Slik har teknologi endret rehabilitering av nevrologiske skader

Klinikk for Alle

For de som har fått livet snudd på hodet etter en hodeskade eller lever med utfordringer som følge av medfødte funksjonsforstyrrelser, vil riktig behandling være avgjørende for å kunne leve et så godt liv som mulig. Hos Klinikk for Alle Brain Camp bruker de teknologi for å skreddersy rehabiliteringen for sine pasienter. 

Det kan føles overveldende når man skal starte med opptrening av en stor skade. «Fungerer det egentlig?», «Har jeg i det hele tatt noe fremgang?» og «har jeg valgt riktig metode?». Dette er helt logiske og normale spørsmål. 

De fleste pasienter som kommer til Klinikk for Alle Brain Camp & Nevrosenter Kristiansand har kjent på disse problemstillingene, og forsøkt en mengde behandlinger uten å få effekt.

Derfor bruker Klinikk for Alle Brain Camp Kristiansand en behandlingsmetode med et viktig formål: Testene må vise endringer, om ikke avrundes behandlingen.

Vil du lære mer om Brain Camp og hvilke tilstander de hjelper med? Trykk her!

– Nøkkelen til våre gode resultater er at vi bruker tradisjonelle rehabiliteringsmetoder på en utradisjonell måte. Vi kombinerer dette med teknologi som måler forstyrrelser vi ikke ser med det blotte øyet. Funnene fra undersøkelsen brukes til å tilpasse opptreningen. På denne måten er vi ikke styrt ut fra symptomene, men heller dataen som vi har opparbeidet, forteller kiropraktor Kim Tore Johansen. 

Han er utdannet kiropraktor og har tilleggsutdannelse innen klinisk nevrovitenskap og nevrologisk rehabilitering. Brain Camp ble startet da flere av Johansens pasienter etterspurte et rehabiliteringssenter som også tilbød lengre opphold for pasienter fra hele Norge. 

Teknologi finner systemsvikt

Behandlerne får innsikt i hva som skjer inni deg ved bruk av teknologi og databaserte tester som gir god utredning av funksjonsforstyrrelser i hjernen og nervesystemet etter for eksempel en hjernerystelse eller ved nevrologisk sykdom. Hvor ligger systemsviktene som skaper svimmelhet, ubalanse, høysensitivitet til sanseinntrykk, eller gjør det vanskelig å konsentrere seg? Jo bedre kartlegging av hjernen og nervesystemet, jo bedre vil behandlingen kunne tilpasses akkurat din situasjon.

– For å angripe skaden må vi finne ut hvor det ligger en systemsvikt. Testene viser også hvilke deler som fungerer som de skal som potensielt kan brukes til å trene opp og forbedre funksjonsforstyrrelsene, forteller Johansen. 

Med fremgangsmåten hos Brian Camp blir spørsmålene færre og rehabiliteringsprosessen tydeligere. Siden det brukes databaserte tester under rehabiliteringen får du pålitelig bevis på din fremgang, og behandlerne vet bedre hvordan de må angripe skaden. På denne måten kan du bruke all energien på oppgaven som er foran deg – som igjen gir best mulig resultat av rehabiliteringen.

Alt starter med en full utredning

Rehabiliteringsløpet starter med en fem timer lang utredning av hjernen og nervesystemet hos Klinikk for Alle Brain Camp & Nevrosenter Kristiansand, der de tester alt fra balansesystemet til hvordan hjernen samkjører sanseinntrykk. Dette gir behandlerne oversikt over de sterke og svake funksjonene i hjernen og nervesystemet. Når testene viser systemsvikt bruker de øvelser som de vet kan trene opp de funksjonene i nervesystemet. 

Når du får en skade kan det oppstå en dominoeffekt av mindre funksjonsforstyrrelser. Disse kan skape en myriade av plager, som problemer med å innta mange sanseinntrykk, svimmelhet, konsentrasjonsproblemer og utmattelse. Kontinuerlige tester er viktig for å vite at funksjonsfortyrrelsene i hjernen eller nervesystemet blir positivt påvirket av opptreningen. 

Nevrologisk rehabilitering retter seg mot å lære hjernen å bearbeide bevegelse og sanseinntrykk på en riktig og harmonisk måte. Normale oppgaver som å gå på butikken eller ha en samtale med mer enn en person kan for én med funksjonsforstyrrelser i hjerne og nervesystem, være en stor seier. 

– Det er mange mennesker med kroniske plager som ønsker å komme tilbake til hverdagen. Det ønsker vi å bidra til, avslutter Johansen. 

Klinikk for Alle Brain Camp & Nevrosenter Kristiansand er et privat rehabiliteringssenter som tar imot pasienter fra hele landet. De behandler alt fra traumatiske hodeskader etter ulykker til medfødte nevrologiske sykdommer.

De har ofte pasienter som har vært gjennom systemet uten å få resultatene de er ute etter før de kommer dit. Om du gjenkjenner deg i dette, så er kanskje Klinikk for Alle Brain Camp & Nevrosenter Kristiansand plassen for deg. Trykk her for å lære mer om Brain Camp