Akupunktur

Akupunktur

Tradisjonell kinesisk akupunktur har vært brukt i Østen i flere tusen år

I Vesten er behandlingen blitt stadig mer anerkjent og blir i dag brukt i stor utstrekning både som et alternativ og som supplement til vestlig medisin. Sykdom og smerte kan skyldes ubalanse i kroppens energisystem. Ved å stimulere med tynne nåler på bestemte punkter langs kroppens mange energibaner (meridianer) gjenoppretter akupunktøren balansen i kroppen.

Våre akupunktører er medlemmer av Akupunkturforeningen, som stiller de strengeste kravene til medlemskap i Norge. Foreningens medlemmer er leger, tannleger, fysioterapeuter og andre med en medisinsk grunnutdannelse. Akupunkturforeningens medlemmer har en akupunkturfaglig deltidsutdannelse over 3,5 år.

Følgende klinikker tilbyr akupunktør:

Akershus:

Akupunktur Ski

Oslo:

Akupunktur Bryn

Akupunktur Helsfyr

Akupunktur Majorstuen

Akupunktur Storo

Rogaland:

Akupunktur Sandnes

Akupunktur Sola

Spørsmål og svar vedrørende akupunktur:

 

Hva er akupunktur?

Akupunktur er en behandlingsform der man prøver å finne ut av hvor det er en ubalanse i kroppen og akupunktøren prøver å få tilbake balansen. Hovedsakelig vil akupunktører bruke tynne, sterile engangsnåler for å gjøre dette. Denne ubalansen kan være i form av spenninger i muskulaturen, en funksjonsfeil i fordøyelsen eller en feilregulering av døgnrytmen som gir søvnplager. I tillegg til selve akupunkturbehandlingen vil akupunktøren ofte gi livsstilsråd slik at du selv kan bidra til å behandle plagene dine og få raskere fremgang. 
 

Hva betyr “akupunktur”?

Akupunktur betyr "å sette nåler i punkter". Det er forbundet med det som kan kalles klassisk akupunktur, og har røtter i tradisjonell kinesisk medisin. Dette er et medisinsk system som ser etter årsaker til helseplager i hele livet til pasienten, både emosjonelle påkjenninger som stress og overarbeid, fysisk overbelastning, kosthold og søvnmønstre. I tillegg til behandling hos akupunktøren kan en del av behandlingsforløpet være å ta tak i disse områdene.

Hva hjelper akupunktur mot?

Akupunktur kan hjelpe mot en rekke tilstander. Det vanligste er å benytte akupunktur mot smerter i muskel- og skjelettapparatet, for eksempel ved:
vonde skuldre
hodepine
nakkesmerter
plager i korsryggen og setet 

Det kan også brukes mot en rekke andre plager og symptomer som: 
menstruasjonssmerter 
plager under graviditet
fordøyelsesplager
allergisymptomer
plager med urinveiene
kroniske infeksjoner for eksempel i bihuler eller urinveiene
søvnplager
 

Hvem hjelper akupunktur for?

Akupunktur kan hjelpe de alle fleste.

Hvordan og hvorfor virker akupunktur?

Nøyaktiv hvorfor og hvordan akupunktur virker er forskningen foreløpig ikke helt klar på, men man vet en del om hva som skjer med kroppen når den får akupunkturbehandling. Man vet at akupunktur løsner opp spenninger i bindevevet og muskulaturen, at det har en positiv effekt på psyken og at det demper stress. Sannsynligvis kan effekten av akupunktur forklares ut i fra både nervesystemet, bindevevet og med frigjøringen av forskjellige hormoner og signalstoffer i kroppen. Blant annet mener man at akupunkturen påvirker frigjøringen av endorfiner, kroppens egenproduserte smertestiller, og frigjøringen av oksytocin, det såkalte kjærlighetshormonet, som er viktig for tilknytning og en følelse av velbehag og å være avslappet og rolig.

Hvordan føles akupunktur?

