En Migrene Pasient

Migrene er plagsomt. Sliter du med migreneanfall, og er lei av “gode” råd som som ikke virker? Trenger du en effektiv migrenebehandling akkurat nå? Terapeutene på Klinikk for Alle kan hjelpe deg. Dette er historien om en pasient som etter tverrfaglig migrenebehandling opplevde høyere livskvalitet.

Migrene 

Den 43 år gamle kvinnen oppsøkte Klinikk For Alle åtte år etter sitt første migreneanfall.

Det var åtte år for sent.

migrene
Migrene oppleves ofte som veldig plagsomtMigreneanfallene kom gjerne i forbindelse med menstruasjon, men kunne også utløses av stress eller for lite søvn. Migrene symptomene var mange. Hun kunne våkne med stramme kjevemuskler, og hadde perioder med intense smerter over det venstre øyet, samt en kronisk daglig hodepine som omfattet hele hodet.

Hun kunne føle at hun var var så kvalm at hver gang hun snudde seg måtte hun kaste opp, selv om hun ikke hadde spist eller drukket noe på et døgn. Hodet var så bankende at hun fysisk ikke klarte å reise seg. Etter litt research fant hun ut at Klinikk For Alle eksisterte, en av de beste migrene klinikkene i oslo.

Et migreneanfall oppleves så smertefullt at det regnes for å være blant de 13 verste smertene mennesker kan oppleve, ifølge Storbritannias offentlige nettsted for helsetjenester. De akutte anfallene med ensidige, pulserende hodepine ledsages av kvalme og brekninger, og blir verre ved fysisk anstrengelse. Årsakene til migrene kan være mange, og utløses ofte av stress, hormonforandringer, muskelspenninger eller visse typer mat og drikke.

Gjorde alt for å dempe migrenesymptomer

Pasienten klarte ikke å ha på noe varme, hun klarte ikke å ha på noe lys, hun klarte ikke å se på telefonen eller høre en lyd. Hun måtte bare ligge helt stille i opptil 12 timer og vente på at ting ble bedre.

I tillegg til migrene bestod plagene hennes av to forskjellige hodepiner og kjevesmerter. Hun oppsøkte lege opptil flere ganger, men ble ikke tatt på alvor. Hun var heller ikke tilfreds med å spise smertestillende medisiner for å dempe migrenesymptomene. Det hjalp heller ikke å ty til en rekke kjerringråd mot migrene.

Da kvinnen oppsøkte Klinikk for Alle hadde hun utviklet kronisk migrene. Den uutholdelige tilstanden vedvart i så mange år at hun ikke visste hvordan det var å våkne en morgen uten hodepine.

Heldigvis fantes det håp hos migreneklinikken.

Mange årsaker til migrene

Klinikk For Alle satte straks igang med å utarbeide en oversikt av utløsere av migrenen for å skreddersy behandlingen av den 43 år gamle kvinnen.

Terapeutene fant mange årsaker til migrene. Ved undersøkelsen ble det lokalisert låsninger i den øverste nakkevirvelen på venstre side, i tillegg til et triggerpunkt i den skrå halsmuskelen på samme side. Når terapeutene trykket på triggerpunktet fremprovoserte de umiddelbart den samme smerten hun var plaget med over venstre øye.

Skuldermusklene var også stramme og føltes vonde ved berøring. Press på musklene forsterket den generelle hodepinen hun allerede hadde. Migrenen ble også sett som relatert til menstruasjonssyklusen.

– Vi satte sterilvannssprøyter i skuldermuskulaturen hennes og manipulerte øverste nakkevirvel ved første konsultasjon, og hun følte seg allerede mye bedre da hun forlot kontoret. På de neste konsultasjonene korrigerte vi nakkevirvelen ytterligere, masserte skuldrene og «trykket vekk» triggerpunktet i den skrå halsmuskelen, i tillegg til å behandle kjevemuskulaturen, forteller en terapeut i Klinikk For Alle. 

Etter seks behandlinger hadde hun ikke lenger hodepine, men var fortsatt stram i kjevemuskulaturen når hun våknet. Klinikk For Alle henviste henne derfor til en tannlege som laget en bittskinne hun kunne bruke om natten. Etter dette forsvant kjevespenningene. 

– Pasienten fikk satt inn en hormonspiral som reduserte migreneanfallenes hyppighet og intensitet. I tillegg fikk hun utskrevet en hurtigvirkende migrenemedisin som hun ble instruert om å bruke så snart hun merket at et migreneanfall var på vei, forteller terapeuten.

Nakke-undersøkelse sittende
Undersøkelse av nakken, en viktig struktur som kan utløse hodepine

 

90 prosent bedre livskvalitet

I dag er den 43 år gamle kvinnen fri for hodepine, men har tilløp til migrene som hun holder i sjakk med migrenemedisin 3-4 ganger per år. Hun har ingen behov for smertestillende for å døyve smertene på grunn av migrene.

– Livskvaliteten min er 90 prosent bedre enn tidligere, sier pasienten og smiler.

I Klinikk For Alle er vi opptatt av å formidle at et sykdomsbilde er langt mer sammensatt enn vi tror. En pasient kan lide av hodepine og migrene av flere årsaker, og det er helt nødvendig å behandle alle årsakene for å oppnå et tilfredsstillende resultat. I Klinikk For Alle jobber vi alltid tverrfaglig, og terapeutene våre tilbyr gjerne flere behandlingsformer der målet er gi pasienten en så smertefri hverdag så fort mulig.

Nysgjerrig på å vite mer? Les mer om vår migrenebehandling her.