Gravid smerter i korsrygg

Å være gravid er en fantastisk tid, men det kan også være en periode i livet hvor kvinner opplever plager i bekken og korsrygg for første gang. Det er estimert at mellom 43 -90% opplever smerter i korsrygg/bekken i løpet av svangerskapet.

I løpet av et svangerskap endrer kroppen seg mye over en veldig kort periode, faktisk er det ingen annen tid i livet hvor dette skjer. Kroppen adapterer til de økte fysiologiske behovene kroppen har under et svangerskap, noen gjerne uten merkbar endring for den bærende kvinne.

Den største årsaken til korsryggplager i et svangerskap kommer av at bekkenleddet blir mer bevegelig som følge av hormonforandringer. Det er spesielt hormonet Relaxin som gjør at alle leddbånd i kroppen «løsner» mer og mer inn mot fødsel. Dette er nødvendig for å kunne føde.

Bekkenet er fundamentet  i ryggsøylen og fungerer som funksjonell støtte for ryggsøylen. Variabler som vi vet bidrar til korsryggplager i gravide er vektøkning hos mor, aktivitet og tidligere svangerskap. Grunnet den store vektøkningen i tredje trimester oppstår forandringer i bekkenet og korsryggen, som igjen kan sørge for at mer bevegelighet av ledd som typisk ikke har så mye bevegelse og overarbeid av muskulatur spesielt i setet, for å prøve å stabilisere. Dette kan også skape kompensatoriske forandringer i andre deler av ryggsøylen som nakke og mellom skulderblad.

Plager eller skader som oppstod før svangerskapet kan bli mer tydelig når kroppen blir mer bevegelig.

I etterkant av et svangerskap er det 5-10% som opplever kroniske bekkenplager, og dette kunne gjerne vært unngått om man hadde oppsøkt behandling i svangerskapet. Det er alltid bedre å forebygge.

I Klinikk for Alle har vi terapeuter som er spesialiserte i behandling av gravide og kan gi deg riktig behandling i forhold til dine plager. Vi ser at ved å jobbe tverrfaglig får vi ofte de beste resultatene. Behandling av gravide er både skånsomt og trygt, og for optimal funksjon anbefales behandling frem til fødselen. I løpet av behandlingsforløpet hos oss får du også treningsråd, kostholdsveiledning og gode råd for å sørge for et best mulig svangerskap. Vi har også kurs og treningsgrupper som er tilpasset den gravide.