Senebetennelse

Hva er senebetennelse?

Sener er sterke bånd som fester seg mellom muskulatur og bein og gjør at musklene kan bevege ledd. Noen sener er tynne som de i hånden mens andre som for eksempel akillessenen er tykkere. Sener er sterke og stabile strukturer men ved overdrevent atypisk aktivitet over tid eller akutte skader kan skape irritasjon og betennelse på selv sterke sener. Symptomer på senebetennelse er ofte smerte rundt senen som er irritert, noen opplever også hevelse over selve senen. Smerten kan oppleves som en verkende smerte ved bevegelse av betent sene.

Hvor er det vanlig å få senebetennelse?

Mange opplever smerter rundt albuen, enten på utsiden som i tennisalbue eller innsiden som i golfalbue. Andre steder som er vanlig er i kneet, i skulderen eller håndleddet.

Hva kan man gjøre med senebetennelse?

Det første man burde gjøre hvis en får diagnostisert en senebetennelse er å finne ut av hvilken aktivitet som gjør at irritasjonen og betennelsen oppstår så man kan unngå videre irritasjon.
I samarbeid med en behandler med muskel- og skjellet kompetanse kan du få råd som is og eksentriske øvelser.

Andre behandlingsmetoder vil kunne bestå av kinesiologi- tape, trykkbølgebehandling, friksjonsmassasje eller nålebehandling blant annet. Alle terapeuter vil i samarbeid med deg finne ut hvilken behandling som er best tilpasset ditt behov.

Hvordan kan man unngå å få senebetennelse?

For å unngå senebetennelse burde man forberede kroppen godt på det den skal gjøre. Man kan gjerne varme opp og tilpasse aktiviteten gradvis så man unngår overbelastning.
Det er også viktig å huske på å tilpasse arbeidsplassen også for å unngå belastende sitteposisjoner eller ugunstige tastatur og mus oppsett. Det er også gunstig å huske på å riktig utstyr som for eksempel riktig sko til riktig aktivitet og ha riktig teknikk til hva du gjør.