En hjernerystelse (commotio cerebri) er den vanligste typen hodeskade. Det er en lett traumatisk hjerneskade som oppstår når hjernen utsettes for et kraftig slag eller risting inne i hodeskallen. Dette skjer typisk hvis hodet treffes av noe eller ved en brå bevegelse som gjør at hjernen slår mot innsiden av kraniet. En hjernerystelse kan skje med eller uten bevissthetstap, men uansett fører den til en midlertidig forstyrrelse av hjernens normale funksjon. Det betyr at hjernen ikke fungerer helt som normalt for en kort periode etter skaden.
Selv om hjernens funksjon påvirkes ved en hjernerystelse, får man vanligvis ingen synlige skader på hjernen om man tar CT eller MR-bilder. Hjernerystelser er altså funksjonelle forstyrrelser – hjernen ristes og kjemikaliene i hjernen kommer i ubalanse – men det oppstår ingen blødninger eller varige skader i hjernevevet. Typiske tegn umiddelbart etter en hjernerystelse kan være at personen er omtåket, forvirret eller kortvarig bevisstløs, men dette går som oftest over relativt raskt. En hjernerystelse i seg selv er sjelden livstruende, og de fleste blir helt friske igjen i løpet av kort tid. Det er likevel viktig å ta en hjernerystelse på alvor og følge med på symptomer, i tilfelle det skulle dreie seg om en mer alvorlig skade.
Hjernerystelse kan oppstå i mange ulike situasjoner der hodet utsettes for plutselig kraft. Noen vanlige årsaker og situasjoner er:
Det er viktig å merke seg at man ikke alltid trenger et direkte slag mot hodet for å få hjernerystelse. En kraftig støt mot kroppen kan være tilstrekkelig, dersom kraften forplanter seg til hodet. For eksempel kan et hardt fall på baken eller føttene gi hjernen en kraftig rist selv om hodet ikke treffer bakken, og utløse en hjernerystelse. Uansett mekanisme er fellesnevneren at hjernen plutselig flyttes/bråstopper inne i kraniet, noe som forstyrrer den normale balansen i hjernens signaler.
Symptomene på en hjernerystelse kan variere fra person til person, både i type og alvorlighetsgrad. Noen merker bare milde symptomer, mens andre kan ha mer uttalte plager. Vanlige symptomer inkluderer:
Det er viktig å forstå at ikke alle symptomer opptrer hos alle personer. For eksempel kan én person kun få lett hodepine og litt svimmelhet, mens en annen opplever både oppkast og kort bevissthetstap. Alvorlighetsgraden varierer: Noen føler seg nesten normale etter en time, mens andre har plager som varer flere dager. Symptomene kommer som regel umiddelbart eller innen kort tid etter skaden, men i noen tilfeller kan de utvikle seg gradvis i løpet av de første 24–48 timene. Derfor er det viktig å følge nøye med på den skadde personen det første døgnet.
Heldigvis vil symptomene ved en ukomplisert hjernerystelse gradvis avta av seg selv. De fleste begynner å føle seg merkbart bedre i løpet av et par dager, og de fleste er helt bra innen 7–10 dager. Hos barn kan restitusjonen noen ganger ta litt lengre tid enn hos voksne, men utgangspunktet er det samme – plagene gir seg spontant over tid. Det er likevel svært viktig med riktig oppførsel i dagene etter skaden for å unngå forverring eller komplikasjoner, slik vi skal se på under behandling og gode råd.
De aller fleste hjernerystelser leger seg selv uten behov for spesifikk medisinsk behandling. Likevel bør enhver mistanke om hjernerystelse tas på alvor. Fordi hjernen er vårt mest kritiske organ, er det viktig å utelukke alvorlige hodeskader som hjerneblødning eller kraniebrudd. I mange tilfeller vil man oppsøke legevakt for en vurdering, spesielt hvis skaden var kraftig. Barn og eldre får lettere hjernerystelse enn voksne, og hos disse bør terskelen for å kontakte lege være lavere.
Så, bør man alltid dra til legen ved hjernerystelse? Ikke nødvendigvis for helt milde tilfeller. Dersom det dreier seg om et svært lett hodetraume – for eksempel at man dunket hodet lett uten å miste bevisstheten, og bare har mild hodepine og kanskje litt kvalme – kan man ofte observere hjemme først. Det forutsetter at det er en voksen person til stede som kan følge med på den skadde de første timene. Men er man i tvil om skaden, skal lege kontaktes. Det er bedre å bli undersøkt en gang for mye enn en gang for lite.