Akupunktur føles som regel som en god avspenning, ikke ulikt følelsen du får av en god massasje, at du er avslappet i kropp og sinn. Erfaringsmessig ser man at det virker som om akupunktur virker motsatt av stress på kroppen, akupunktur kan bedre sirkulasjonen, senke skuldrene, og løse opp den bekymrede rynken i pannen. Når nålene settes kan du kjenne et lite stikk ikke ulikt et myggstikk, og du vil kjenne nålefølelsen når nålen treffer punktet som et lite press. Kommer du til behandling for muskelspenninger vil behandlingen ligne mer på en hard massasje, mange pasienter beskriver følelsen som «godt-vondt», at nålene treffer og avspenner de punktene og knutene de har prøvd å kna opp selv.

Hvordan føler pasienter seg etter en behandling?

Hvordan du føler deg etter behandling vil avhenge av hva slags behandling du har fått. Dersom fokuset med behandlingen er å løsne muskelknuter vil du kanskje føle deg støl i noen timer til i litt over ett døgn, som om du har trent.

Kan pasientene oppleve noen bivirkninger?

De aller fleste bivirkningene etter akupunktur er svært milde. Du kan være litt sår der hvor nålen har stått, og når nålen tas ut kan det komme en liten dråpe blod. Derfor kan du også få et lite blåmerke etter nålen. Noen opplever å bli slitne etter akupunkturbehandling, akkurat som du blir sliten etter en lang dag på jobb eller en intens treningsøkt. Det er kroppens måte å fortelle deg at du skal hvile for å reparere og restituere. Dette er også formålet med akupunktur: å stimulere kroppens egen evne til å reparere seg selv.

Er akupunktur vondt?

Akupunktur kan være vondt for noen. Man kan kjenne selve stikket når nålen settes som et lite stikk, og akupunktøren vil lete etter nålefølelsen når nålen treffer selve punktet. Denne kjennes som oftest ut som et lite press i punktet. Hvis man jobber direkte med muskulatur kan man kjenne at muskulaturen strammer seg når nålen treffer muskelknuten. Akupunktøren vil alltid ta hensyn til din toleranse som pasient, og for de aller fleste kjennes det godt ut å ligge med nålene mens de jobber av seg selv. Da vil man kjenne en god avspenning, og mange sovner nesten på benken.

Er det bevist at akupunktur fungerer?

Det er bevist gjentatte ganger AT akupunktur fungerer. Den beste oversiktsstudien på dette er The Acupuncture Evidence Project som samler vitenskapelige studier og grupperer etter tilstand og effekt.  Du kan lese mer om studiene på acupunkture.org.
Du kan også lese mer her. Det er nå 8 tilstander som har nådd det høyeste nivået for beviselig effekt av akupunktur:
Allergisk rhinitt (helårs og sesongbetont (pollenallergi))
Kjemoterapi-indusert kvalme og oppkast
Post-operativ kvalme og oppkast,
Kroniske korsryggsmerter
Tjensjonshodepine
Forebygging av migrene / migreneanfall
Kneartose
Post-operativ smerte

Hva koster akupunktur?

Dette er avhengig av hvor i landet du er, men en behandling ligger ofte i overkant av 500 kroner. Priser er ofte litt høyere første gang.

Hvor mange behandlinger trenger man?

Hvor mange behandlinger man trenger avhenger av hva slags plager du har. Et generelt utgangspunkt man bruker som standard innen forskningen er 10 behandlinger. Da forventer man at plagene er tydelig redusert. Som akupunktør forventer jeg som regel effekt på mine pasienter innen fire behandlinger.

Hvor ofte trenger man behandling?

Det er vanlig å starte med behandling 2 ganger i uken de første ukene. Grunnen til dette er at kroppen trenger ofte litt hyppigere beskjeder til å begynne med for å få til en endring. Når kroppen begynner å ta i mot denne beskjeden etter noen behandlinger vil hver behandling erfaringsmessig bli mer virkningsfull fordi kroppen er vant til å ta imot denne beskjeden.

