Senebetennelse i albuen er en fellesbetegnelse på smertefulle tilstander i albueleddet som oppstår når senefestene blir irritert eller overbelastet. Det er ingen infeksjon i senen ved denne tilstanden; det man kaller betennelsen skyldes egentlig små slitasjeskader og irritasjon i vevet fra overbelastning. Ofte brukes det medisinske navnet epikondylitt om disse plagene. De to vanligste formene er tennisalbue og golfalbue, som refererer til henholdsvis utsiden og innsiden av albuen:
Navnene kommer av at plagene typisk rammer tennisspillere og golfere, men i virkeligheten kan alle få disse tilstandene – de aller fleste som får tennisalbue eller golfalbue er ikke idrettsutøvere. Overbelastning i jobb eller daglige aktiviteter er en vanlig årsak. Tennisalbue forekommer for øvrig omtrent sju ganger så hyppig som golfalbue, så smerter på utsiden av albuen er klart mest vanlig.
Både tennisalbue og golfalbue skyldes overbelastning, men de skiller seg i smerteområde og hvilke bevegelser som utløser smerten. Tennisalbue gir smerter på utsiden av albuen der strekkemusklene i underarmen fester seg. Smerten blir gjerne verre ved aktiviteter som involverer å strekke ut håndleddet eller gripe rundt ting med håndflaten ned, for eksempel når man skal løfte noe tungt med strak albue eller utføre et backhandslag i tennis. Golfalbue gir derimot smerter på innsiden av albuen i festet for underarmens bøyemuskler. Disse smertene trigges typisk av bevegelser der man bøyer håndleddet eller griper med kraft, spesielt med håndflaten opp – slik som i et golfslag, ved bruk av skrujern, hamring eller løfting av en tung gjenstand med håndflatene opp.
Enkelt sagt er tennisalbue en senebetennelse i albueleddets ytterside, mens golfalbue er en senebetennelse i innsiden. Begge tilstander gir liknende typer smerter og oppstår på grunn av overbelastning, men på motsatte sider av albuen og i ulike muskelgrupper. Det er verdt å merke seg at smertene ofte kan stråle nedover underarmen i begge tilfeller. Ved tennisalbue kan smerten stråle ned mot håndleddet på tommelsiden, mens ved golfalbue kan den stråle ned mot håndleddet på lillefingersiden.
Symptomene på senebetennelse i albuen utvikler seg vanligvis gradvis. Første tegn kan være ømhet rundt albueleddet etter aktivitet. Etter hvert opplever mange en vedvarende, murrende smerte på den berørte siden av albuen. Smerten forverres når man bruker hånden og håndleddet i aktiviteter som belaster senefestene:
Plagene kan variere fra milde til svært smertefulle. I tidlige faser er smerten gjerne bare merkbar under aktivitet, men ved mer uttalt senebetennelse kan det også gjøre vondt i hvile etter bruk. Vanlige hverdagsaktiviteter som å løfte en kaffekanne, skrive med penn eller bruke PC-mus kan bli en utfordring. Enkelte endrer måte å utføre oppgaver på for å unngå smerte – for eksempel ved å bruke den andre hånden oftere eller avlaste albuen så godt det lar seg gjøre.
Den dominerende årsaken til både tennisalbue og golfalbue er overbelastning av senefestene over tid. Dette innebærer at senevevet utsettes for flere små påkjenninger enn det klarer å reparere, slik at det oppstår slitasjeforandringer og irritasjon i området. Typiske årsaker og risikofaktorer inkluderer:
Av og til kan senebetennelse i albuen utløses akutt, for eksempel dersom man gjør en uvant, krevende aktivitet i mange timer (som å male et hus, klippe en hekk eller montere møbler) uten pauser. Da kan man våkne opp en dag eller kjenne etter noen dager at albuen er svært vond. I de fleste tilfeller kommer plagene imidlertid snikende over tid.
Diagnosen tennisalbue eller golfalbue stilles vanligvis klinisk av en kyndig behandler, slik som en kiropraktor eller fysioterapeut. Hos Klinikk for Alle vil vi først ta en grundig sykehistorie og høre hvordan smertene oppstod og arter seg. Deretter utføres en fysisk undersøkelse av albuen og armen:
Som regel er denne kliniske undersøkelsen nok for å bekrefte diagnosen senebetennelse i albuen. I tilfeller der man mistenker annen patologi eller vil vurdere skadens omfang nærmere, kan billeddiagnostikk brukes. Ultralydundersøkelse er et tilbud vi har hos Klinikk for Alle som kan visualisere senevevet og eventuelle små rifter eller hevelser i senefestet. Ultralyd kan også utelukke andre tilstander. Røntgenbilder tas sjelden, men kan være aktuelt om man vil utelukke slitasjegikt eller benforandringer i albueleddet. MR brukes i spesielle tilfeller, for eksempel ved mistanke om større senerifter eller dersom plagene ikke responderer på behandling og man vurderer kirurgi.
