Kiropraktor

Klinikk for Alle undersøker og behandler plager relatert til muskler og skjelett siden 1989.

Vi tilbyr erfarne og kvalifiserte kiropraktorer som bruker moderne teknikker og tilnærminger.

 

Hva er kiropraktikk, og hva gjør en kiropraktor?

Kiropraktikk er en behandlingsform som fokuserer på muskler, ledd og skjelett, og hvordan disse delene av kroppen påvirker nerver og funksjon. En kiropraktor er utdannet helsepersonell som undersøker, behandler og forebygger plager i bevegelsesapparatet – spesielt problemer knyttet til ryggraden (ryggen) og nervesystemet​. Målet med kiropraktikk er å gjenopprette normal bevegelse i ledd, redusere smerter og hjelpe kroppen til å fungere best mulig. Kiropraktoren bruker hendene sine til å finne områder som ikke beveger seg som de skal, og behandler disse med ulike teknikker. Ofte vil en kiropraktor også gi deg enkle øvelser, tøyeøvelser eller råd om holdning og aktivitet for å forbedre helsen din.

Enkelt sagt: Kiropraktoren hjelper kroppen din med å bevege seg fritt og fungere bedre. Har du for eksempel vond rygg eller nakke, kan en kiropraktor finne ut hva som er galt og justere eller “løsne opp” ledd og muskler slik at smertene lindres. Kiropraktorer jobber også forebyggende, som vil si at de kan hjelpe deg å unngå at problemene kommer tilbake.

Vanlige plager en kiropraktor behandler

Mange forbinder kiropraktorer først og fremst med ryggplager, men de behandler langt mer enn bare ryggen. Kiropraktorer hos Klinikk For Alle er utdannet til å hjelpe med de fleste smerter og problemer i muskler og ledd. Her er noen vanlige plager du kan oppsøke en kiropraktor for:

  • Ryggsmerter: Smerter i korsrygg eller brystrygg, “hekseskudd”, skiveprolaps og generelle ryggproblemer.

  • Nakkesmerter: Stiv eller vond nakke, “kink i nakken”, eller smerter som stråler ut til skuldre og armer.

  • Hodepine og migrene: Mange typer hodepine, inkludert spenningshodepine og migrene, kan lindres ved behandling av nakke og skuldre.

  • Isjias: Smerter som stråler fra korsryggen og ned i benet kalles ofte isjias. Kiropraktoren kan avlaste trykket på isjiasnerven og dermed redusere denne strålende smerten.

  • Skulder-, albue- og håndleddssmerter: For eksempel musearm, senebetennelser eller “frossen skulder”.

  • Hofte-, kne- og ankelplager: Smerter i hofteleddet, knær som verker, forstuvninger eller andre leddplager i beina.

  • Svimmelhet og krystallsyke: Noen former for svimmelhet kan komme fra nakken eller balanseorganet i øret (krystallsyke). Kiropraktorer kan utføre tester og behandling for dette.

  • Kjevesmerter: Smerter i kjeven eller bitefunksjonen (f.eks. kjeveledd som “hakker” eller er vondt) kan også behandles av enkelte kiropraktorer.

  • Idrettsskader: Muskelstrekk, seneskader eller lignende sportsskader kan ha god effekt av kiropraktisk behandling og rehabilitering.

Kort oppsummert: alt fra vond rygg og stiv nakke til hodepine, svimmelhet eller smerter i armer og bein er typiske ting en kiropraktor jobber med. Hos Klinikk For Alle kommer det pasienter med svært ulike plager i muskler og skjelett, og kiropraktorene har kompetanse til å behandle hele kroppen​.

 

Klinikk For Alle, kiropraktor undersøkelse

Hvordan jobber kiropraktorer hos Klinikk For Alle?

Klinikk For Alle har lang erfaring med å undersøke og behandle muskel- og skjelettplager – de har hjulpet pasienter siden 1989​. Når du kommer til en kiropraktor hos Klinikk For Alle, vil du merke at de legger vekt på en grundig og personlig oppfølging. Her er de viktigste stegene i prosessen:

  • Grundig undersøkelse og diagnose: Første gang du møter kiropraktoren, vil dere starte med en samtale om plagene dine. Du får beskrive hvor du har vondt, hvordan smertene oppleves, og om det er noe som gjør dem bedre eller verre. Kiropraktoren vil også spørre om din sykehistorie (tidligere skader, sykdommer, arbeidssituasjon osv.) for å få et helhetlig bilde. Deretter utføres en fysisk undersøkelse der kiropraktoren kjenner på muskler og ledd, tester bevegelsen din og sjekker holdningen. Dette gjøres for å finne årsaken til plagene dine. Undersøkelsen kan inkludere enkle nevrologiske tester (for eksempel reflekser og sensibilitet) for å utelukke alvorlige tilstander. Alt dette danner grunnlaget for en nøyaktig diagnose – altså en forklaring på hva som forårsaker smerten eller problemet ditt.