Hvor gammel er akupunktur som metode?

Den eldste skriftlige akupunkturkilden heter Den Gule Keisers Klassiker om Indremedisin og er skrevet ned omtrent år 200 f.v.t. Derfor kan man med sikkerhet si at akupunkturen som metode er minst 2000 år gammel.

Hvor mange akupunkturpunkter er det på kroppen?

Det er 365 klassiske akupunkturpunkter, og i tillegg kommer utallige ekstrapunkter med spesielle virkningsområder.

Hva er medisinsk akupunktur?

Medisinsk akupunktur er akupunkturbehandling gitt med bakgrunn i hvor punktet ligger, for eksempel vil punkter i skulderen brukes for skulderplager. Medisinsk akupunktur er ofte et begrep som blir brukt av de som har svært lite utdannelse innen akupunktur, kanskje så lite som et 2 dagers kurs, men som har en annen medisinsk utdannelse og derfor tror de kan mer enn det de faktisk gjør. Det er studier som viser at akupunkturbehandling er tryggere jo lengre akupunkturutdannelse en utøver har. Altså er en lege eller fysioterapeut med 2 dagers kursing i akupunktur langt mindre trygg enn en akupunktør som har 3 år eller mer akupunkturutdannelse. Medisinsk akupunktur er også en retning som ignorerer over 2000 år med praksis og erfaring fra tradisjonell kinesisk medisin. Den akupunkturen det forskes mest på og som det er størst grunnlag for å si at har effekt er den som bygger på tradisjonell kinesisk medisin.

Er akupunktur alternativ behandling?

Ja, akupunktur regnes i Norge som alternativ behandling siden det ikke brukes i helsevesenet. Dette er noe misvisende, da akupunktur bruke ved mange norske sykehus, blant annet innen fødeomsorgen og på smerteklinikken over hele landet. Et riktigere begrep er kanskje at akupunktur er komplementær medisin, siden det i disse tilfellene brukes som et tilskudd til skolemedisinen.

Hva brukes akupunktur til?

Akupunktur brukes ved et bredt sp

 

Akupunktur gjenoppretter balansen i kroppen og jobber vanligvis med følgende plager:
ryggsmerternakkesmerter, muskel- og skjelettlidelser, hodepinemigrene, andre smertetilstander, allergier, hudlidelser, fordøyelsesproblemer, urinveislidelser, bihuleproblemer, søvnproblemer, gynekologiske lidelser, nedsatt immunforsvar, stress og graviditet/seteleie/melkeproduksjon.

Ved vår klinikk på Majorstuen tilbyr vi nå også kosmetisk akupunktur

 

På førstegangsundersøkelsen vil akupunktøren gå igjennom din sykehistorie. Pulsdiagnose og tungediagnose som gir akupunktørene informasjon om energibalansen i kroppens organer vil vanligvis bli gjennomført. I tillegg terapeuten kunne ta andre relevante kliniske undersøkelser av eksempelvis smertefull muskulatur.

Behandling

Akupunkturbehandling er en trygg og effektiv behandlingsform. Det er ikke smertefullt å få nålebehandling, men når nålen treffer akupunkturpunktet kan man føle et lett trykk eller spreng i punktet. I nålebehandlingen brukes det svært tynne engangsnåler. Pasienten ligger i ro i ca. 30 minutter under behandlingen. Nålene kan stimuleres under behandlingen på forskjellige måter, enten for hånd eller med varmende urter eller svak strøm. Kinesisk urtemedisin kan også brukes som et supplement til akupunkturbehandlingen og kan i mange tilfeller ha en gunstig effekt på kroppens energisystem. Pasienten får da individuelt tilpassede urtebehandlinger som blir kokt til te som pasienten drikker.

IMS – Intramuskulær stimulering

En behandlingsmetode som brukes spesifikt på muskelknuter, muskelspenninger og betennelser.
Når nålen treffer riktig, opplever man ofte at muskelen får en «rykning», for deretter å slappe av.