Hva skjer egentlig hos en psykolog?

Å navigere seg gjennom livets utfordringer kan føles som å vandre gjennom en tett og ukjent skog. Noen stier er tydelige og lette å følge, mens andre er bratte, steinete, og fulle av hindringer. Av og til kan du føle deg overveldet, som om du har mistet retningen og gått deg vill i det hele. Når livet byr på motgang, er det vanlig å høre «du burde snakke med en psykolog», men hva innebærer det egentlig? 

Hva gjør en psykolog og hvordan jobber de?

Å gå til psykolog kan være en verdifull investering i din mentale helse. En psykolog er en profesjonell samtalepartner som hjelper deg med å forstå og håndtere følelser, utfordringer og mønstre i livet ditt.

Terapi tilpasses deg

Hver person er unik, og derfor tilpasses samtalene og metodene individuelt. Det finnes ulike terapeutiske tilnærminger, og psykologen vil sammen med deg finne den metoden som fungerer best. Noen vanlige terapiformer inkluderer:

  • Kognitiv atferdsterapi (KAT) – Fokus på å endre negative tankemønstre og utvikle mer hensiktsmessige mestringsstrategier.
  • Psykodynamisk terapi (PDT) – Utforsker hvordan tidligere erfaringer påvirker deg i dag.
  • Emosjonsfokusert terapi (EFT) – Hjelper deg med å forstå og regulere følelsene dine bedre.

Mange psykologer benytter en kombinasjon av ulike teknikker for å skreddersy behandlingen til dine behov.

Første møte

Det første møtet hos en psykolog handler om å utforske hva som bringer deg til terapi og hva du ønsker å oppnå. Du trenger ikke å ha alle svarene klare – det viktigste er at du er åpen for prosessen.

Usikker på hvor du skal begynne?

Det er helt normalt å ikke vite akkurat hva du vil snakke om. Psykologen hjelper deg ved å stille spørsmål som gjør det lettere å sortere tankene dine. Sammen finner dere ut hva som er viktigst å jobbe med.

Noen ønsker å få en dypere forståelse av følelsene sine, mens andre ser etter konkrete verktøy for å håndtere en spesifikk utfordring. Uansett hvor du befinner deg, vil psykologen veilede deg i prosessen slik at terapien blir tilpasset dine behov.

Samtale mellom pasient og terapeut

Hva kan du forvente hos en psykolog?

Mange har spørsmål og bekymringer før de starter i terapi. Her er noen vanlige spørsmål og hva du kan forvente:

Er problemet mitt stort nok?

Det er helt normalt å være usikker på om du trenger psykologhjelp. Kanskje tenker du at problemet ditt ikke er «alvorlig nok»? Husk at hvis noe påvirker deg i hverdagen, så er det viktig – uansett størrelse. Psykologens jobb er å møte deg der du er, enten du sliter med stress, hverdagsbekymringer, vanskelige relasjoner eller bare trenger hjelp til å sortere tankene dine.

Hvor mye må jeg dele?

Du bestemmer selv hva du vil dele. Samtalen utvikler seg naturlig over tid, og du er alltid i førersetet. Etter hvert som du blir mer komfortabel, kan du velge å dele mer – men det skjer på dine premisser.

Hva hvis jeg ikke vet hva jeg skal si?

Det er helt greit å ikke vite hvor du skal begynne. Mange synes det er vanskelig å sette ord på tanker og følelser, spesielt når alt føles kaotisk. Husk at det ikke finnes en riktig eller gal måte å snakke om problemene dine på. Psykologen hjelper deg med å strukturere samtalen og finne ordene som kan lette på trykket.

Samtale mellom pasient og terapeut

Oppsummering

Psykologen kan fungere som en guide som hjelper deg å finne retning når du har gått deg vill og føler det forvirret, overveldet eller fastlåst. Terapien tilpasses dine behov og kan innebære ulike metoder, som kognitiv atferdsterapi, psykodynamisk terapi eller en kombinasjon. Det første møtet handler om å utforske hva du ønsker hjelp med, og du bestemmer selv hva du vil dele. Uansett om problemene føles store eller små, er psykologen der for å støtte deg i din prosess. 

Du er velkommen til oss om du ønsker å snakke med en psykolog, her kan du se tilgjengelige tider.

Denne teksten er skrevet av:

Picture of Dunia Ballagneche

Dunia Ballagneche

Utdannet psykolog fra Universitetet i Bergen. Jobber ved Klinikk for Alle Nationaltheatret.