Hva er greia med Detox?

Sara Seidel

Detox, eller avgiftning, er et ord som har hatt betydning for menneskene i all sin tid. Vi har lenge vært opptatt av renselse og detox, men ikke alle metoder er like vitenskapelig begrunnet. Kroppen vår, som andre organismer, har egne metoder for å håndtere farlige stoffer eller gifter, men også våre egne avfallsstoffer. Det er en form for detox.

Detoxbegrepet har fenget forbrukerne i næringsmiddelindustrien i flere år nå. Det tiltrekker kunder som har et ønske om å rense systemet eller få en slags avgiftning i kroppen. Men da blir det viktig å skille mellom den reelle detoxfunksjonen i kroppen, og det som bare er uærlige salgsknep. For det selger godt, og gjerne for en dyr pris.

Sitronskiver, te, teposer og skjeer som ligger på et bord
For detox i industrien i dag handler ofte om dyre kosttilskudd i form av te, juice eller piller som ofte påstår å kunne «rense»kroppen. Dette er typisk populært for folk etter at de har vært i usunn periode. Slike produkter er gjerne vanndrivende, som kan gir en følelse av at du får skilt ut dårlige ting. Men ingrediensene er som regel helt harmløse og effektløse urter, som i beste fall bare får deg til å være mer bevisst på hva du inntar.
Det er jo ikke nødvendigvis farlig, men de lover mye større effekter enn det de har vitenskapelig grunnlag for – uten at giftstoffene de skal hjelpe mot er spesifisert. Og i enkelte tilfeller kan kosttilskuddene være skadelige; det er en industri som i all hovedsak er godt regulert i Norge, men ikke nødvendigvis overalt i verden.
Kroppen fjerner giftstoffer selv, og et av de viktigste organene for detox-jobben er leveren.
Illustrasjonsbilde av en rød lever

Alt vi spiser og drikker går igjennom fordøyelsessystemet og til blodet, og når blodet kommer til leveren så blir mye av stoffene videre kuttet opp og metabolisert.

I leveren så er det flere enzymer, som kjører reaksjoner som da ufarliggjør stoffer i ulike steg, dersom de skulle være skadelige. Etter dette sirkulerer blodet videre til nyrene der de tar seg av utskillelsen av reststoffer via urinen. Slik er kroppens detox-funksjon ganske forenklet.

Det er ikke så mye man kan gjøre for å påvirke leverens nivå at detoxifisering, men det beste man kan gjøre støtte en sunn kropp og lever ved å:

Illustrasjonsbilde av nyrer

Disse rådene er generelle og pålitelige når det kommer til overordnet helse, og virker beskyttende mot utallige helseplager – også leverskader. I tillegg har vi noen spesifikke ting man kan gjøre for leveren:

Og det morsomste kostrådet for dette:

Spise litt brokkoli og andre «cruciferous» grønnsaker som rosenkål og grønnkål. Disse viser seg å kunne aktivere og stimulere leverens egne detoxenzymer. Men det gjelder å spise grønnsakene hele, og ikke prøve seg på «brokkolitabletter» eller tilsvarende sniksnarveier. 🙂
Se gjerne videoen på YouTube der jeg snakker om dette temaet her:
Play Video about Forsidebildet for Youtube video om Detox

Del også gjerne artikkelen med noen som trenger en liten detox-opplysning!

Denne artikkelen er skrevet av:

Picture of Sara Seidel

Sara Seidel

Sara er autorisert klinisk ernæringsfysiolog utdannet ved Universitetet i Oslo. Hun har tidligere jobbet med spesialdietter for intoleranser, allergier og preferanser, samt jobbet i matvareindustrien. Hun har erfaring fra flere forskningsprosjekter innen ernæring ved både Universitetet i Oslo og Oslo Universitetssykehus.