Smerter i albuen

Klinikk for Alle

Smerter i albuen sitter ofte på albuens utside, det vi kaller tennisalbue. Sitter smertene på innsiden kalles det golfalbue. Det finnes også andre steder i albuen man kan få vondt. 

Hvorfor oppstår smerte i albuen, og hva kan man gjøre med det?

→ Ofte er det en overbelastning som trigger. Man gjør noe belastende i økende grad over en periode, så som sessong-starten av tennis eller golf, luker i hagen, eller annet uvant arbeid. Dette kan skape en smertetilstand i albuen, noen ganger betennelse.

 

Undersøkelse av albuens ledd og mykdeler

«Hva kan man gjøre med det?» 

1) Unngå eller begrense den aktiviteten som trigget smerten. 

2) Sørg for å skape best mulige forutsetninger for at hele kroppen fungerer godt. En velfungerende kropp fordeler kraft gjennom flere ledd og muskelgrupper, mens en stiv kropp får «svake linker» der kraften forlanger seg, eksempel på dette er at økt belastning oppstår i albuen på grunn av dårlig funksjon i nakke, rygg og skulder. Øvelser og trening som bedrer din bevegelighet, sirkulasjon og styrke, hjelper deg tilbake mot en optimalt fungerende funksjon der albue avlastes. Sørg for å ikke belaste slik at smertene i albue trigges og dermed opprettholdes. 

Excentrisk trening

av underarmens overside (de såkalte extensorene) har vist seg fungere bra for å øke toleransen og funksjonen i problemstrukturen. Du tar en hantel eller annen type vekt (noe som veier rundt 1 kilo), og løfter vekten med hjelp av den andre, smertefrie hånden, slik at den smertende hånden ikke får belastning. Deretter kontrollerer du vekten med den smertende armens muskler, slik at hånden senker seg mot gulvet. Løft opp igjen med hjelp av den friske, osv. Gjør 10 repetisjoner, og 3 sett, 2 ganger per uke. Øk vekten og hyppigheten på treningen etterhvert. 

Behandling

Ved undersøkelse kan man finne ut hvilke deler av kjeden som påvirker albuen, og hvordan det står til lokalt ved det smertende området. Deretter kan vi iverksette tiltak for å bedre funksjonen i de delene som er begrensende for at din kropp skal fungere.

Ultralydundersøkelse kan gi informasjon om hva som er påvirket og i hvilken grad.

De vanligste tiltakene ved seneproblematikk i albue er leddjusteringer, akupunktur og trykkbølgebehandling.

Trenger du behandling?

Vi tar vare på deg