Smerter i albuen

Hva er Albuesmerter?

Albuesmerter er smerter i albueleddet eller i strukturer rundt albuen. Det er mange grunner til albuesmerter og det er derfor viktig å få riktig diagnose for effektiv behandling eller tips. Som regel er albuesmerter assosiert med overbelastning over tid eller akutte traumer men det kan også oppstå som nervesmerter fra nakken. Strukturene i albuen som vanligvis gir smerte sener, muskulatur eller beinstrukturer.

Epikondylitt er en vanlig diagnose når en har stikkende smerter i albuen. En epikondylitt er når det oppstår irritasjon og betennelse i senefester og skyldes overbelastning. Overbelastning kan komme fra en drastisk endring i bevegelsesmønster eller en større arbeidsoppgave enn før. Det finnes to typer epikondylitt og de blir vanligvis kalt «tennisalbue» (lateral epikondylitt) og «golfalbue» (medial epikondylitt).

  • Tennisalbue kjennetegnes ved smerter yttersiden av albuen og oppstår som navnet tilsier ofte hos tennisspillere, men er også ett vanlig problem hos personer som sitter mye på PC eller håndverksarbeidere. Grunnen til at man får smerte på utsiden av albuen er fordi fingrenes strekkemuskulatur festes der og slites det på disse festene vil det kunne oppstå en irritasjon av senefester og muskulatur. Et vanlig problem hos hobbysnekkere som vanligvis ikke bruker disse muskulaturene.

  • Golfalbue kjennetegnes ved smerter på innsiden av albuen, dette er noe sjeldnere enn tennisalbue. Smertene oppstår ved senefeste til fingrenes bøyemuskulatur som fester seg på innsiden av albuen.

Det er også andre mindre vanlige tilstander. Disse kan være revmatologiske tilstander, artrose eller tilstander der nervene fra nakken blir klemt i det de går over albueleddet.

De aller fleste tilstander i albuen kan diagnostiseres og behandles effektivt hos en kiropraktor, fysioterapeut eller annen behandler med spesialisering på muskel og skjelettplager.

Hos Klinikk For Alle er det terapeuter som behandler overnevnte lidelser og det er flere behandlingstilbud. For epikondylitt vil det ofte være effektivt med trykkbølgebehandling, kinesiologi tape, tverrfriksjonsmassasje blant annet. Det aller viktigste vil uansett være å finne årsaken til at irritasjonen oppstår og unngå/ tilpasse for dette. Ved flere av våre klinikker har vi også ultralyd for å kunne diagnostisere andre type smerter i albuen.