Betennelse i skulderen vil si at en struktur i skulderen har blitt irritert eller inflammert. Dette kan gjelde muskler, sener eller slimposer (bursae) i skulderleddet. Resultatet er ofte smerte og nedsatt funksjon i skulderen. Mange kaller dette for senebetennelse eller slimposebetennelse avhengig av hvilken struktur som er rammet. Et eksempel er senebetennelse i rotatorcuffen (senene til muskler som stabiliserer skulderleddet), eller betennelse i en slimpose under skulderkammen.
Skulderens anatomi: Skulderleddet består av overarmsbenet (humerus) som møter skulderbladet (scapula) i leddskålen. Kragebeinet (clavicula) forbinder skulderen med brystet. Muskler og sener (bl.a. rotatorcuffen) omgir leddet og sørger for stabilitet og bevegelse.
Skulderbetennelse oppstår som regel når vevet i skulderen utsettes for mer belastning eller irritasjon enn det tåler. Her er noen vanlige årsaker:
Symptomer på betennelse i skulderen varierer noe avhengig av hvilken struktur som er rammet, men generelt opplever man smerter og redusert bevegelighet. Typiske kjennetegn er:
For å diagnostisere skulderbetennelse vil behandleren først ta en grundig gjennomgang av sykehistorien din – når og hvordan plagene oppsto, hva som provoserer smerten, og om du har hatt lignende plager før. Deretter utføres en klinisk undersøkelse av skulderen. Behandleren vil teste bevegeligheten din i ulike retninger og kjenne på spesifikke strukturer. Ofte kan man fremprovosere smerten ved å trykke på den betente senen eller bevege armen på bestemte måter. For eksempel indikerer smerte ved visse løft og utslag at supraspinatus-senen eller slimposen under acromion er irritert.
En erfaren kliniker (naprapat, fysioterapeut, kiropraktor eller lege) kan som regel stille diagnosen basert på undersøkelsen. Det er viktig å utelukke andre mulige årsaker til skuldersmerten. Hvis man mistenker større skader – som avrivning av sener eller andre tilstander – kan bildediagnostikk brukes. Ultralyd eller MR er nyttig for å se bløtvev som sener og muskler, og kan påvise f.eks. en delvis avrevet sene eller en kraftig betennelse med væskeansamling. Røntgenbilder kan vise forkalkninger i senene eller eventuelle slitasjeforandringer i skjelettet. Ofte er slik billeddiagnostikk unødvendig ved typiske senebetennelser, men det kan være aktuelt hvis man ikke blir bedre av behandling, eller for å bekrefte diagnosen. En terapeut vil ved behov henvise deg videre til lege for slik utredning.
Hos Klinikk for Alle får du en helhetlig tilnærming til behandling av skulderbetennelse. Våre terapeuter vil først kartlegge dine plager og finne årsaken til betennelsen. Deretter skreddersys behandlingen for deg. Vår behandling kombinerer flere metoder for å redusere smerte, fremme tilheling og gjenopprette normal funksjon i skulderen. Under beskrives de vanligste behandlingene Klinikk for Alle tilbyr for en betent skulder:
Manuell behandling utgjør kjernen i terapeutens verktøykasse. Dette innebærer behandling med hendene for å løsne på spenninger og gjenopprette bevegelse. Leddmobilisering eller justering brukes for å øke bevegeligheten i stive ledd – for eksempel kan terapeuten forsiktig mobilisere skulderleddet eller brystrygg og nakke, slik at skulderen får bedre bevegelsesforutsetninger. Massasje og triggerpunktbehandling rettes mot stram og øm muskulatur. Ved en skulderbetennelse er det vanlig med muskelspenninger i nakke, skulderblad-området og overarm. Terapeuten vil massere og trykke på triggerpunkter (ømme “muskelknuter”) for å øke blodsirkulasjonen lokalt og lindre smerte. Dette bidrar til å redusere muskelspenning som ellers kan opprettholde irritasjonen i skulderen. Mange opplever umiddelbar lindring av massasje og muskulær behandling. Våre terapeuter behandler ikke bare akkurat der det gjør vondt, men ser på sammenhengen i kroppen – har du for eksempel stivhet i brystryggen eller nakken, vil dette også adresseres, siden det kan påvirke skulderfunksjonen. Kombinasjonen av leddbehandling og muskeltøy/massasje gir ofte bedre effekt enn en enkeltstående tilnærming.
