Korsryggsmerter er en av de vanligste årsakene til kontakt med helsepersonell. Mellom 60–80 % av befolkningen vil oppleve smerter i korsryggen i løpet av livet. Smertene kan oppstå akutt under en bevegelse eller utvikle seg gradvis over tid. De kan være milde og forbigående eller mer alvorlige og påvirke daglige aktiviteter. Heldigvis finnes det effektive behandlingsmetoder for å redusere smerte og gjenvinne funksjon. I denne artikkelen ser vi nærmere på hva korsryggsmerter er, vanlige årsaker, og hvordan du kan få hjelp.
Begrepet vondt i korsryggen beskriver smerter og ubehag lokalisert nederst i ryggen, i området rundt lenderyggen. På fagspråket kalles dette gjerne lumbago, og kjennetegnes ved smerter i korsryggen som kan komme akutt eller gradvis. Smertene kan være konstante eller veksle med bevegelse, og de kan spenne fra en murrende verk til skarpe tak som “hugger” til når du beveger deg. Noen opplever også at ryggen blir stiv og mindre bevegelig. Vanlige dagligdagse aktiviteter som å bøye seg, løfte gjenstander eller sitte lenge kan bli utfordrende. Til tross for hvor plagsomt det kan være, er det heldigvis sjelden at korsryggsmerter skyldes alvorlig sykdom – for de aller fleste er det en ufarlig (om enn smertefull) muskel- eller leddplage som går over av seg selv.
Korsryggen består av muskler, leddbånd, nerver og benstrukturer (ryggvirvler og skiver). Smerter i dette området oppstår når noen av disse strukturene blir irritert, overbelastet eller skadet. Ofte kan det være vanskelig å peke på én enkelt årsak til smertene – det kan være en kombinasjon av faktorer som fører til at “begeret renner over” og smertene melder seg. Ryggsmerter betegnes derfor ofte som uspesifikke, fordi det ikke alltid finnes et klart røntgen- eller MR-funn som forklarer smerten. Den gode nyheten er at korsryggen vår er robust og bygd for bevegelse. Selv om det gjør vondt nå, vil riktig aktivitet og behandling som regel få deg tilbake på beina. I neste del ser vi på noen av de vanligste årsakene til at man kan få vondt i korsryggen.
Korsryggsmerter kan ramme alle – fra unge idrettsutøvere til eldre som har slitne rygger etter et langt liv. Årsakene kan variere, men her er noen av de mest typiske utløsende faktorene og tilstandene:
Symptombildet ved vondt i korsryggen kan arte seg litt ulikt fra person til person, avhengig av årsaken og alvorlighetsgraden. Her er noen vanlige symptomer og kjennetegn:
De fleste korsryggsmerter er som sagt ufarlige og går gradvis over. Men når bør man oppsøke profesjonell hjelp? Her er noen symptomer som kan tyde på at du bør kontakte lege, kiropraktor eller fysioterapeut for vurdering:
Hos Klinikk for Alle tilbyr vi skreddersydd behandling for korsryggsmerter basert på en grundig undersøkelse.
Våre behandlingstilbud inkluderer:
Hva bør man gjøre når man har vondt i korsryggen?
Hvordan kjennes prolaps ut?
Selv om behandling kan hjelpe, er det mye du selv kan gjøre for å lindre og forebygge vondt i korsryggen:
1. Hold deg i bevegelse
2. Ha en ergonomisk arbeidsstilling
3. Styrketrening og kjernemuskulatur
4. Stresshåndtering
Klinikk for Alle er Norges største tverrfaglige kjede innen behandling av muskel-, skjelett- og nerveplager. Dette betyr at når du oppsøker Klinikk for Alle med vondt i korsryggen, har du tilgang til et helhetlig behandlingstilbud under ett tak. Hos Klinikk for Alle møter du et team av erfarne terapeuter – kiropraktorer, fysioterapeuter, naprapater, osteopater, manuellterapeuter og massasjeterapeuter – som jobber sammen for å hjelpe nettopp deg. Terapeutene våre er faglig oppdaterte på sine felt, og du kan forvente høy kompetanse, en grundig undersøkelse og skreddersydd behandling.
