Denne klinikken på Majorstua snur behandling av svimmelhet på hodet. Og det omtrent uten ventetid.
Er du en av 75 000 nordmenn som sliter med krystallsyke? Mange lever med svimmelhet og ubalanse uten å få behandling. For flere kan slike lidelser gå hardt utover både daglige gjøremål og livskvalitet, samt føre til tilleggsdiagnoser som angst og konsentrasjonsvansker.
Mikael Sveen er nevrokiropraktor ved Klinikk For Alle og spesialist innen vestibulær rehabilitering, som gjelder alt fra svimmelhet, hodepine- og balanseutfordringer. Han opplever at svimmelhetsplager, og da spesielt krystallsyke ofte blir neglisjert:
– Vi ser at krystallsyke har en tendens til å bli underdiagnostisert. Mange får beskjed av fastlege om at de sikkert bare er stresset eller har hodepine. Andre får høre fra venner og familie at de bare bør ta seg en pause eller en sykemelding. Ja, krystallsyke ligger i hodet, men ikke på den måten mange skal ha det til, sier Sveen.
Behandler flest svimmelhetspasienter i året
Å bli behandlet for krystallsyke gjennom det offentlige helsevesenet kan være en omtrentlig affære. Med minst seks måneders lange ventetider, få spesialister og lite utstyr fordelt på lokale institusjoner spredt rundt omkring i landet, må du som svimmelhetspasient beregne å smøre deg med tålmodighet, samt forberede deg på mye reise. Dette fører til at mange avstår fra behandling.
– Vi hører om flere som sliter med krystallsyke, eller annen form for svimmelhet i 30-40 år. De samme pasientene har blitt friske etter få behandlinger hos oss. Krystallsyke er faktisk veldig raskt å behandle om man har riktig utstyr og riktig kompetanse, legger nevrokiropraktoren til.
Han forteller at Klinikk For Alle sin avdeling på Majorstuen sannsynligvis er den klinikken i Norge som behandler flest svimmelhetspasienter i året. Med omtrent ingen ventetid, moderne utstyr, høy kompetanse og flere eksperter innen ulike former for vestibulær rehabilitering under samme tak, har de mulighet til å sette nøyaktige diagnoser og utføre behandling bortimot på dagen.
– I stedet for å bli sendt frem og tilbake mellom ulike eksperter har vi samlet alt av ekspertise og utstyr på ett sted, oppsummerer han.
Inn i romskipet
Sveen viser vei langs klinikkens hvitveggede ganger. Når han åpner en dør inn til venstre ser det nesten ut som man har forlatt Majorstuen og kommet til et treningsprogram for astronauter.
– Mange spøker med det. At de skal inn i romskipet, forteller han og ler.
Avdelingen har nylig gått til innkjøp av en helt ny rotasjonsstol. Den svarte, hvite og røde innretningen er stilren og fascinerende. Stolen er utviklet av Dr. Thomas Richard Vitton, som er en fransk øre-nese-hals-spesialist. Den er designet for å rotere pasienten 360 grader i flere plan og skaper akselerasjon av væsken i buegangene for å «riste» løs krystallene i øret.
– Vi har hatt andre stoler tidligere, men dette er virkelig rotasjonsstolenes Rolls Royce. Det er ikke mange andre klinikker i landet som har en slik, eller som har mulighet til å behandle svimmelhetspasienter på den måten vi gjør, forteller han.
En av grunnene til at stolen er så effektiv, er at den gir fleksibilitet til å skreddersy behandlinger til flere typer pasienter ved flere ulike rotasjonsmuligheter. Den er også designet for en mest mulig behagelig opplevelse:
– Vi hadde en 103 år gammel pasient inne som slet med svimmelhet. Du kan jo tenke deg hva fastlegen sa: “Du er 103 år. Selvfølgelig er du svimmel”. Etter én tur i denne stolen var svimmelheten borte.
Integrerte videobriller
I tillegg har stolen integrerte videobriller som gjør at personellet kan gjøre opptak av øyebevegelser for å sammenligne med tidligere behandlinger og for å stille mest mulig treffsikre diagnoser.
– Hvordan er opplevelsen for pasienten?
– Om du vil ha det gøy anbefaler jeg en tur på tivoli. Men om du sliter med svimmelhet eller andre plager i balanseapparatet er vår behandling nå mye mer effektiv, avslutter han.