Smerter i albuen

Plages du av smerter i albuen, kan våre terapeuter hjelpe deg med å finne den underliggende årsaken, og behandle dette slik at du kan nyte en smertefri hverdag.

I denne artikkelen kan du lese mer om:

Hva er albuesmerter?

Epikondylitt

Hvordan behandle albuesmerter


Hva er Albuesmerter?

Albuesmerter er smerter i albueleddet eller i strukturer rundt albuen, og smerter som forplanter seg fra albuen og ut i arm. Smertene kan oppstå i begge albuer. Det er mange grunner til albuesmerter og det er derfor viktig å få riktig diagnose for effektiv behandling eller tips. Som regel er albuesmerter assosiert med overbelastning over tid eller akutte traumer men det kan også oppstå som nervesmerter fra nakken. Strukturene i albuen som vanligvis gir smerte sener, muskulatur eller beinstrukturer. Albuesmertene kan kjennes både ved bevegelse og ved belastning, og løft, og om natten, eller i hvileposisjon. I tillegg kan smertene spre seg ut og kjennes i underarm, og på innsiden av armen.


Stikkende smerter i albuen

Epikondylitt er en vanlig diagnose når en har stikkende smerter i albuen. En epikondylitt er når det oppstår irritasjon og betennelse i senefester og skyldes overbelastning. Overbelastning kan komme fra en drastisk endring i bevegelsesmønster eller en større arbeidsoppgave enn før.
Det finnes to typer epikondylitt og de blir vanligvis kalt «tennisalbue» (lateral epikondylitt) og «golfalbue» (medial epikondylitt).

Det er også andre mindre vanlige tilstander. Disse kan være revmatologiske tilstander, artrose eller tilstander der nervene fra nakken blir klemt i det de går over albueleddet.

Tennisalbue kjennetegnes ved smerter yttersiden av albuen og oppstår som navnet tilsier ofte hos tennisspillere, men er også ett vanlig problem hos personer som sitter mye på PC eller håndverksarbeidere. Grunnen til at man får smerte på utsiden av albuen er fordi fingrenes strekkemuskulatur festes der og slites det på disse festene vil det kunne oppstå en irritasjon av senefester og muskulatur. Et vanlig problem hos hobbysnekkere som vanligvis ikke bruker disse muskulaturene.

Golfalbue kjennetegnes ved smerter på innsiden av albuen, dette er noe sjeldnere enn tennisalbue. Smertene oppstår ved senefeste til fingrenes bøyemuskulatur som fester seg på innsiden av albuen.

Behandling av albuesmerter

De aller fleste tilstander i albuen kan diagnostiseres og behandles effektivt hos en kiropraktor, fysioterapeut eller annen behandler med spesialisering på muskel og skjelettplager.

Hos Klinikk For Alle er det terapeuter som behandler overnevnte lidelser og det er flere behandlingstilbud. De vanligste behandlingsmetodene for albuesmerter er: 

Det aller viktigste vil uansett være å finne årsaken til at irritasjonen oppstår og unngå/ tilpasse for dette. Ved flere av våre klinikker har vi også ultralyd for å kunne diagnostisere andre type smerter i albuen.

 

 

Artikkelforfatter

Aleksander Hesbø er autorisert kiropraktor med utdannelse fra Wales i Storbritannia. Aleksander har lang erfaring fra klinisk praksis, og gir behandling med bakgrunn til nyere studier. Han behandler plager i muskel- og skjelettsystemet med en spesiell interesse for kjeveplager (TMD).

 

 

Referanser

  1. Ma, Kun-Long; Wang, Hai-Qiang (2020). Management of Lateral Epicondylitis: A Narrative Literature Review. Pain Research and Management, 2020(), 1–9.
  2. Yao, Gaowen; Chen, Jing; Duan, Yanji; Chen, Xiao (2020). Efficacy of Extracorporeal Shock Wave Therapy for Lateral Epicondylitis: A Systematic Review and Meta-Analysis. BioMed Research International, 2020(), 1–8.