Grundig undersøkelse: Første steg når du kommer til Klinikk for Alle med korsryggsmerter, er en nøye kartlegging av problemet. Terapeuten vil lytte til din sykehistorie – når og hvordan smertene oppsto, hva som gjør vondt verre eller bedre, og om du har symptomer som stråler ut i bena. Deretter gjøres en fysisk undersøkelse der man tester bevegeligheten i korsryggen, muskelstyrke, reflekser og eventuelle tegn til nerverotsaffeksjon (som ved isjias). Denne grundige evalueringen er viktig for å avdekke årsaken til smertene dine. Hos Klinikk for Alle er vi opptatt av å finne årsaken bak symptomene, i stedet for bare å dempe smerten midlertidig. Kanskje kommer smertene dine av en kombinasjon av stivhet i et bekkenledd og stramme muskler i korsryggen – da må begge deler adresseres. Kanskje har du en liten prolaps – da er det viktig å vite det, men også å vite at resten av ryggen din må styrkes for å avlaste området. Om nødvendig kan våre klinikere henvise deg til bildediagnostikk (MR, CT, røntgen) for å få et klarere bilde av situasjonen, men som oftest er dette ikke nødvendig ved vanlige korsryggsplager.
Tverrfaglig behandling: Basert på undersøkelsen blir det utarbeidet en behandlingsplan tilpasset deg og din hverdag. Fordi Klinikk for Alle har et bredt spekter av fagfolk, kan vi benytte oss av flere behandlingsmetoder samtidig for best mulig resultat. For eksempel:
Hos Klinikk for Alle får du altså en helhetlig tilnærming. Vi vet at korsryggen henger sammen med resten av kroppen, både fysisk og ofte psykisk. Derfor kan vi ved behov også koble på andre eksperter: Våre kiropraktorer og manuellterapeuter kan skrive sykemelding om du trenger noen dager fri fra jobb. Vi har også leger tilknyttet klinikkene som kan vurdere behov for medisiner eller videre henvisning. Har du mye psykisk stress knyttet til smertene, eller trenger hjelp med mestringsstrategier, har Klinikk for Alle psykologer og psykomotoriske fysioterapeuter som forstår sammenhengen mellom kropp og sinn. Målet vårt er at du skal føle deg ivaretatt på alle plan.
Tilpasset dine behov: Enten du kommer inn med akutte, nye smerter eller du har slitt med korsryggen i lang tid, vil behandlingen tilpasses deg. For akutte smerter legger vi vekt på rask smertelindring og trygghet – du skal vite at det ikke er farlig å bevege seg, og vi hjelper deg i gang så du ikke blir redd for å bruke ryggen (frykt for bevegelse kan nemlig forlenge plagene. For kroniske/langvarige smerter jobber vi mer med gradvis opptrening, vaneendringer og eventuelt flere fagpersoner involvert for å dekke alle aspekter. Vi følger med på framgangen din og justerer behandlingsopplegget underveis. Dersom noe ikke gir ønsket effekt, prøver vi andre tilnærminger – alt for å finne “nøkkelen” til nettopp din rygg. Og når du er blitt bedre, vil vi gjerne hjelpe deg med forebygging slik at smertene holder seg borte. Klinikk for Alle tilbyr oppfølgingstime(r) etter endt behandling der vi kontrollerer at alt fortsatt står bra til og justerer øvelsesprogrammet ditt ved behov.
Bestill en konsultasjon i dag og ta det første steget mot en smertefri hverdag!
Denne artikkelen er skrevet av:
Kiropraktor ved Klinikk for Alle Lillehammer.