Puster du riktig?

Klinikk for Alle

“Vi burde puste med magen” har du kanskje hørt før. Lungene sitter jo ikke i magen, så det er selvfølgelig ikke magesekken vi skal blåse opp. Men, for at pustemekanikken skal fungere optimalt, må det skje bevegelse i nedre delen av brystkassen og mageområdet. Dersom dette er stivt og lite dynamisk, skjer for stor del av pusten oppe i toppen av brystkassen, noe som medfører økt spenning i nakke og brystkasse. Dette kan dukke opp som symptomer som for eksempel hodepine, nakkesmerter, stive skuldre eller korsryggssmerter. 

 

Diafragma – kroppens viktigste muskel?

Det finnes primær pustemuskulatur, som er diafragma, eller mellomgulvet. Det er denne muskelen som skal står for største delen av pustearbeidet. Muskelen sitter inne i bukhulen og “deler mennesket i to”. Når pusterefleksen settes i gang, drar denne muskelen seg sammen, og trekker med seg lungene og vi puster inn. Utpusten skjer av seg selv. 

Når vi puster med denne muskelen, får vi “gratis massasje” ved at de indre organene blir stimulert, vi beveger ryggraden, ribbein, muskler osv, tusenvis av ganger per døgn! Du kan kjenne på denne bevegelsen ved å legge hendene dine på ribbeveggens nedre del, og puste. Kjenner du at det beveger seg? For at dette skal skje må det være en viss avslapping av magen, og denne ses gjerne bevege seg litt ut når vi puster. Enda viktigere er at brystkassen beveger seg utover til sidene. Alt dette kan du observere i speilet eller ved å legge hendene på mage/ nedre delen av ribbein. 

 

“Høy pust” kan skape spenninger 

Dersom man har for dårlig bevegelse i nedre delen av ryggen, brystryggen eller stresser, blir det vanskelig å bruke diafragma på optimal måte. Pusten trekkes da i stedet lenger opp i halsen, og en større del av arbeidet skjer i øvre delen av brystkassen og nakken (diafragma beveger seg fortsatt, men ikke like bra som ved “magepust”). Når muskler i nakken må løfte brystkassen ved innpust, tusentalls ganger hver dag, blir nakkemusklene overbelastede. Om du står og ser deg i speilet, kan du observere hvor mye du beveger mage/ nedre brystdel, i forhold til øvre del av brystkasse og nakke. Du kan også kjenne det om du legger hendene på områdene. 

 

Du kan også kanskje kjenne det “innvendig” – at du påvirkes av måter du puster på. Prøv å pust med magen noen ganger, og bytt så til å puste høyere opp. Merker du forskjell på hvor stresset du føler deg? Dersom du merker forskjell, kan du forestille deg effekten dette har over tid, da vi jo puster mer enn 20.000 ganger per døgn!

Det er verdt å nevne at vi puster på refleks, og det er ikke rocket science. Man skal således ikke gjøre det vanskeligere enn det er. Men selv det naturlige og enkle må noen ganger settes oppmerksomhet på og trenes, for at man skal få optimal funksjon. 

 

Øvelse gjør mester!

Vi blir som regel bra på det vi gjør mye av. Dersom du trener på pust, og har oppmerksomhet på dette, kan du endre pustemønsteret til det bedre. Er man veldig stiv, kan det lønne seg, eller være helt nødvendig, men bevegelighetstrening, for å løsne opp. Forskjellige øvelser eller bevegelser der du bøyer, vrir og bøyer kroppen i forskjellige posisjoner gjør det lettere å få ned pusten i magen.

 

Behandling kan også hjelpe deg få pusten dypere, enten via reduksjon av smerter, eller gjennom at du får bedret bevegelighet. 

 

Lykke til med pusten!