Løpsanalyse

Morten Johansen

Våren er kommet og mange knyter på seg løpeskoa for å løpe ute.

Det finnes mange ulike løpestiler og alle har sin løpsteknikk.

Likevel har vi noen viktige parametere som kan forebygge skader og bedre prestasjonen.

Stegfrekvens

Sjekk stegfrekvensen din! Du kan telle eller bruke tekniske hjelpemidler. Mange klokker og pulsbelter har dette som måling i dag. Anbefalt stegfrekvens 160-180 pr minSteglengde

Dette henger sammen med frekvens. Økt stegfrekvens = Kortere steg. Unngå for lange steg eller «overstride» som vi kaller det. Dette øker belastningen på hofte, kne og fot og er en brems for fremdriften.

Plassering av fot ift. resten av kroppen 

Prøv å sette foten «under» deg! Dvs. at foten er en forlengelse av rygg/bekken/hofte og følger kraftlinjen ned i bakken. Prøv å få hoften frem og ikke løp «sittende».

Pronasjon

Pronasjon er hvor mye foten din beveger seg innover i steget. Vi ønsker en pronasjon da dette er en støtabsorbering i foten. Noen har mye pronasjon (overpronasjon) og andre har lite (underpronasjon/supinasjon). Denne vinkelen ser vi på video og kan legge føringer på valg av sko, evt. behov for spesialsåler.

Mye av dette kan vi avdekke på en løpsanalyse. Her tar vi video av deg som løper på mølle i ulike vinkler og høyder. Vi ser da på steget ditt, plassering av foten, graden av pronasjon, vinkel på kne og hofte og hvordan armer /overkropp beveger seg.

Alt dette sammenfattes til slutt og kan si noe om belastningsmønsteret til personen og legge føringer på valg av sko, øvelser og evt. endringer som bør gjøres.

Oppsøk en våre dyktige terapeuter som jobber med løpsanalyser! Dette kan gi deg viktige redskaper for en bedre løpsopplevelse og unngå skader.

Lykke til med løpingen!

Artikkelforfatter

Morten Johansen er idrettsfysioterapeut ved Klinikk for Alle Bryn, og har lang erfaring med behandling av plager relatert til løping. Han jobber også med analyse av løpeteknikk, føtter, og av å optimere treningen for optimal rehabilitering og forebygging av idrettsskader