En svært viktig del av behandlingen er aktive øvelser. Klinikk for Alle legger vekt på at pasienten selv gjør øvelser for å styrke skulderen og gjenopprette normal bevegelse. Målet med rehabiliteringen er å gjøre skulderen gradvis sterkere og mer robust, slik at betennelsen leges og ikke kommer tilbake. Styrkeøvelser for muskler rundt skulderbladet og rotatorcuffen hjelper til å avlaste den betente strukturen. For eksempel vil øvelser som roing (for skulderblad-muskulaturen) og utadrotasjon med strikk (for rotatorcuff) kunne styrke de riktige musklene og avlaste senene som har vært overbelastet. Bevegelighetsøvelser og tøying er også viktige – forsiktige pendeløvelser, armhevinger mot vegg, eller “fingerklatring” oppover en vegg kan brukes tidlig for å opprettholde bevegelsen i en smertefull skulder. Terapeuten din vil instruere deg i trygge øvelser tilpasset ditt nivå. Det legges en plan for progresjon – etter hvert som smertene avtar kan du belaste skulderen mer. Studier og erfaring viser at riktig trening fremskynder tilheling og forebygger nye episoder. Faktisk er det ofte bedre å trene enn å bare hvile, så lenge øvelsene gjøres riktig. Du bør unngå provoserende øvelser i starten (det skal ikke gjøre mye verre vondt under øvelsen), men litt muskulær utfordring uten skarp smerte er ønskelig. Klinikk for Alle veileder deg slik at du finner balansen – litt ubehag kan være nødvendig for fremgang, men for mye smerte tyder på at vevet irriteres ytterligere. Som en del av behandlingsforløpet vil du typisk få et hjemmetreningsprogram og oppfølging på klinikken for å justere øvelsene. Vårt fokus er at du skal bli selvhjulpen og sterk i skulderen din igjen.
For å dempe smerter og redusere betennelsen raskere, tilbyr Klinikk for Alle også forskjellige smertelindrende tiltak. Medisinsk akupunktur (dry needling) er noe våre terapeuter ofte benytter. Tynne nåler settes da i triggerpunkter eller smerteområder i muskulaturen. Dette kan føre til lokal avspenning i muskelen og stimulere kroppens egen smertelindring gjennom endorfiner. Mange opplever akupunktur som effektivt mot skuldersmerter. I tillegg brukes varmebehandling hos noen – varme øker blodsirkulasjonen og kan hjelpe stive muskler til å slappe av. Taping er et annet tiltak: En terapeut kan legge på kinesioteip eller sportsteip på skulderen for å støtte opp og avlaste området mellom behandlingene. Dette kan gi en følelse av stabilitet og redusere belastningen på en smertefull sene. Noen ganger vil også anti-inflammatoriske medikamenter anbefales; selv om terapeuten i seg selv ikke skriver ut medisiner, kan han/hun rådføre seg med deg om bruk av reseptfrie betennelsesdempende midler som ibuprofen. Slike NSAIDs demper hevelse og smerte midlertidig, men bør brukes med forsiktighet og kun i korte perioder. Terapeuten kan samarbeide med fastlegen din dersom sterkere tiltak som kortisoninjeksjon vurderes, men oftest prøver vi konservativ behandling først. Gjennom manuell behandling og akupunktur forbedres blodsirkulasjonen og smertene lindres på en naturlig måte, som igjen legger til rette for at du klarer å gjennomføre treningen som skal til for varig bedring.