Det finnes en del alarmsymptomer man skal være oppmerksom på. Kontakt lege umiddelbart (eventuelt ring 113) dersom du eller den skadde opplever noen av følgende tegn etter et slag mot hodet:
Disse tegnene kan indikere en mer alvorlig skade enn en simpel hjernerystelse, for eksempel en hjerneblødning eller brudd inne i skallen. Ikke nøl med å kontakte medisinsk hjelp dersom du merker noen av disse symptomene. Det er bedre å ringe 113 én gang for mye enn for sent. Ved alvorlige symptomer som beskrevet over, skal du ringe 113 (ambulanse) slik at pasienten kan få rask hjelp. Mens man venter på hjelp, legg personen i sideleie (stabilt sideleie) om han/hun er bevisstløs, for å sikre frie luftveier.
Har man derimot ingen av faresignalene og pasienten virker relativt OK, kan man som nevnt se det an. Likevel anbefales det ofte å få en lege til å vurdere skaden, spesielt hvis man føler seg utrygg. En lege (eller legevakten) vil kunne utføre en nevrologisk undersøkelse, stille spørsmål om hendelsen og vurdere om det er behov for en CT av hodet. Legen kan også avgjøre om pasienten bør observeres på sykehus det første døgnet, eller om hjemmemonitorering er tilstrekkelig. I Norge følger sykehusene egne retningslinjer for hodeskader for å avgjøre hvem som trenger CT og innleggelse.
Oppsummering: Kontakt lege snarest ved enhver hodeskade som medfører nevneverdig symptom, og umiddelbart (113) ved alvorlige tegn som de listet over. Ved milde symptomer uten røde flagg kan man observere hjemme, men ha lav terskel for å oppsøke lege dersom noe bekymrer eller symptomene skulle øke på.
Det finnes ingen spesifikk “kur” mot selve hjernerystelsen, fordi det er en skade som kroppen reparerer selv over tid. Behandlingen av hjernerystelse går primært ut på hvile, observasjon og gradvis tilbakevending til normal aktivitet. Målet er å gi hjernen ro til å komme seg, men samtidig unngå unødig lang inaktivitet. Her er noen generelle råd for behandling og restitusjon:
For personer som har hatt en hjernerystelse, tilbyr Klinikk for Alle spesialiserte behandlinger og rehabilitering som kan hjelpe i restitusjonsprosessen. Klinikk for Alle er en kjede av helseklinikker med tverrfaglig kompetanse, og de har erfaring med å behandle både akutte hjernerystelser og langvarige plager etter hjernerystelse (post-commotio syndrom). Her er noen av måtene Klinikk for Alle kan bistå på:
Fysioterapi og kroppslig opptrening: En hjernerystelse skjer ofte i sammenheng med kroppslige skader – for eksempel nakkesleng (whiplash) ved bilulykker eller stive nakkemuskler etter et fall. Fysioterapeutene hos Klinikk for Alle kan hjelpe med å behandle smerter og spenninger i nakke og rygg som ofte følger med etter en hjernerystelse. Dette kan redusere hodepine og svimmelhet som skyldes muskelspenninger. I tillegg kan fysioterapeuten veilede pasienten i balanseøvelser og treningsprogram som på en skånsom måte gjenopptrener kroppen. Enkle balansetreningsøvelser kan bidra til å rekalibrere balanseorganet og redusere svimmelhet. Fysioterapi handler også om å gradvis bygge opp styrke og utholdenhet igjen etter noen dager/uker med redusert aktivitetsnivå, slik at pasienten trygt kan vende tilbake til normal funksjon.
Nevrologisk rehabilitering: Klinikk for Alle har utviklet kompetanse innen funksjonell nevrologisk rehabilitering, som er spesielt nyttig for pasienter med vedvarende symptomer etter hjernerystelse. Funksjonell nevrologisk rehabilitering vil si at man gjennom øvelser og stimulering trener opp igjen de områdene i hjernen og nervesystemet som har kommet i ubalanse etter skaden. Terapeutene ved Klinikk for Alle (inkludert fysioterapeuter, kiropraktorer og andre med neuro-rehabiliteringskompetanse) gjør først en grundig undersøkelse av pasienten. De kartlegger hvilke funksjoner som er svekket – det kan være balanse, koordinasjon, øyebevegelser, kognitive evner (hukommelse, konsentrasjon) eller andre nevrologiske funksjoner. Basert på dette setter de opp et tilpasset treningsprogram for hjernen.
