Kjevespenninger

Kjevespenninger er et utbredt problem og utløses som regel av stress.

Foruten spenninger og smerter i kjevemuskulaturen kan kjevespenninger forårsake en rekke symptomer. De vanligste symptomene på kjevespenninger er blant annet hodepine, svimmelhet og nakkesmerter.

Kjevespenninger opparbeides som regel over mange år og over tid kan kjevespenninger forårsake slitasje på tenner og forandringer i bittet. I tillegg vil kjevespenninger forårsake spenninger i nakkemusklene og påvirke funksjonen av de øverste nakkevirvlene. Dersom man skal få bukt med problemet må man ofte kombinere behandling på nakken og kjeven.

I noen tilfeller kan det være nødvendig å bruke en bittskinne for å avlaste bittet. Pasienter med kjevespenninger reagerer raskt på riktig behandling.

Hva forårsaker kjevespenninger?

Hvordan behandles kjevespenninger?

Kjevespenninger eller smerter i kjeven

 

Nedenfor kan du lese om noen av årsakene til kjevespenninger.

 • Leddlåsninger

Nedsatt bevegelighet i nakkens ledd kan forårsake øket spenningsnivå i kjevemusklene.

 • Bittfeil

Noen ganger kan for høye fyllinger eller kroner forårsake ubalanse i kjevemuskulaturen. I så fall kan en tannlege slipe til bittet slik at biteflatene synkroniseres.

 • Muskelspenninger eller muskelknuter

Det er ikke uvanlig at kjevemusklene er stramme som følge av ubalanse i bittet eller fordi man strammer kjevemusklene uten å vite det.

 • Triggerpunkter

Er knuter i muskler og senefester som forårsaker strålesmerter til andre områder.

 • Stress

Dersom det er stivhet i ledd eller muskulatur i nakken kan stress utløse smerter i dette området, men stress er som regel ikke årsaken, men heller den utløsende faktor.

 

Behandling for kjevespenninger


Under følger en oversikt over de behandlingsformene man vanligvis har best resultater med når det gjelder pasienter med kjevespenninger. I noen tilfeller kan det være nødvendig å benytte flere behandlingsformer samtidig for best mulig resultat.

 • Manipulasjonsbehandling

Er spesifikke grep terapeuten utfører for å løse opp kjevespenninger, og andre ledd med nedsatt bevegelighet. Manipulasjonsbehandling virker raskt og vanligvis merker man bedre bevegelighet ganske kort tid etter behandling. Manipulasjonsbehandling er effektiv mot låsninger i nakke, rygg og bekken, men også på ledd i ekstremitetene; skulder, albue, håndledd, hofter, knær, ankler, føtter, tær og fingre.

 • Triggerpunktbehandling

Når man trykker på «aktive» triggerpunkter, reproduserer man den smerten pasienten plages av til vanlig. Det finnes flere metoder for å behandle triggerpunkter. Den vanligste er å trykke hardt på punktet i ett til to minutter inntil smerten avtar. Triggerpunkter kan også behandles med IMS, kortisoninjeksjoner, trykkbølgebehandling samt en rekke andre metoder.

 • Massasje

Kraftig og dyp massasje som bryter opp spenninger og muskelknuter. Teknikken brukes både på langs og på tvers av muskelfibrene. Denne metoden benyttes sjelden på pasienter med akutt skade.

 • IMS (intramuskulær stimulering)

En form akupunktur som brukes spesifikt på muskelknuter, muskelspenninger og betennelser. Denne form for akupunktur kan spesifikt brukes mot kjevespenninger. Når nålen treffer riktig, opplever man ofte at muskelen får en «rykning», for deretter å slappe av.

 • Kraniebehandling

Manuelle teknikker som brukes for å avspenne muskulatur og hinner i hodebunnen.

 • Bittskinne

Det finnes flere typer bittskinner på markedet. Bittskinner brukes bare om natten og er som regel bare et midlertidig hjelpemiddel som sammen med andre behandlingsmetoder hjelper å normalisere kjeve- og bittfunksjonen.

 • Yoga

Yoga er fysiske øvelser med langsom strekk og uanstrengt pust. Øvelser mot kjevespenninger har en dyp avspennende effekt på kroppslige og mentale spenninger. Over tid opplever mange mindre stress, mindre smerter og bedre søvnkvalitet.

 • Meditasjon

Meditasjon gjør mange mer avslappet og avstemt. Meditasjon tar sikte på å øke din bevissthet i forhold til deg selv og omgivelsene, slik at du er mer «til stede» her og nå og i mindre grad lar deg påvirke av negative tanker.

 

 

Artikkel skrevet av Minnesjord, E.

Kiropraktor Edle Minnesjord jobber på neuroavdelingen på Majorstuen. Og har klinisk erfaring fra Wales og Norge. Hun behandler plager i muskel og -skjelettsystemet med en spesiell interesse for kjeveproblematikk, hodepine og svimmelhet. 

Edle_Minnesjord_Klinikk_for_Alle

Artikkelforfatter: Edle Minnesjord, Klinikk for Alle Majorstuen

 

Referanser

 1. Kim, Doori; Ko, Seong-Gyu; Lee, Eun-Kyoung; Jung, Boyoung (2019). The relationship between spinal pain and temporomandibular joint disorders in Korea: a nationwide propensity score-matched study. BMC Musculoskeletal Disorders, 20(1), 631–. doi:10.1186/s12891-019-3003-4
 2. Armijo-Olivo, S.; Pitance, L.; Singh, V.; Neto, F.; Thie, N.; Michelotti, A. (2015). Effectiveness of Manual Therapy and Therapeutic Exercise for Temporomandibular Disorders: Systematic Review and Meta-Analysis. Physical Therapy, (), ptj.20140548–. doi:10.2522/ptj.20140548