Derfor kan trykkbølgebehandling hjelpe deg å bli kvitt kroniske smerter

Klinikk for Alle

Mange går i årevis med smerter i kroppen som de ikke tror de kan bli kvitt. Men det finnes håp! Trykkbølgebehandling har en suksessrate på 80 prosent hos Klinikk for Alle.  

Det er lett å gå seg vill i jungelen av alle behandlingsformene som tilbys i dag når smertene melder sin ankomst. Kanskje du ender med å velge feil behandling, og måneder eller år etter slitasjen eller smertene oppsto, så er de fortsatt tilstede. Fysioterapeut Frank Tore Jacobsen i Klinikk for Alle vet alt om hvordan én skade kan endre livet ditt.  

Jacobsens brennende interesse for fysioterapifaget og hovedgrunn for karrierevalget startet da han selv fikk en idrettsskade, og erfarte mangel på god behandling og oppfølging. Etter å ha brukt metoden i 15 år på sine pasienter, er han ikke i tvil om at det er en effektiv og allsidig behandling. Ifølge Jacobsen kan det kurere alt fra stramme muskler, kroniske senebetennelser og tretthetsbrudd til Schlatters og Severs.

– For meg ble trykkbølgebehandling revolusjonerende. Endelig fikk jeg et verktøy som gav raske resultater og med suksessrate på over 80 prosent. Det hadde ikke noen annen behandlingsform vært i nærheten av å gi, sier Jacobsen. 

Høres det ut som at trykkbølgebehandling er noe for deg? Les mer her!

Du trenger ikke å leve med kroniske smerter

– Mange går med kroniske smerter i flere år, og har gitt opp håpet om å få en normal kropp. Dette kan føre til redusert livskvalitet. Jeg er opptatt av å formidle at det er mulig å bli smertefri. Altfor ofte blir smertene akseptert som noe man bare må leve med, sier Jacobsen. 

Om du gjenkjenner deg i dette scenarioet, kan trykkbølgebehandling være noe for deg. Behandlingen benytter seg av et stempel som sender trykkbølger inn i vevet. Dette skaper mikroskader i områdene med arrdannelser eller mislykket reparasjon, slik at kroppen får mulighet til å bygge opp friskt vev som leges riktig. 

– Kroppen er en fantastisk flott selvhelende organisme. Stort sett alt i kroppen reparerer seg selv, så lenge de riktige prosessene får mulighet til å oppstå, sier Jacobsen.

Kroppen får ikke beskjed om å lege seg selv

Akutte skader som når du faller og slår deg skaper større og mindre skader. En symfoni av prosesser blir satt i gang, og signalstoffer om at kroppen må lege seg selv blir sendt til hjernen. Neste gang du får en blåkul må du stirre på den med fascinasjon, for under alt det blå er det reparasjonsstoffer som har blitt forløst for at du skal bli god som ny. Betennelse har den samme effekten som en skade da den originalt skal sette i gang prosessen med å sende ut reperasjonsstoffer. Forløpet er et annet når det kommer til senebetennelser.

– Svekkelsen før en senebetennelse er så subtil at kroppen ikke sender ut signaler om reparasjon og leger ikke seg selv på riktig måte, sier Jacobsen. 

Trykkbølgebehandling får kroppen til fikse gamle skader. Foto: Privat.

Senebetennelse er en slitasjeskade som den erfarne fysioterapeuten ofte behandler med trykkbølger. Frank Tore mener det er misvisende å kalle det for en betennelse, da det ikke er noen betennelsesreaksjon i den kroniske skaden. Det er mer riktig å kalle det for en kronisk seneslitasje. Det er ofte en overbelastning som fører til denne type skade. For eksempel ved for mye trening vil totalbelastningen i en del av kroppen være større enn kroppens restitusjonsevne. 

– En akutt betennelse etter skade er helt nødvendig for at kroppen skal reparere seg selv. Mange ønsker ikke å kjenne på ubehaget og smerten etter en skade og tyr til smertestillende og betennelsesdempende medikamenter. Jeg anbefaler absolutt ikke å ta betennelsesdempende medikamenter etter en skade, da du fjerner de reparerende prosessene i kroppen, forteller Jacobsen.

I starten er smertene som fører til senebetennelser minimale, og det er lett å overse symptomene. Mange fortsetter med de samme aktivitetene som er årsaken til slitasjen. Dette kan føre til smerter som er så omfattende at smertene blir altoverskyggende. 

– Trykkbølgebehandling kommer inn i bildet fordi den aktiverer kroppens reparasjonssystem slik at det skadde området kan lege seg selv, forteller han. 

Det finnes behandlinger

Fysioterapeut Jacobsen er opptatt av å presisere at du ikke trenger å leve med smertene, for det finnes behandlinger som kan hjelpe deg. Hos Klinikk for Alle jobbes det tverrfaglig og du møter  spesialister med lang erfaring innen ulike behandlingsmetoder. 

Det viktigste er å komme inn til undersøkelse om du kjenner på smerter som ikke går bort. Venter du for lenge, kan  de utvikle seg.  

– Kroniske smerter påvirker oss i ulik grad. Noen venner seg til den, mens andre finner strategier for å takle plagene. Det skal ikke være nødvendig, avslutter Jacobsen. 

Les mer om Klinikk for Alle og hvordan deres trykkbølgebehandling kan hjelpe deg.