En unik del av Klinikk for Alles behandling er fokuset på holdning og ergonomi. Fordi vi ser på kroppen som en helhet, vil terapeuten din ikke bare behandle selve skulderen, men også identifisere feilbelastninger i hverdagen din som kan ha forårsaket problemet. Holdningskorrigering vil si å bevisstgjøre og trene deg på bedre kroppsholdning. Terapeuten vil for eksempel gi deg øvelser for å styrke øvre del av ryggen og bakre skuldermuskulatur, slik at du lettere kan holde skuldrene i en mer optimal posisjon (mer trukket tilbake og ned, i stedet for fremoverrotert). Du kan også få tøyeøvelser for brystmuskulaturen og forsiden av skulderen dersom de er stramme. Slik korrigeres muskulære ubalanser som kan ha bidratt til betennelsen. I tillegg får du ergonomiske råd tilpasset din hverdag. Dersom du har en kontorjobb, vil terapeuten veilede deg i riktig arbeidsstilling: justere stol og bordhøyde, skjermplassering, armstøtte og lignende for å avlaste skuldrene. Har du fysisk arbeid, ser man på løfteteknikk og utstyr (f.eks. om du kan variere bruken av armene mer, eller ta flere små pauser fra ensformige bevegelser). Små justeringer i hverdagen kan utgjøre en stor forskjell over tid. Terapeuten gir råd om hvordan du kan unngå unødvendig stress på skulderen – for eksempel å bytte side når du bærer handleposer, unngå langvarig jobbing med armene over hodet uten pause, og liknende. Denne helhetlige tilnærmingen sikrer ikke bare at betennelsen roes ned nå, men også at risikoen for tilbakefall minskes.
Du kan selv gjøre mye for å lindre en skulderbetennelse og forebygge at den kommer tilbake. Terapeuten vil gi deg hjemmeoppgaver, men her oppsummerer vi noen generelle tiltak:
Ved akutte skuldersmerter er det lurt å avlaste skulderen noe de første dagene, men unngå å immobilisere den helt. RICE-prinsippet kan brukes ved en akutt skade eller betennelse: Rest (hvile), Ice (is ned i 15–20 minutter av gangen for å dempe hevelse), Compression (lett kompresjon med bandasje om mulig) og Elevation (hev armen litt når du sitter/ligger). Ising kan gjentas flere ganger daglig første par dager hvis skulderen er hoven og varm. Samtidig er det viktig å bevege skulderen forsiktig så den ikke stivner helt – du bør gjøre lette bevegelser innenfor smertegrensen. Et par ganger om dagen kan du for eksempel la armen henge ned og gjøre forsiktige sirkler (pendeløvelse) for å holde i gang blodsirkulasjonen. Etter den mest akutte fasen (etter noen dager) kan du starte med forsiktige øvelser. Enkle tøyeøvelser som å krabbe med fingrene oppover en vegg, eller stå med hendene på et bord og sakte bøye deg fram (slik at armene løftes over hodet), kan hjelpe på mobiliteten. Etter hvert bør du også legge inn styrkeøvelser. Start med svært lette belastninger – for eksempel strikkøvelser for rotatormansjetten, eller skulderblad-klemøvelser (trekke skulderbladene sammen). Øvelser som aktiverer bakside skulder og øvre rygg er ofte gunstige, da disse områdene gjerne er svake hos dem med skulderplager. Husk at øvelsene ikke skal provosere smerte kraftig. Litt muskelsvie og ubehag er greit, men skarp smerte betyr at du bør gjøre øvelsen lettere eller vente litt til betennelsen har roet seg mer. Jevnlig trening vil over tid øke skulderens toleranse, slik at den tåler mer belastning uten å bli betent.
Enkle tøyeøvelser kan gjøres hjemme: Bildet viser en øvelse der man bøyer seg fremover med hendene på et bord for å strekke skulderen. Slike øvelser kan bidra til å opprettholde bevegelighet og redusere stivhet.
Forebygging av skulderbetennelse handler mye om å unngå kronisk overbelastning i hverdagen. Ergonomi på jobb og hjemme er derfor viktig. Har du en stillesittende jobb, pass på at arbeidsplassen din er riktig innstilt: Skjermen skal være i øyehøyde (slik at du ikke konstant ser ned eller opp), tastatur og mus bør være plassert så armene hviler avslappet med cirka 90° vinkel i albuene, og stolen bør støtte korsryggen. Ta mikropauser hver time der du ruller med skuldrene, strekker armene og retter opp ryggen. Unngå å sitte og spenne skuldermusklene hele dagen – senk skuldrene og slapp av i nakken. Ved fysisk arbeid, prøv å variere bevegelsene: Bytt arm, endre arbeidsstilling, og bruk hjelpemidler ved tunge løft (for eksempel sekketralle eller få assistanse) for å redusere belastningen på skuldrene. Løfteteknikk er sentralt – hold gjenstanden nær kroppen og løft med beina, ikke med utstrakte armer. Skal du male tak eller gjøre noe over skulderhøyde, ta regelmessige pauser med armen ned. Vær bevisst på holdningen din gjennom dagen: trekk skuldrene litt tilbake og unngå konstant fremoverlent hode/hals, siden dette kan legge press på skulderbuen. Små grep som disse kan forhindre at irritasjon bygger seg opp i skulderen.
