Bjørn temmer Parkinsons sykdom

Kim Tore Johansen

Da Bjørn Skare var 52 år fikk han diagnosen og tenkte: «Parkinsons er jo en gammelmannssykdom», og ble dypt deprimert. Han bestemte seg for å ta seg selv i nakken og finne ut hvordan sykdommen kunne bli håndtert. Svaret ble nevrologisk trening.

Alle kjenner noen som er syke, men aldri slår det oss at alvorlig sykdom kan ramme deg selv – før det gjør det. Slik var det for Bjørn.

Da Bjørn blir spurt om noen andre i slekten har hatt Parkinsons sykdom, kommer det momentant:

– Nei, jeg leder an, sier han og ler.

Det er slik Bjørn er: en skøyer, en som er kjapp i kommentaren. Selv med elektroder koblet til hodet, skjærer han grimaser for å få de andre i rommet til å le. 

 

Bjørn sitt humør smitter over på alle.

– Det å trene er det beste du kan gjøre for å begrense symptomene av sykdommen. Nå er det egen innsats som bestemmer hvor mye jeg klarer å kompensere for Parkinsons sykdom, sier Bjørn. 

Den langsiktige effekten

Parkinsons sykdom angriper et område i hjernen som filtrerer nervesignaler som kontrollerer bevegelse, koordinasjon og bevissthet. Gjennom ødeleggelsen av hjernecellene forårsaker sykdommen ufrivillig risting og treghet i armer og bein. 

– Gjennom skreddersydd rehabilitering av de delene av hjernen og nervesystemet som har blitt skadet som følge av Parkinsons sykdom kan symptomene dempes og livskvaliteten økes, forteller Kim Tore Johansen, grunnleggeren av Klinikk for Alle Brain Camp & Nevrosenter Kristiansand.

Kim Tore Johansen er grunnleggeren av Klinikk for Alle Brain Camp & Nevrosenter Kristiansand.

I dag bruker Bjørn en kombinasjon av nevrologisk trening satt sammen av teamet hos Brain Camp, i tillegg til medikamenter og fysisk trening. 

Dette er Klinikk for Alle Brain Camp & Nevrosenter Kristiansand:

  • Et privat rehabiliteringssenter spesialisert rundt nevrologisk sykdom, traumatiske hjerneskader og funksjonssvakheter i hjernen og nervesystemet
  • For barn og voksne
  • Tar imot pasienter fra hele landet 
  • Lager individuelle treningsprogrammer som skal trene opp hjernen og nervesystemet 
  • Bruker teknologi i utredninger og re-evalueringer

Vil du vite mer om hva Brain Camp er og hvilke type nevrologiske sykdommer eller hjerneskader de kan rehabilitere?  Trykk her!

Senteret trekker Parkinsons-pasienter fra hele landet. De bruker objektive databaserte tester for å lage treningsprogrammer med øvelser som treffer brister i hjernen eller nervesystemet til den individuelle pasienten. Gjennom hele uken blir man testet og re-evaluert.

Brain Camp bruker teknologi som måler forstyrrelser som det blotte øyet ikke ser.

– Brain Camp tiltalte meg på grunn av den analytiske tilnærmingen til nevrologisk trening. Du får en nevrologisk profil som du selv kan følge over tid. Dermed kan du følge med i utviklingen av din sykdom ut fra hvilken trening eller medikamenter du tar, sier Bjørn, og legger til:

– Den langsiktige effekten av Brain Camp er at det gir håp! De gir meg noe konkret jeg kan gjøre for å forbedre situasjonen jeg er i, og jeg får se svart på hvitt effekten av det jeg gjør, forteller Bjørn. 

Den umiddelbare effekten

Målet med tradisjonell fysisk trening og nevrologisk trening er å styrke hjernen. Det er dermed essensielt for en med Parkinsons sykdom å kombinere de to. Det man vet hittil er at trening styrker gamle nervebaner og skaper nye. Det kan roe ned skjelvingene og bevegelsene blir smidigere og mer kontrollert.

– Teorien er at trening er med på å bremse ned slitasjen og holder symptomene under kontroll, sier Johansen.

Brain Camp er ikke en erstatter for vanlig trening, men et supplement slik at hjernen responderer bedre på tradisjonell fysisk trening. Men det kreves knallhard innsats fra pasientene. Det er tøft, men fungerer, ifølge Bjørn.

– Den umiddelbare effekten jeg hadde av Brain Camp var at jeg ble kvitt kramper og smerter jeg hadde hatt i høyre side av kroppen i nesten syv år. Det var veldig befriende, sier Bjørn.

Bjørn har fått føle på kroppen hvordan Brain Camp sine behandlere bruker tradisjonelle rehabiliteringsmetoder på utradisjonelle måter. 

– Jeg har aldri vært så sliten i hodet i hele mitt liv. Man utfører nevrologisk trening og øvelser som virker så enkle og banale, men hjernen er som en muskel: Bruker man den mer enn vanlig blir den sliten, forteller han. 

Bjørn var bare 52 år da han fikk Parkinsons sykdom.

Den emosjonelle effekten

For å sikre best mulig livskvalitet med Parkinsons sykdom har Bjørn funnet at det er tre ting som er toppen: Riktige medikamenter i riktig dose, fysisk trening og nevrologisk trening. 

Bjørn er aktiv i Parkinsons-miljøet og sier at det er lett å bli passiv, sette seg ned i sofaen og se på TV når man får en slik diagnose. Nevrologisk trening er motvekten. 

– Med nevrologisk trening kan du hjelpe deg selv. Der er nemlig håp! For om du er i mindre smerter og rister mindre så er det enklere å være sosial og være seg selv. Det er den emosjonelle effekten av Brain Camp.

Vil du vite mer om Klinikk for Alle Brain Camp & Nevrosenter Kristiansand? Ta kontakt her!