Nevrologisk rehabilitering ved Klinikk for Alle inkluderer ofte multisensorisk trening. Det betyr at man stimulerer flere sanser samtidig i øvelsene. For eksempel kan en pasient som sliter med svimmelhet få en øvelse der han/hun skal feste blikket på et punkt mens hodet roteres fra side til side. Denne tilsynelatende enkle øvelsen trener faktisk opp samspillet mellom balansesansen (vestibulærapparatet) og synet, og forbedrer hjernens koordinasjon mellom disse sansene. En annen metode Klinikk for Alle bruker, er vestibulær rehabilitering, som innebærer spesifikke øvelser for balanseorganet i det indre øret. Slike øvelser kan gradvis redusere svimmelhet og ustøhet.
For kognitive symptomer som konsentrasjonsvansker eller «hjernetåke», kan Klinikk for Alle tilby kognitiv trening. Et eksempel er bruk av Interactive Metronome (IM), et databasert treningsverktøy der pasienten utfører rytmiske bevegelser (f.eks. klappe i hendene eller trampe foten) i takt med lyd- eller lyssignaler. Denne treningen hjelper med å forbedre timing, oppmerksomhet og koordinasjon i hjernen. Studier har vist at slik målrettet rehabilitering kan styrke de nevrale nettverkene som er involvert i konsentrasjon og læring. Pasienter opplever ofte bedring i kognitive funksjoner etter et treningsprogram med IM eller lignende metoder.
Tilpassede behandlingsopplegg: En stor fordel ved å oppsøke Klinikk for Alle er at de skreddersyr behandlingen til hver enkelt pasient. Det finnes ikke én universell oppskrift som passer for alle hjernerystelser – noen plages mest med svimmelhet, andre med hodepine eller konsentrasjon. Klinikk for Alle har god erfaring med å lage skreddersydde behandlingsplaner for pasienter med kroniske hjernerystelsesplager. I praksis betyr det at behandlerne kombinerer ulike terapiformer og øvelser for å dekke pasientens unike behov. Kanskje trenger man både vestibulære øvelser for balansen og kognitive øvelser for hukommelsen. Ved Klinikk for Alle kombineres gjerne teknikker på tvers av fagområder: en pasient kan få øvelser som tradisjonelt brukes for balanseproblemer, i kombinasjon med øvelser som brukes for lese- og lærevansker. En annen pasient kan få elementer fra rehabilitering etter hjerneslag kombinert med synstrening. Denne tverrfaglige tilnærmingen – at man bruker mange verktøy fra både fysioterapi, nevrologi, kiropraktikk m.m. – gjør at hele spekteret av symptomer adresseres. Det unike opplegget settes altså ikke bare opp ut fra hvilke symptomer du har, men ut fra hvilke underliggende funksjoner i hjernen som trenger trening.
Klinikk for Alle følger også med på ny forskning og moderne metoder innen hjernerystelse-rehabilitering. Forskning viser at en slik individuell og spesifikk rehabiliteringsstrategi kan være en av de beste måtene å redusere eller fjerne symptomer ved kronisk hjernerystelsessyndrom. Det vil si at pasienter med langvarige plager kan ha stor nytte av et slikt skreddersydd opplegg. Mange som har slitt i måneder med hodepine, tretthet eller kognitiv tåke etter en hjernerystelse, kan oppleve betydelig bedring gjennom systematisk rehabilitering hos dyktige terapeuter.
Avanserte behandlingsmetoder og utstyr: I tillegg til tradisjonelle metoder, tilbyr Klinikk for Alle også noen spesialiserte behandlingsteknikker. Et eksempel er bruk av en multi-akse roterende stol i rehabiliteringen. Dette er en stol som kan rotere i forskjellige plan og som brukes for å stimulere balanseorganene i ørene og de delene av hjernen som bearbeider informasjon om bevegelse og romorientering. Slik vestibulær stimulering under kontrollerte former kan være svært effektiv trening for hjernen. Klinikken kan også benytte andre hjelpemidler, som spesielle briller eller skjermer for synstrening, og ulike sensorer for å måle balanse. Ved å kombinere tradisjonell fysioterapi med høyteknologisk utstyr, kan Klinikk for Alle tilby et helhetlig rehabiliteringsprogram.
Oppsummert kan Klinikk for Alle hjelpe deg gjennom hele rehabiliteringsløpet etter en hjernerystelse – fra tidlig fase med råd og veiledning, til opptrening av spesifikke funksjoner hvis plagene vedvarer. Enten du trenger hjelp med å komme tilbake i idretten, eller du sliter med hverdagslige funksjoner på grunn av post-commotio syndrom, vil de kunne sette opp et tilpasset opplegg for deg.
Bestill en konsultasjon i dag og ta det første steget mot en smertefri hverdag!
Denne artikkelen er skrevet av:
Osteopat ved Klinikk for Alle Kristiansand.