De aller fleste med tennisalbue eller golfalbue blir bra med konservativ (ikke-kirurgisk) behandling og egeninnsats over tid. Hos Klinikk for Alle legger vi vekt på en helhetlig tilnærming. Vi behandler ikke bare albuen isolert, men ser på hele bevegelseskjeden fra nakke og skulder ut til hånd, slik at årsakene adresseres og ikke bare symptomet. Behandlingsopplegget tilpasses individuelt av våre terapeuter ut fra hvor uttalte symptomene er, pasientens hverdag og hva som utløste skaden.
I enkelte tilfeller kan det være aktuelt med smertestillende eller betennelsesdempende medisiner en kort periode, spesielt i en akutt fase. Dette kan lindre smerter slik at man kommer i gang med trening. Slike medisiner behandler ikke selve årsaken, men kan være et nyttig hjelpemiddel. Hos Klinikk for Alle samarbeider vi med leger ved behov, for eksempel hvis det skulle bli aktuelt med kortisoninjeksjon i senefestet. Det er imidlertid begrenset hvor ofte kortison anbefales da det ved gjentatt bruk kan svekke senen. Kirurgi blir sjelden nødvendig – over 90% blir bra uten operasjon. Skulle plagene likevel vedvare tross omfattende tiltak, vil vi hjelpe deg videre med henvisning til spesialisthelsetjenesten for vurdering av andre behandlingsalternativer.
Selv om behandling hjelper, er det vel så viktig å forebygge slike plager og gjøre egeninnsats for å bli bra. Her er noen tips og råd for å forebygge senebetennelse i albuen og for egenbehandling om du allerede har fått det:
Ved å følge rådene over kan du redusere risikoen for å utvikle senebetennelse i albuen. For de som allerede har plagene, kan disse tiltakene forkorte varigheten og hindre at det forverrer seg. Husk at tålmodighet er viktig – seneskader tar tid å tilhele. Det gjelder å finne en balanse mellom aktivitet og hvile: hold i gang bevegelse og lett bruk av armen for sirkulasjonens del, men unngå de provoserende belastningene mens det står på som verst.
Hos Klinikk for Alle har vi lang erfaring med å behandle senebetennelser i albuen som tennisalbue og golfalbue. Vi møter deg med en helhetlig forståelse for din situasjon. Våre kiropraktorer, fysioterapeuter og andre terapeuter samarbeider for at du skal få best mulig oppfølging. Først vil vi gjøre en grundig vurdering av din albueplage og eventuelle bakenforliggende årsaker. Deretter lager vi sammen en behandlingsplan tilpasset deg og dine mål.
Vi kan hjelpe deg gjennom en kombinasjon av dokumentert effektive metoder – fra leddjustering og muskelarbeid til veiledet trening og moderne behandlingsteknikker som trykkbølge. Under hele forløpet får du tett oppfølging og nyttige råd, slik at du både blir kvitt smerten og står bedre rustet til å unngå at problemet kommer tilbake. Målet vårt er at du skal kunne vende tilbake til hverdagen, jobb og fritidsaktiviteter uten smerter i albuen.
Din vei mot en smertefri albue starter med riktig hjelp. Ta kontakt med Klinikk for Alle i dag hvis du sliter med tennisalbue eller golfalbue – vi står klare til å hjelpe deg tilbake i full funksjon!
Denne artikkelen er skrevet av:
Kiropraktor ved Klinikk for Alle Lillehammer.
Vi på Klinikk For Alle ønsker at din opplevelse skal være så god som mulig. Derfor bruker vi informasjonskapsler (cookies) for at nettstedet skal fungere, for å analysere besøk og for å tilpasse innhold og markedsføring – både på nettstedet vårt og i andre kanaler, som sosiale medier. Enkelte opplysninger kan deles med betrodde samarbeidspartnere til markedsføringsformål.
Du velger selv hvilke informasjonskapsler du ønsker å tillate. Velger du bort enkelte, kan funksjonaliteten bli påvirket. Du kan når som helst endre eller trekke tilbake samtykket ditt via knappen nederst til høyre.