Prolaps

Prolaps kan forårsake store smerter og i verste fall lammelser

Hva er prolaps?

Med prolaps menes som regel at skiven mellom virvlene i ryggsøylen har sprukket og at skivekjernen tyter ut. Prolaps kan oppstå i ryggen, nakken, og i korsryggen.

Her kan du lese mer om: 

 

Symptomer på prolaps

Prolaps kan føre til sterke smerter i rygg, inkludert nakke, midt-ryggen, og korsrygg. I alvorlige tilfeller kan det materialet som tyter ut trykke på nerverøtter og forårsake store smerter, og i noen tilfeller lammelser (se isjias). Prolaps kan vare i noen uker, til måneder, hvis prolapsen ikke blir behandlet. I noen tilfeller vil det være aktuelt med operasjon for å behandle prolaps. Prolaps kan oppstå hvor som helst i ryggsøylen, men mest vanlig er nakken og korsryggen, og i de tilfellene det oppstår trykk på nerveroten vil prolapset forårsake utstrålende smerter i både armer og ben.

Prolaps er ganske vanlig blant befolkningen og nesten 50 % har ett eller flere prolaps uten at det gir symptomer. Ved hjelp av en klinisk og nevrologisk undersøkelse er det som regel enkelt å finne ut av om dine symptomer skyldes prolaps eller andre årsaker. I tvilstilfeller kan man henvise deg til MR som er en avansert form for røntgen som gjør det mulig å se prolapset som ikke synes på vanlig røntgen.

  

Behandling av prolaps

Det er ingenting i veien for å behandle et prolaps så lenge man gjør dette på riktig måte. Som regel benytter kiropraktoren traksjonsbehandling i kombinasjon med modifiserte manipulasjonsteknikker for å bedre leddfunksjonen rundt prolapset. I tillegg kan man supplere med annen behandling som betennelsesdempende medisiner, akupunktur, massasje og i noen tilfeller kortisoninjeksjoner som utføres av anestesilege.

Når prolapset ikke lenger forårsaker utstrålende smerter og funksjonen i ryggen eller nakken er normalisert er det viktig å følge et treningsprogram som for å styrke og stabilisere muskulaturen og redusere sjansen for tilbakefall.

 

Referanser

  1. Yuan, Yusong; Qian, Yuan; Lu, Hao; Kou, Yuhui; Xu, Yangbo; Xu, Hailin  (2020). Comparison of the therapeutic outcomes between open plantar fascia release and percutaneous radiofrequency ablation in the treatment of intractable plantar fasciitis. Journal of Orthopaedic Surgery and Research, 15(1), 55–.         doi:10.1186/s13018-020-1582-2

2. Dunning, James; Butts, Raymond; Henry, Nathan; Mourad, Firas; Brannon, Amy; Rodriguez, Hector; Young, Ian; Arias-Buría, Jose L; Fernández-de-las-Peñas, César; Baur, Heiner (2018). Electrical dry needling as an adjunct to exercise, manual therapy and ultrasound for plantar fasciitis: A multi-center randomized clinical trial. PLOS ONE, 13(10), e0205405–.