God ergonomi på arbeidsplassen avlaster skuldrene. Bildet illustrerer riktig sittestilling ved PC: øverste skjermlinje like under øyehøyde (1), armene avslappet med 90° i albuen (2 og 3), og føttene støttet mot gulvet (5). Unngå at skuldrene heises opp eller at du lener deg for langt fram mot skjermen.
Generell helse og livsstil påvirker også hvor lett kroppen håndterer en betennelse. Et sunt kosthold kan dempe betennelsestilstander i kroppen. Matvarer rike på omega-3-fettsyrer (fet fisk som laks, makrell, samt valnøtter og linfrø) virker betennelsesdempende. Også grønnsaker, frukt og bær som inneholder mye antioksidanter kan hjelpe kroppen å reparere seg. Prøv å ha et fargerikt kosthold med bær, grønne bladgrønnsaker, nøtter og olivenolje – dette gir næringsstoffer som bekjemper inflammasjon. Begrens derimot inntaket av svært sukkerholdig og prosessert mat, da disse kan øke betennelsesmarkører hos noen. Husk også viktigheten av restitusjon: kroppen trenger nok søvn for å lege skader. Stress kan gjøre muskulaturen mer anspent og smerte mer fremtredende, så stressmestring (for eksempel gjennom avspenningsteknikker eller lett mosjon) kan indirekte hjelpe skulderen. Røykeslutt er også anbefalt – røyking hemmer blodsirkulasjonen i vev og forsinker tilheling av sener. Kort oppsummert: en kropp i balanse helbreder en betent skulder raskere. Ved å ta vare på hele deg reduserer du også sjansen for nye betennelser.
Mange skulderbetennelser kan forbedres med egeninnsats og hvile, men det finnes situasjoner der det er klokt å oppsøke hjelp. Her er noen retningslinjer:
Søk hjelp i tide slik at ikke en liten plage utvikler seg til et større problem. Enten du oppsøker fastlege, fysioterapeut, kiropraktor eller naprapat – få en fagperson til å vurdere skulderen dersom du er bekymret. Klinikk for Alle tilbyr rask tilgang til undersøkelse uten henvisning, og vi står klare til å bistå deg på veien mot en frisk skulder.
Hos Klinikk for Alle kan du få omfattende behandling uten kirurgi. Våre terapeuter bruker manuelle teknikker for å løse opp i stive ledd og stramme muskler, vi anvender akupunktur og andre metoder for smertelindring, og vi veileder deg i effektive øvelser som styrker skulderen din. Denne kombinasjonen av behandling og aktiv rehabilitering bidrar til å akselerere kroppens egen helingsprosess. Samtidig legger vi vekt på å finne årsaken til at du fikk betennelse – enten det er arbeidsstilling, treningsbelastning eller andre faktorer – slik at vi kan gi deg råd om forebygging. Du kan selv gjøre mye gjennom egentrening, riktig ergonomi og sunn livsstil for å unngå nye episoder.
Ta skuldersmerter på alvor, men vit at de aller fleste skulderbetennelser kan behandles med en konservativ tilnærming og god oppfølging. Unngå fullstendig inaktivitet; bevegelse er medisin, så lenge du doserer riktig. Prøv noen av øvelsene og rådene for egenbehandling, men ikke nøl med å søke hjelp dersom plagene vedvarer eller hemmer deg i hverdagen. Klinikk for Alle har klinikker over hele landet med erfarne terapeuter som står klare til å hjelpe deg tilbake til en smertefri hverdag. Ved å kombinere våre behandlinger med dine egne forebyggende tiltak, kan vi sammen sørge for at skulderen din holder seg sterk, bevegelig og fri for betennelse. Skulderhelse er en investering – jo før du tar tak, desto raskere blir du bra igjen. Vi på Klinikk for Alle hjelper deg gjerne på veien mot en frisk skulder!
Bestill en konsultasjon i dag og ta det første steget mot en smertefri hverdag!