Nevrosenter Sola

Svimmelhets-og nevrosenteret på klinikk for alle Sola består av kiropraktorene Henning Winkels, Elisabeth Espedal og  Kristi Søndenå, og Yoga instruktør Vanessa Andreassen. Sammen er vi opptatt av å hjelpe våre svimmelhetspasienter til best mulig funksjon.  Vi ønsker at veien fra svimmelhet til diagnose skal være kort, og at du som pasient skal få riktig og effektiv behandling. For oss er det viktig å samarbeide med pasientens fastlege, sykehus og øvrig behandlere. Vi er tilknyttet norsk helsenett slik at denne prosessen blir  mer effektiv.

Henning Winkels har jobbet på nevrosenteret i 4 år. Han har også tatt spesialisering i nevrologisk rehabilitering gjennom Carrick Institute i 2019. Henning har lang erfaring med svimmelhetspasienter, og har særlig interesse for Migrene/Hodepine, Hjernerystelse, kroniske nakkeplager og pasienter med følgetilstand etter hjerneslag.

Elisabeth Espedal har jobbet på nevrosenteret i 5 år. Hun har spesialisering i nevrologisk rehabilitering gjennom Carrick Institute i 2018. Elisabeth har nå lang erfaring med svimmelhetspasienter. Ellers er hun veldig interessert rehabiliteringstrening for pasienter med følgeskader etter hjernerystelse, hodepine, migrene og kroniske muskel-og skjelett plager. 

Kristi Søndenå har jobbet som Kiropraktor ved Klinikk for alle i Oslo i 6 år, og har hatt en 20% stilling på svimmelhetssenteret til Vollaklinikken siden 2018. I 2015 begynte hun å fordype seg i vestibulære plager gjennom kurs på høgskolen i Bergen. Kristi har jobbet tett med ØNH i Oslo og Lørenskog, og har bred erfaring med svimmelhetspasienter med spesiell interesse for krystallsyken.

Silje Kristensen har jobbet med svimmelhet i flere år. Hun har tatt videre utdanning i vestibulær rehabilitering/svimmelhet ved høyskolen på Vestlandet. Dette i regi av det nasjonale kompetanse senteret for svimmelhet, Balanse laboratoriet. I perioden 2012-2014 tok hun videreutdanning gjennom Carrick Institute. Hun er spesielt interessert i undersøkelse og behandling av krystallsyke. Hennes visjon er riktig diagnose tidlig i forløpet for å raskt komme i gang med nødvendig hjemme trening og behandling.

Vanessa Andreassen er en sertifisert Yoga & Pilateslærer som har bred erfaring med gruppeundervisning de siste 10 årene. Hun ser frem å guide pasienter videre på en trygg måte innen en rolig yogaform som består av pust, propriosepsjon, koordinasjon og balanseøvelser.  Dette kan sammenliknes med medisinsk yoga.

PLAGER:

 • Krystallsyke
 • Svimmelhet (Vestibulær Migrene), Ménière sykdom, Canal dehissenes, PPPs, Labyrintitt, Landgangssyndrom)
 • Balanseproblematikk
 • Hodepine/Migrene
 • Kjeveplager
 • Følgetilstand etter hjernerystelse
 • Kroniske muskel og skjelettplager
 • Følger etter hjerneslag, MS eller andre nevrologiske lidelser
 • Ved førstegangskonsultasjonen hos oss bruker vi én time på å kartlegge plagene dine og utføre en grundig undersøkelse. Det er viktig å utelukke andre mer alvorlige årsaker til svimmelhet som skal henvises videre til spesialist eller sykehus.
 • Dersom vi trenger å gjøre flere tester blir det satt opp ny tid til dette. Vi bruker den tiden som er nødvendig for å stille riktig diagnose, og er opptatt av at du som pasient skal bli hørt.
 • Noen ganger tar vi i bruk VNG. Det er et nyttig verktøy for å undersøke kronisk svimmelhet over tid, følgetilstand etter hjernerystelse eller andre plager som følger ved nevrologiske lidelser.
 • Dersom vi ser det nødvendig å sende deg videre til MR undersøkelse eller vurdering hos spesialist, henviser vi deg. Alle kiropraktorer har henvisnings- og sykemeldingsrett. Vi er opptatt av å ha ett tett samarbeid med henvisende instans, og sender alltid epikrise etter førstegangskonsultasjonen. Samarbeid med din fastlege, sykehus og eventuelt andre behandlere gjennom norsk helsenett, er viktig for at du som pasient skal få best mulig behandling.

  

Krystallsyke – formålet med behandlingen er å bevege hodet og kroppen i en manøver som gjør at krystallene faller tilbake på riktig sted. 70-90% av pasientene med den vanligste formen for krystallsyke blir friske etter en enkel behandling med reponeringsmanøver. Behandlingen kan utføres på forskjellige måter:

 • Kan gjøres ved hjelp av TRV-stol. TRV stolen ble utviklet av Øre, nese, hals spesialist Thomas Richard-Vitton for behandling av krystallsyke. Fordelene med å bruke stol framfor vanlig behandling på benk er at den tillater effektiv behandling og er mer skånsom for nakken, noe som er viktig for enkelte pasienter. Når man bruker stolen er det enklere å presisere gradene i bevegelsen. Den bruker kinetisk energi/dunk for å løsne krystaller som sitter fast, som kan være nyttig på noen litt sjeldnere varianter av krystallsyke.
 • Vi utfører også mye behandling på benk da de aller fleste tilfeller av krystallsyken responderer raskt på dette.
 • Vi gir ofte hjemmeøvelser slik at pasientene kan behandle seg selv mellom konsultasjonene.
 • Behandling av muskel- og skjelettproblematikk
 • Vestibulær rehabilitering/ Funksjonell nevrologisk rehabilitering pasientene får hjemmeøvelser.
 • Balanse Yoga er en rolig yogaform som består av pust, propriosepsjon, koordinasjon og balanseøvelser. Stoler blir hovedsakelig brukt gjennom timen.  Du vil også utføre bevegelser som er nyttig for ryggsøylen. Du vil bli utfordret på en trygg og kontrollert måte. Denne timen kan sammenlignes med medisinsk yoga.