  • Skreddersydd behandling: Etter undersøkelsen forklarer kiropraktoren sine funn og foreslår en behandlingsplan tilpasset deg. Hos Klinikk For Alle får de fleste pasienter begynne behandling allerede på første konsultasjon, så sant det ikke kreves ytterligere undersøkelser først​. Behandlingen kan bestå av forskjellige teknikker, alt etter hva som passer plagene dine og hva du selv er komfortabel med. En kjent metode er justering eller “manipulasjon” av ledd – kiropraktoren utfører da en rask, lett trykk/manøver på et ledd som ikke beveger seg ordentlig. Dette kan gi en liten «knekkelyd» i leddet, noe mange kjenner igjen, men lyden er ufarlig og skyldes gasser som frigjøres i leddet. Justeringer kan forbedre bevegeligheten i leddet og lindre smerte. Andre ganger bruker kiropraktoren mykere teknikker som mobilisering (rolige tøyninger og bevegelser av leddene) eller muskelbehandling (massasje, triggerpunktbehandling o.l.) for å løsne spenninger i muskulaturen. Målet er alltid å redusere smerte og bedre funksjonen i området som behandles.

En kiropraktor utfører en skånsom justering av ryggen på en pasient. Slike manuelle behandlinger kan øke bevegelsen i leddene og lindre smerte.

  • God dialog og informasjon: Underveis i behandlingen vil kiropraktoren forklare hva som gjøres og hvorfor. Du som pasient kan stille spørsmål når som helst. Kiropraktoren hos Klinikk For Alle legger vekt på en åpen dialog, slik at du føler deg trygg. De forklarer gjerne sammenhengen mellom plagene dine og hva behandlingen går ut på, i et språk som er lett å forstå. Ingen spørsmål er dumme – målet er at du skal være komfortabel med det som skjer.

  • Oppfølging: Etter behandlingen vurderer kiropraktoren effekten og gir deg råd om veien videre. Ofte får du med deg noen enkle øvelser eller tips om arbeidsstilling, trening og hva du kan gjøre hjemme for å støtte opp under behandlingen. Kiropraktoren vil også si ifra om du bør komme tilbake for flere behandlinger. Hvor mange behandlinger som trengs, varierer fra person til person og avhenger av hva slags plage det er snakk om. Hos Klinikk For Alle er de opptatt av at behandlingsopplegget skal holde høy kvalitet på tvers av alle klinikkene deres – du skal få en like god opplevelse uansett hvilken av avdelingene du besøker​.

  • Henvisning ved behov: Dersom kiropraktoren mistenker at plagene dine trenger ytterligere undersøkelser, kan han eller hun henvise deg videre. Kiropraktorer i Norge har mulighet til å henvise til bildediagnostikk som røntgen, MR eller CT hvis det er nødvendig​. De kan også henvise deg til legespesialist eller sykehus for videre utredning dersom det trengs​. Fordi kiropraktorene er offentlig autorisert helsepersonell og fungerer som primærkontakter, kan de i tillegg skrive ut en kortvarig sykemelding (opptil 12 uker) hvis situasjonen krever at du må holde deg borte fra jobb​. Alt dette betyr at du får helhetlig hjelp – kiropraktoren kan både behandle deg direkte og hjelpe deg videre i helsesystemet ved behov.

Hva kan du forvente før, under og etter behandlingen?

Før behandlingen

Før selve behandlingen starter, vil kiropraktoren bruke tid på å forstå problemet ditt. Første gang du kommer, bør du møte opp et par minutter i forkant for å fylle ut eventuelle skjema om sykehistorie og personopplysninger (hvis dette ikke er gjort digitalt på forhånd). Kiropraktoren tar deg så inn og dere har en prat om hvorfor du oppsøker hjelp. Her er det lurt at du forteller i detalj om plagene dine – når de startet, hva som gjør vondt verre eller bedre, og om du har opplevd lignende før. Vær ærlig og åpen; all informasjon kan være nyttig for å finne riktig behandling. Kiropraktoren noterer det dere snakker om i journalen din.

