Noen grøsser av det, mens andre synes det er en god lyd. Et tørtsprøtt knekk i leddene hos kiropraktoren kan være godt for kroppen og løsne opp i systemet.
Men det er også mange som har spørsmål rundt kiropraktikk og hvordan det fungerer. Siden vi er inne på knekking: La oss ta knekken på noen seiglivede myter:
1. – Det gjør vondt!
Tror du det gjør vondt å bli behandlet av kiropraktoren? Kanskje er det knekkelyden som er skremmende, eller tanken på at man «drar i leddene»? Eller du tenker at riving og røsking i ledd høres ut som en torturmetode fra middelalderen.
Da bør du vite at det kiropraktorene gjør kalles leddkorreksjon og er skånsomt, trygt og helt udramatisk. Litt øm kan man bli på stedet som blir behandlet, men smerte, røsking og tortur er sjelden vare hos kiropraktorer. Men vær advart: Du kan risikere å gå ut fra kiropraktoren og føle deg som et nytt menneske!
2. – Det er for kostbart
Du vet når du har vondt i nakke og rygg, men du har brukt opp all lønnen din på barnebursdag eller kjærlighetsferie til Roma? Da skal du i hvert fall ikke bruke tusenvis av kroner på kiropraktor! Takke seg til en tur til fastlegen hvor du ender opp med en henvisning til fysioterapeut som har time til deg om to måneder. (Egenandel må du betale både hos fastlegen og fysioterapeuten.)
Det vil kanskje overraske deg at en time hos kiropraktor hos Klinikk for Alle slett ikke er like dyrt som en Stortingsgarasje. Det koster rundt 700 kroner første gangen, og deretter mellom 400-500 kroner (litt avhengig hvor i landet du befinner deg). Og du får time på dagen!
Bestill time hos Klinikk for Alle her.
3. – Det er farlig
Ordet kiropraktikk kommer fra gresk og betyr å behandle med hendene. Og hos kiropraktoren er du i gode hender. Kiropraktoren er en person som blant annet har studert muskler, nerver og skjelett på et offentlig godkjent universitet i fem år. Faktisk er det slik at en kiropraktorutdanning og medisinutdanning inneholder mange av de samme fagene.
I tillegg har han eller hun et år i turnus, og mange års arbeidserfaring. Det er ingen kiropraktorer i Norge som kun har brevkurs i «knekking og sånn».
4. Hurtigbehandling: – Man er inn og ut på fem minutter
Å være på samlebånd er fint. Hvis man er en IKEA-stol eller en koffert. Er man derimot et menneske er det best å bli hørt og tatt på alvor. Hos Klinikk for Alle tar kiropraktoren seg god tid og bruker ofte 45-60 minutter på en førstegangsundersøkelse, og minimum 15 minutter på de neste konsultasjonene. Dette gir anledning til å lytte til deg, og å undersøke og behandle problemet ditt.
5. Man kan like gjerne gå til fastlegen.
Ikke et vondt ord om fastlegen! Men har man vondt i muskler og/eller ledd kan det lønne seg å gå rett til kiropraktoren. Mange vet ikke at kiropraktorer har de mange av de rettighetene som fastlegen. De kan sykmelde i opp til 12 uker, gi henvisning til MR, røntgen, CT, og spesialist.
Hos kiropraktoren vil du også i de fleste tilfeller bli behandlet første gang du kommer, mens en fastlege mest sannsynlig vil henvise deg videre eller skrive ut en resept. Så noen ganger kan det være greit å gi fastlegen en velfortjent pause.
*Klinikk for Alle vil gjøre deg oppmerksom på at man alltid bør konsultere med sin fastlege om man er usikker på om plagene eller smertene stammer fra muskel og skjelettsystemet.
6. Man blir en kasteball mellom ulike behandlere
Først lege, så fysioterapeut, så legen igjen. Det hele blir mer stressende og tidkrevende enn det blir legende for plagen du har.
Fortrinnet med Klinikk for Alle er at man samarbeider mellom terapeutgruppene og fokuserer på rett diagnose og pasientsentrert behandling. Om du skulle trenge ulike behandlingsmetoder blir det kort vei og god kommunikasjon hele veien, i tillegg til førsteklasses utstyr til å sette rett diagnose og behandlingsplan.
7. Det er lange køer for å få en time
Hos Klinikk for Alle får du time på dagen. Hvis du ikke synes det er bra nok, er ditt eneste alternativ å bli sammen med en kiropraktor (Det kan anbefales, de er fine folk!).
Kink i ryggen? Klikk her for timebestilling.
8. – Man binder seg til jevnlige besøk
Et knekk og du er hekta. Dette stemmer ikke! Noen føler at kroppen fungerer bedre når de går jevnlig, for eksempel en gang i måneden, men de fleste går til kiropraktoren når de har et spesifikt problem med muskler eller ledd. Kiropraktoren vil identifisere problemet og jobbe for at du skal bli kvitt det, ikke for at du skal bli en knekk-junkie til evig tid.
9. Mystikk og kvakksalveri!
Noen tenker at kiropraktikk er litt mystisk og nesten voodoo-liknende. Sannheten er at det er en offentlig godkjent behandlingsform med veldokumentert effekt.
En kiropraktor er ikke en person som koker opp heksebrygg og uler mot fullmånen, han eller hun er en ekspert på muskler, nerver og skjelett. Ikke så veldig mystisk, egentlig.
Har du noen vondter du skulle sett på? Bestill en konsultasjon hos Klinikk for Alle her!
*Klinikk for Alle vil gjøre deg oppmerksom på at man alltid bør konsultere med sin fastlege om man er usikker på om plagene eller smertene stammer fra muskel og skjelettsystemet.