Senebetennelse

Hva er sener og senebetennelse?

Sener er sterke bånd som fester seg mellom muskulatur og bein og gjør at musklene kan bevege ledd. Noen sener er tynne som de i hånden, mens andre som for eksempel akillessenen i benet er tykkere.

Senebetennelse er en smertefull tilstand som kommer av en irritasjon eller overbelastning av en sene som igjen kan føre til betennelse i senen. Navnet senebetennelse har vært omdiskutert siden man ofte ikke finner noen klar sammenheng mellom smertebildet og grad av betennelse i senen, men heller funn som tyder på at senen er overbelastet. Det er viktig å skille senebetennelse fra en avrivning av senen, noe som gjerne er en akutt tilstand.

Senebetennelse kan ramme hele befolkningen, men idrettsutøvere er den gruppen som er mest utsatt. Innen fotballidretten ser man klart flest tilfeller av senebetennelse utenfor sesongen hvor det er en økt total treningsmengde, men mindre hard trening i form av kamp/konkurranse. Dette peker også mot at dette er en overbelastningstilstand. Likevel får også svært inaktive mennesker senebetennelse og kan det derfor tenkes at belastningen innenfor idrett i hovedsak står for å forverre et underliggende problem og at årsaken er mer kompleks. 

Hvordan oppstår senebetennelser?

Sener er sterke og stabile strukturer men ved overdrevent atypisk aktivitet over tid eller akutte skader kan skape irritasjon og betennelse på selv sterke sener. Symptomer på senebetennelse er ofte smerte rundt senen som er irritert, noen opplever også hevelse over selve senen. Smerten kan oppleves som en verkende smerte ved bevegelse av betent sene.

Symptomer

Smerten ved senebetennelse kommer ofte snikende og er irriterende, men håndterbar for pasienten tidlig i forløpet. Smerten kan for eksempel være tilstede når man starter en aktivitet, men forsvinne når man har fått varmet opp. Etter hvert vil man kunne kjenne smerter om morgenen og tilstanden kan til slutt utvikle seg til så sterke smerter at personen nesten ikke orker å bruke muskelen tilhørende den affiserte senen. 

Senebetennelse kan oppstå veldig mange steder i kroppen. Typiske områder er: skuldre, håndledd, albue, hæl, underarmer, legger og knær.

Tennisalbue og golfalbue

Mange opplever smerter rundt albuen, enten på utsiden som i tennisalbue eller innsiden som i golfalbue. Andre vanlige steder senebetennelse kan oppstå er håndledd, skulder, kne, eller underarm. Tennisalbue kjennetegnes ved smerter yttersiden av albuen og oppstår som navnet tilsier ofte hos tennisspillere, men er også ett vanlig problem hos personer som sitter mye på PC eller håndverkere. Grunnen til at man får smerte på utsiden av albuen er fordi fingrenes strekkemuskulatur festes der og slites det på disse festene vil det kunne oppstå en irritasjon av senefester og muskulatur. Dette er et vanlig problem hos de som vanligvis ikke bruker denne muskulaturen, men som over en kort periode har et prosjekt der de gjør mye av en uvant belastning.

Golfalbue kjennetegnes ved smerter på innsiden av albuen, dette er noe sjeldnere enn tennisalbue. Smertene oppstår ved senefeste til fingrenes bøyemuskulatur som fester seg på innsiden av albuen.

Det første man burde gjøre hvis en får diagnostisert en senebetennelse er å finne ut av hvilken aktivitet som gjør at irritasjonen og betennelsen oppstår så man kan unngå videre irritasjon.

Hvordan unngå senebetennelser?

For å unngå senebetennelse burde man forberede kroppen godt på det den skal gjøre. Man kan gjerne varme opp og tilpasse aktiviteten gradvis så man unngår overbelastning.
Det er også viktig å huske på å tilpasse arbeidsplassen også for å unngå belastende sitteposisjoner eller ugunstige tastatur og mus oppsett. Det er også gunstig å huske på å riktig utstyr som for eksempel riktig sko til riktig aktivitet og ha riktig teknikk til hva du gjør.

Behandling mot senebetennelse

I samarbeid med en behandler med muskel- og skjellet kompetanse kan du få råd som is og eksentriske øvelser.

Noen er heldige og tilstanden går over av seg selv innen noen uker, men senebetennelse er for veldig mange en langvarig plage som krever mye behandling/trening. Det som har vist seg å være mest effektivt er et strukturert treningsprogram, gjerne i kombinasjon med trykkbølgebehandling. Det er flere treningsprogram som har vist god effekt, hvor de to mest brukte er «eksentrisk styrketrening» og «tung, treg styrketrening».

Det kan ta opptil ett år med trening å bli kvitt en senebetennelse og man kan ikke nødvendigvis forvente noen klar bedring før etter 3-6 måneder. Ofte må pasienten tåle å trene med smerte, men smertenivået ikke skal ikke ligge over 4-5 på en smerteskala fra 0-10, og skal således være en «akseptabel» smerte. Med tålmodighet og noen eventuelle endringer i hverdagsaktiviteter er prognosen god. Dessverre blir ikke alle bra fra trening og da må man forsøke andre modaliteter.

Laser, nålebehandling, massasje og betennelsesdempende er lavrisiko behandlingsmodaliteter som kan gi den ekstra effekten pasienten trenger. Ellers finnes en rekke injeksjonsbehandlinger samt kirurgi om konservativ behandling ikke fungerer, men her må fordeler og ulemper vurderes nøye for hver enkelt pasient siden disse medfører større risiko for bivirkninger og effekten er varierende.

Terapeutene hos Klinikk for Alle vil i samarbeid med deg finne ut hvilken behandling som er best tilpasset ditt behov.

Artikkelforfatter

Aleksander Hesbø er autorisert kiropraktor med utdannelse fra Wales i Storbritannia. Aleksander har lang erfaring fra klinisk praksis, og gir behandling med bakgrunn til nyere studier. Han behandler plager i muskel- og skjelettsystemet med en spesiell interesse for kjeveplager (TMD).