En Migrene Pasient

Er du lei av å få gode råd om hodepine og migrene som ikke virker?
Terapeutene på Klinikk for Alle kan hjelpe deg!

En migrenepasient

En 43 år gammel kvinne klaget over hodepine og migrene. Migreneanfallene kom gjerne i forbindelse med menstruasjon, men kunne også utløses av stress eller for lite søvn. I tillegg hadde hun perioder med intense smerter over det venstre øyet, og en kronisk daglig hodepine som omfattet hele hodet. Som regel hadde hun størst smerter om morgenen.

Hun hadde også stramme kjevemuskler når hun våknet. Selv om hennes plager bestod av migrene i tillegg til to forskjellige hodepiner og kjevesmerter, følte hun at legen hennes ikke tok henne alvorlig. Hun var ikke tilfreds med å spise smertestillende medisiner for å dempe symptomene. Da hun oppsøkte Klinikk for Alle hadde denne tilstanden vedvart i ca. 8 år.

Terapeutene på Klinikk for Alle fant mange årsaker til hodepine og migrene plagene. Ved undersøkelsen ble det lokalisert låsninger i den øverste nakkevirvelen på venstre side. I tillegg fant vi et triggerpunkt i den skrå halsmuskelen på samme side. Når vi trykket på triggerpunktet fremprovoserte vi umiddelbart den samme smerten hun var plaget med over venstre øye.

Skuldermusklene var også meget stramme og føltes vonde ved berøring. Press på musklene forsterket den generelle hodepinen hun allerede hadde. Med en migrene som så klart var relatert til menstruasjonssyklusen, var det nærliggende å se dette i sammenheng med hormonelle faktorer.

Pasienten fikk skreddersydd tverrfaglig behandling

Vi satte sterilvannssprøyter i skuldermuskulaturen hennes og manipulerte øverste nakkevirvel ved første konsultasjon, og hun følte seg allerede mye bedre da hun forlot kontoret. På de neste konsultasjonene korrigerte vi nakkevirvelen ytterligere, masserte skuldrene og «trykket vekk» triggerpunktet i den skrå halsmuskelen, i tillegg til å behandle kjevemuskulaturen.

Etter seks behandlinger hadde hun ikke hodepine, men var fortsatt stram i kjevemuskulaturen når hun våknet. Vi henviste henne derfor til en tannlege og fikk laget en bittskinne som hun kunne bruke om natten. Etter dette forsvant kjevespenningene. Pasienten fikk også satt inn en hormonspiral og dette reduserte migreneanfallenes hyppighet og intensitet. I tillegg fikk hun utskrevet en hurtigvirkende migrenemedisin som hun ble instruert om å bruke så snart hun merket at et migreneanfall var på vei.

Et bedre liv!

I dag er hun fri for hodepine, men har tilløp til migrene som hun holder i sjakk med migrenemedisin 3-4 ganger per år. Hun har sluttet med smertestillende medisiner. Hun sier selv at hennes livskvalitet er 90 prosent bedre enn tidligere.

Dette tilfellet illustrerer godt hvordan en pasient kan ha hodepine og migrene av flere årsaker og at det er nødvendig å behandle alle årsakene for å oppnå et tilfredsstillende resultat. Med hver av behandlingsformene alene, ville resultatene vært middelmådige, men med multimodal behandling er det mulig å behandle alle årsakene til pasientens hodepine.