinikk for å håndtere skjelving i kroppen – det går over av seg selv når du har fått hvile, redusert stress eller spist mat. Men noen situasjoner krever en medisinsk vurdering eller faglig råd. Du bør vurdere å oppsøke hjelp dersom:
En god tommelfingerregel er: Dersom du er i tvil, oppsøk hjelp. Det er bedre å få en ekstra sjekk enn å gå og engste seg unødig. I mange tilfeller vil en enkel konsultasjon kunne avklare om skjelvingen er ufarlig, og du kan få råd om hva du kan gjøre med den. Nå skal vi se på nettopp det – hva du selv kan gjøre for å redusere skjelving i kroppen.
Heldigvis finnes det mange tiltak du selv kan prøve for å dempe skjelving og forebygge at den oppstår. Her er en liste over gode råd og livsstilsendringer som kan hjelpe:
Husk at alle disse egenrådene virker best dersom man prøver dem over tid og gjør dem til en vane. Du vil kanskje ikke merke umiddelbar slutt på skjelving bare av én rolig kveld eller én god natts søvn, men over dager og uker med jevn innsats vil kroppen din gradvis komme i bedre balanse. Skulle du likevel fortsatt plages mye av skjelving, finnes det profesjonell hjelp å få. Hos Klinikk for Alle møter du erfarne terapeuter som kan vurdere situasjonen din grundig og foreslå målrettede tiltak. I de neste avsnittene forklarer vi hvordan en undersøkelse foregår hos oss, og hvilke behandlingsmuligheter som finnes.
Behandling av skjelving i kroppen avhenger helt av hva som er årsaken. Det finnes ikke én universell behandling som fjerner all skjelving; tiltakene må rettes mot det underliggende problemet. Hos Klinikk for Alle tilbys flere behandlings- og oppfølgingsformer som kan hjelpe ved de vanligste funksjonelle årsakene til skjelving:
Gjennom denne brede paletten av tiltak sikter Klinikk for Alle på å dekke de fleste behov en pasient med “skjelven i kroppen” måtte ha. Noen trenger kanskje mest fokus på fysisk behandling, mens andre trenger mest hjelp med stressmestring – mange vil ha nytte av litt av alt. Uansett vil planen legges i samråd med deg, og justeres etter hvordan du responderer.
Klinikk for Alle er en landsdekkende klinikkjede med tverrfaglig kompetanse innen muskel- og skjeletthelse. Dersom du plages med skjelving i kroppen, kan Klinikk for Alle bistå deg på flere måter:
Først og fremst vil du få en grundig undersøkelse av erfarne terapeuter. Enten du oppsøker en fysioterapeut eller en kiropraktor hos Klinikk for Alle, vil de lytte til din historie og utføre nødvendige tester for å finne ut hva som er årsaken til skjelvingen. Fordelen med Klinikk for Alle er at de har flere faggrupper under samme tak – hvis din problemstilling krever det, kan de konferere med eller henvise deg internt til riktig behandler. For eksempel kan en kiropraktor vurdere ryggraden og nervesystemet ditt, mens en fysioterapeut kartlegger muskelstyrke og spenninger. Om stress og psykisk spenning antas å bidra, kan de involvere en psykomotorisk fysioterapeut for målrettet avspenning og samtale.
Når årsak(en) til skjelvingen er identifisert, vil Klinikk for Alle skreddersy et behandlingsopplegg for deg. Som beskrevet i avsnittet om behandlingsformer, finnes det mange muligheter: Er det mistanke om at skjelvingen skyldes stive muskler og ledd, kan manuell behandling og øvelser settes inn for å løsne opp og styrke området. Virker det som stress og angst er en stor faktor, kan terapeuten integrere stressmestring – kanskje gjennom pusteøvelser, avspenning eller å lage en balanse mellom aktivitet og hvile i hverdagen din. Klinikk for Alle legger vekt på å behandle årsaken, ikke bare symptomene, slik at du oppnår varig bedring. Ofte vil du også få “lekser” i form av hjemmeøvelser, råd om rutiner, etc., for at du aktivt kan bidra til egen fremgang.
Underveis i behandlingsforløpet vil teamet følge med på hvordan du responderer. Du får tett oppfølging, og planen justeres dersom det trengs. Målet til Klinikk for Alle er å gjøre deg bedre så raskt som mulig, men samtidig gi deg verktøyene for å holde deg bra over tid. Skulle det vise seg at tilstanden din krever annen oppfølging enn det klinikken kan tilby (for eksempel videre medisinske utredninger hos nevrolog, hormonlege eller lignende), vil de hjelpe deg med henvisning og råd videre i helsevesenet. Din trygghet og helse står i fokus gjennom hele prosessen.
Med en kombinasjon av faglig ekspertise, moderne behandlingsmetoder og personnær tilnærming kan Klinikk for Alle tilby en omfattende hjelp for deg som opplever skjelving i kroppen. Enten det handler om å løse opp stramme muskler, bedre kroppens motstandsdyktighet mot stress, eller gi deg trygghet gjennom kunnskap og mestring, står teamet deres klare til å støtte deg. Du skal føle deg ivaretatt hos Klinikk for Alle – møtt med forståelse og profesjonalitet. Målet er at du ikke bare blir kvitt den plagsomme skjelvingen, men også får tilbake kontrollen og følelsen av ro i egen kropp. Klinikk for Alle har hjulpet mange i samme situasjon, og de kan også hjelpe deg til en hverdag der du føler deg stødig, sterk og fri fra “indre risting”. Ta gjerne kontakt med din nærmeste Klinikk for Alle for en konsultasjon – du trenger ingen henvisning, og vi vil gjøre vårt ytterste for at du skal få det bedre så fort som mulig.
Bestill en konsultasjon i dag og ta det første steget mot en smertefri hverdag!
Denne artikkelen er skrevet av:
Fysioterapeut ved Klinikk for Alle Helsfyr og Ski.
Vi på Klinikk For Alle ønsker at din opplevelse skal være så god som mulig. Derfor bruker vi informasjonskapsler (cookies) for at nettstedet skal fungere, for å analysere besøk og for å tilpasse innhold og markedsføring – både på nettstedet vårt og i andre kanaler, som sosiale medier. Enkelte opplysninger kan deles med betrodde samarbeidspartnere til markedsføringsformål.
Du velger selv hvilke informasjonskapsler du ønsker å tillate. Velger du bort enkelte, kan funksjonaliteten bli påvirket. Du kan når som helst endre eller trekke tilbake samtykket ditt via knappen nederst til høyre.