Menstruasjonssmerter og akupunktur

Mange kvinner får menstruasjonssmerter (dysmenore) før eller under menstruasjon. Smertene sitter ofte i nedre del av mage og varer vanligvis mellom 8 og 72 timer. Det skilles mellom primær og sekundær dysmenore. Primær dysmenore rammer i hovedsak yngre kvinner like etter puberteten og varer til midten av tjueårene, det er da ingen underliggende årsak til smertene.

Sekundær dysmenore kommer ofte senere i livet (30-40år) og har en underliggende årsak som endometriose, ovariecyster (PCOS), kobberspiral som irriterer livmorslimhinnen eller muskelknuter i livmoren.

Noen er kun plaget med mensmurringer, men 10-15 % er så smertepåvirket at de er borte fra jobb én til flere dager i måneden.

De vanligste symptomene er smerter i nedre del av magen, korsrygg og også nedover i ben. Noen blir også kvalme og får hodepine. 

Årsaken til primær dysmenore er antageligvis overproduksjon av prostaglandiner (en gruppe umettede fettsyrer) som medfører sammentrekninger og kramper i livmoren, samt gir økt sensitivitet i perifere nerver.

Hvordan skal en menstruasjon helst være?

Hva kan du selv gjøre for å lette på menstruasjonssmerter?

Mange vil gjerne unngå å bruke smertestillende regelmessig og det finnes flere metoder som kan hjelpe deg på veien.

Både kosthold, trening, varme og akupunktur kan være gode alternativer til NSAIDs og andre typer smertestillende.

Tiltak du kan gjøre:

Varme: 

Mange kvinner opplever krampelignende smerter i nedre del av magen kort tid før eller under menstruasjon. Dette er kramper i livmoren, sannsynligvis på grunn av forhøyede nivåer av prostaglandiner som nevnt tidligere. Ved å bruke varme, feks, varmepute med hvete eller ris kan du redusere krampene i livmoren samt øke blodsirkulasjonen. Begge deler vil dempe smerter.

Trening/bevegelse:

Bevegelse bidrar til å øke sirkulasjon og kan dempe smerter. En tur på 30 min kan være nok. Intens trening i dagene rett før menstruasjon kan være for krevende, men gåturer, yoga og annen lavintensitetstrening kan bidra til både bedre sirkulasjon,  hormonell balanse og redusere stress.

Om du orker høyere intensitet på treningen kan det også bidra positivt i den forstand at det kan booste kroppens produksjon av endorfiner og dopamin.

Stressreduksjon:

Hverdagsstress kan også bidra til økt sjanse for menstruasjonssmerter, det samme gjelder for lite hvile. Økt produksjon av stresshormoner, f.eks kortisol kan gi mer spenninger og smerter. Dette gjelder også for stress tidligere i syklusen. Forsøk derfor å finne måter der du stresser ned. Meditasjon, turer ut i natur og gode relasjoner kan bidra.

Matvarer: 

Unngå ultraprosseserte matvarer som kan virke inflammatorisk på kroppen din, ha fokus på grønne grønnsaker, omega3 og drikk nok vann.

Se ernæringsfysiolog Pia Gaardholm Sætre sin artikkel om ernæring og PCOS for andre gode råd som også kan bidra til mindre menstruasjonssmerter.

Akupunktur: 

Akupunktur kan bidra til å redusere inflammasjon i kroppen, redusere stress og øke sirkulasjon i bekkenområdet og livmoren. 

Akupunktur kan derfor bidra til å redusere menstruasjonssmerter og generelle PMS plager som oppblåsthet, ømme bryster, hodepine og irritabilitet.

Akupunktur kan også påvirke det parasympatiske nervesystemet slik at man kan redusere stresshormoner i kroppen (kortisol).

Picture of Kristin Strømsheim Aamodt

Kristin Strømsheim Aamodt

Senior Akupuntør Klinikk for Alle Majorstuen. Kvinner og Barn

Interesser: Nakke, hodepine, gravide, hælplager. Behandling: Skånsom behandling av gravide/barn. IMS, Klassisk akupunktur.

Flere artikler om kvinnehelse

Gravid smerter i korsrygg

Å være gravid er en fantastisk tid, men det kan også være en periode i livet hvor kvinner opplever plager i bekken og korsrygg for første gang.

La trening være din medisin

Våre terapeuter innehar kompetanse innen Pilates, MediYoga, er sertifiserte mammamagetrenere, personlig trenere og har spesialisert seg på trening i og etter graviditet.

Inkontinens

Ufrivillig lekkasje av urin, luft eller avføring er vanlig, men ikke normalt. Kvinner og menn i alle aldre kan oppleve å miste kontroll på funksjonene i underlivet.