Du trenger ingen henvisning fra lege for å dra til kiropraktor, så du kan oppsøke Klinikk For Alle direkte når du føler behov. Kiropraktoren er som nevnt primærkontakt og kvalifisert til å vurdere plagene dine på lik linje med andre i helsevesenet. Før behandlingen starter, vil kiropraktoren informere deg om hva hun/han har funnet ut gjennom undersøkelsen og hva slags behandling som foreslås. Du får anledning til å stille spørsmål og si fra om det er noe du er engstelig for eller ikke ønsker. På den måten er dere enige om planen videre før noe gjøres. Målet er at du skal føle deg trygg og godt informert.

Under behandlingen

Selve behandlingen foregår som regel på en benk i behandlingsrommet. Avhengig av hva som skal behandles, kan du bli bedt om å ligge på magen, ryggen eller siden, eller sitte/stå for visse tester. Kiropraktoren vil ofte starte med å varme opp området litt, for eksempel med lette tøyninger av leddet eller massasje av muskulaturen, spesielt hvis du er veldig anspent. Deretter utføres de nødvendige teknikkene – det kan være et bestemt trykk eller et raskt lite håndgrep mot et ledd som nevnt tidligere (justering/manipulasjon), eller mer forsiktige bevegelser (mobilisering). Du kan oppleve at det kommer en liten knekkelyd under noen av justeringene; dette er helt normalt og som regel ikke smertefullt. Mange syns faktisk det føles befriende at “noe løsner opp”. Kiropraktoren jobber rolig og kontrollert, og vil hele tiden forsikre seg om at du har det bra. Si fra hvis noe føles ubehagelig – behandlingen kan alltid tilpasses.

Behandlingen varer ofte noen minutter per problemområde. Underveis kan kiropraktoren teste bevegeligheten din igjen for å sjekke om det er forbedring. Ofte kombineres leddbehandling med muskelbehandling; for eksempel kan du få løsnet opp stramme muskler i nakken og justert ledd i nakken for best effekt på hodepine. Hele timen (undersøkelse + behandling) varer typisk 30 minutter første gang, og litt kortere (15–20 min) ved oppfølgingstimer, men dette kan variere.

Etter behandlingen

Etter behandlingen vil kiropraktoren oppsummere det som ble gjort, og fortelle deg hva du bør gjøre videre. Det er ikke uvanlig å føle seg lettet og mer bevegelig rett etter en kiropraktisk behandling – mange opplever mindre smerte og bedre bevegelse med en gang. Noen ganger kan man også føle seg litt ør eller trøtt, eller man kan bli litt øm i musklene der det ble behandlet. Slike reaksjoner er vanlige og går som regel over i løpet av et døgn. Kiropraktoren pleier å informere om dette, så du vet hva som er normalt. Skulle du oppleve noe uventet eller sterkt ubehag etter behandlingen, får du beskjed om å ta kontakt, men de aller fleste tåler kiropraktorbehandling svært godt.

Før du går, vil du som nevnt ofte få noen råd for dagene etter. Dette kan være tøyeøvelser, enkle treningsøvelser, eller tips om hvordan du kan avlaste området (f.eks. riktig sittestilling ved kontorarbeid om du har vond rygg). Poenget er å forlenge effekten av behandlingen og forebygge at smertene kommer tilbake. Kiropraktoren kan også gi råd om hvordan du skal trene eller bevege deg fremover, og evt. hva du bør unngå en liten periode. Du får vite om det er nødvendig med en ny time, og i så fall når det kan passe. Ved akutte plager hender det at én behandling kan være nok, men ofte trengs et kort behandlingsforløp med noen oppfølgingstimer for å oppnå varig bedring. Kiropraktoren vil sammen med deg legge en plan som passer din situasjon.

Etter besøket står du fritt til å kontakte Klinikk For Alle hvis du lurer på noe. De vektlegger god oppfølging av pasientene sine, så ikke nøl med å ringe dersom du for eksempel har spørsmål om øvelsene du fikk. Alt i alt skal du forvente å bli tatt godt vare på før, under og etter behandlingen. Målet er at du ikke bare skal bli bedre, men også føle deg trygg og ivaretatt gjennom hele prosessen.

