Urinlekkasje, også kalt stressinkontinens, kjennetegnes av ufrivillige, små lekkasjer av urin. Urinlekkasjen skylders som oftest at muskler, sener, nerver og vev i bekkenbunn som omgir urinblæren og urinrøret har blitt for svak til å holde på urin, spesielt under fysisk aktivitet som hopping og løping. Det kan også forekomme ved nysing, hosting og latter da disse også bidrar til økt press og buktrykk.
Graviditet og vaginal fødsel er 2 naturlige årsaker som kan gi stressinkontinens. Ettersom fosteret utvikler seg og vokser, vil fosteret presse mer og mer på bekkenbunn hos mor. Økt press sammen med naturlige hormon endringer gjennom svangerskapet vil føre til en svakere bekkenbunn. Små urin lekkasjer er derfor svært normalt hos gravide. Etter fødsel, vil en svekket bekkenbunn ta tid å bygge opp igjen og flere kvinner sliter derfor med urin lekkasjer også etter svangerskap. En annen vanlig årsak til stress inkontinens er aldring. Som med andre muskler i kroppen, vil det å beholde styrke av bekkenbunnsmusklaturen bli mer krevende med årene og evnen til å holde urin hos eldre er derfor ofte mer nedsatt.
Samtidig vet vi at det finnes mange mørke tall vedrørende kvinner som lider av stressinkontinens i Norge. Unge, sunne og aktive jenter og kvinner som ikke har vært gravid eller født barn sliter mer eller mindre med urin lekkasje: Så mange som 30-45% av jenter som holder på med idrett opplever å lekke urin til enhver tid. Hva er årsaken til dette og er det normalt?
Regelmessig deltagelse i aktiviteter og sport som krever økt buk trykk, kan svekke aktivering av bekkenbunnsmusklatur over tid. De siste årene har tung styrketrening og crossfit blitt mer og mer populært å drive med blant jenter. Begge disse aktivitetene innebærer tunge løft som igjen krever god kjerne kontroll og økt buktrykk til enhver tid. Unge jenter som ikke har født, kan derfor også oppleve å lekke urin, spesielt under trening dersom de ikke har god nok kontroll på bekkenbunn.
Dessverre er det få som er opplyst om at urin lekkasje kan forekomme i denne målgruppen. Mange jenter innfinne seg derfor i problemet og tyr heller til tykke bind på trening i stede for å oppsøke profesjonell hjelp. Mange synes det er flaut og enkelte ender opp med å trene på ukurante tider for å unngå at andre folk er rundt ved en eventuell urin lekkasje. Konsekvensene av dette er ofte redusert trivsel, treningsglede og livskvalitet hos flere unge og treningsglade jenter.
I dag finnes det gode hjelpemidler og behandlinger for stress inkontinens, og mange kan oppnå gode resultat med konservativ behandling som for eksempel bekkenbunnstrening. Knipeøvelser har vist seg å være en skånsom og effektiv intervensjon, men riktig utførelse av disse er helt sentralt for å lykkes. En kiropraktor med hovedområde innen kvinnehelse kan derfor være et godt alternativ for å bedre symptomer. Gjennom råd, behandling og veiledning innen trening fra kiropraktor er det mulig å få kontroll på bekkenbunn og evne til å ikke lekke urin.
Dersom du er usikker på om du bør oppsøke hjelp for dine plager, kan du enkelt teste din egen bekkenbunnsmusklatur for svakheter hjemme. Neste gang du må tisse, kan du forsøke å stoppe strålen midt under urinering ved å knipe sammen bekkenbunnsmusklatur. Oppleves dette som vanskelig, er dette et tegn på at din bekkenbunn ikke er sterk nok.
Urin lekkasje hos unge jenter er et svært vanlig problem, men dessverre et problem som blir snakket alt for lite om i åpenhet. Søk hjelp for dine plager dersom du opplever å lekke urin, dette er ikke noe du MÅ leve med!
Ta gjerne kontakt med meg på mail: alexsandra.nordtun@klinikkforalle.no dersom du har spørsmål vedrørende dette temaet.
Alexsandra Nordtun
Kiropraktor ved Klinikk for Alle Kristiansand