Finn din nærmeste kiropraktor

Fordeler med behandling hos kiropraktor ved Klinikk For Alle

Det finnes mange kiropraktorer, men det er noen grunner til at Klinikk For Alle skiller seg ut som et godt valg:

  • Lang erfaring og kompetanse: Klinikk For Alle har eksistert i over 30 år og har behandlet titusenvis av pasienter med muskel- og skjelettplager siden oppstarten i 1989​. Dette gjør dem svært erfarne. Kiropraktorene hos Klinikk For Alle er offentlige autoriserte og høyt kvalifiserte, med moderne utdanning og jevnlig faglig oppdatering. Du vil møte en terapeut som forstår plagene dine og vet hvordan de skal behandles på best mulig måte​.

  • Helhetlig tilbud og tverrfaglighet: Hos Klinikk For Alle kan du få alt på ett sted. Kiropraktorene jobber tett med andre behandlere. Kjeden har et tverrfaglig tilbud som inkluderer både kiropraktorer og fysioterapeuter på alle klinikker​, og mange steder også osteopater, akupunktører, massasjeterapeuter eller andre spesialister​. Dette betyr at dersom du trenger noe mer enn kiropraktisk behandling, kan Klinikk For Alle tilby supplerende behandling under samme tak. For deg som pasient gir dette en trygghet om at du får helhetlig omsorg – man ser hele deg, ikke bare det ene problemet. Kiropraktoren kan diskutere din sak med kollegaer på klinikken (med ditt samtykke) for å finne beste løsning, og dere slipper å bruke tid på å oppsøke helt nye steder.

  • Mange klinikker og kort ventetid: Klinikk For Alle er Norges største kjede innen denne typen behandling, med over 60 klinikker spredt over hele landet​. De er faktisk en del av Europas største klinikknettverk for fysikalsk medisin​. Fordelen for deg er at det sannsynligvis finnes en Klinikk For Alle nær der du bor eller jobber, og det er enkelt å få time. Du kan bestille time online eller via telefon, og ofte kan de tilby deg time på dagen eller innen svært kort tid​. Dette er viktig når man har vondt og ønsker rask hjelp. Fleksible åpningstider og mulighet for akutt-timer gjør at du kan få behandling når du trenger det som mest.

  • Kvalitet og trygghet: Fordi Klinikk For Alle er en stor aktør, jobber de mye med kvalitetssikring. De ønsker at du som pasient skal få en god og lik opplevelse uansett hvilken av deres avdelinger du besøker​. Det betyr at det finnes etablerte standarder for undersøkelse og behandling, samtidig som behandlingen tilpasses deg personlig. Mange pasienter opplever det som trygt at Klinikk For Alle har et solid system i ryggen – skulle det være behov for videre undersøkelser, har kiropraktorene klare rutiner for å henvise deg videre. Som nevnt kan kiropraktorene skrive henvisninger til MR, CT og røntgen, eller til spesialistleger, uten at du først må innom fastlegen​. De kan også sykemelde deg hvis det trengs​. Denne helhetlige tilnærmingen gjør at du får raskere og mer koordinert hjelp.

  • Pasientvennlig tilnærming: Klinikk For Alle legger vekt på god service og kommunikasjon. Du blir møtt av hyggelige medarbeidere fra du tar kontakt, og kiropraktoren tar seg tid til å lytte til deg. Mange tilbakemeldinger fra pasienter går på at de føler seg ivaretatt og forstått. Det er lav terskel for å ringe klinikken om det er noe du lurer på før eller etter timen. Slik sett får du ikke bare selve behandlingen, men også rådgivning og støtte på veien mot å bli bedre.

Til slutt er kanskje den største fordelen at Klinikk For Alle kan hjelpe med et bredt spekter av plager. Enten du sliter med akutte ryggsmerter, nakkekink, hodepine eller isjias, eller har mer langvarige vondter i muskler og ledd, så har de kompetansen til å hjelpe​. Med kombinasjonen av dyktige kiropraktorer, moderne behandlingsmetoder og et helt team av andre helseeksperter i ryggen, er du i trygge hender hos Klinikk For Alle. Målet deres er at du raskt skal føle deg bedre og få bedre livskvalitet gjennom riktig behandling, veiledning og oppfølging.

Har du plager i muskler eller ledd som går utover hverdagen din? Da kan et besøk hos en kiropraktor være første skritt mot en smertefri tilværelse. Klinikk For Alle står klare til å hjelpe deg med kunnskap, erfaring og omsorg – slik at du kan komme tilbake til den aktive hverdagen du ønsker.