Nummen arm

Nummen i armen

Nummen arm kan være ubehagelig. Mange med dette problemet blir engstelige og tror at symptomene er tegn på dårlig blodsirkulasjon eller hjertesykdom. Det er vanlig å være både nummen og vond i både venstre og høyre arm, uten at det nødvendigvis er noe alvorlig.
De fleste med dette problemet opplever at armen blir nummen og «sovner» om natten, og må ofte opp og riste den for å få tilbake følelsen i armen. Andre kan oppleve en nummen arm mens de kjører bil eller gjør andre former for aktivitet. Vi i Klinikk for Alle har dyktige terapeuter som hjelper deg med å kartlegge årsak, og videre med behandling og oppfølging. 

Undersøkelsen

Individuell vurdering er en forutsetning for en riktig diagnose og et vellykket og som regel er det først når man foretar en grundig undersøkelse av de områdene som er involvert, at man kan lokalisere enkle feil som forklarer symptomene. Dette kalles funksjonsfeil og er ikke synlig på røntgen eller ved hjelp av andre undersøkelser. Terapeuten må derfor bruke god tid første gang for å lokalisere årsaken til nummen arm og nedtegne disse funksjonsfeilene da det er disse som danner en stor del av grunnlaget for den videre behandling.

Det kan være mange årsaker til at en opplever nummenhet i armen.

Nedenfor kan du lese om en del av årsakene:

 • Ledd-låsninger

  Leddlåsninger og nedsatt bevegelighet i leddene i brystryggen er en av de vanligste årsakene til nummenhet og nedsatt følelse i armene. I noen tilfeller kan også låsninger i rygg og nakke føre til nummenhet i både armer og ben. Leddlåsninger synes ikke på røntgenbilder, men er som regel enkle å lokalisere for en terapeut som driver med manipulasjon.

 • Muskelspenninger

  Er økt, unormal aktivitet i en muskel. Dette kan skyldes leddlåsninger, betennelser eller ubalanse i nervesystemet.

 • Myoser

  Er «knuter» i muskulaturen som gir smerte og ubehag. De er lette å oppdage, og behandles best med muskelterapi, akupunktur eller sterilvannsinjeksjoner.

 • Ribbenslåsning

  Med dette mener vi nedsatt bevegelighet i leddene mellom ribbena og ryggsøylen eller brystbenet.

 • Prolaps

  En sprukken mellomvirvelskive i nakken kan i noen tilfeller trykke på nerverøtter som har sitt utspring i ryggmargen. Hvis irritasjonen på nerven er stor, vil dette vanligvis forårsake smerter og nedsatt kraft. I noen tilfeller kan det også resultere i nummenhet og nedsatt følelse.

 • Spinal stenose

  Trang spinalkanal på grunn av forkalkninger kan forårsake smerte og nummenhet. Dette forekommer vanligvis i korsryggen, men kan også ramme nakken. I noen tilfeller kan stenose forårsake nummenhet og nedsatt kraft i armene.

 • Sirkulasjonsforstyrrelser

  Forandringer i blodårene kan gi sirkulasjonsforstyrrelser. Best kjent er forsnevringer i hjertets egne arterier som kan gi hjertekrampe eller i verste fall hjerteinfarkt. Her kan symptomer som både nummen arm, og svimmelhet forekomme. Forsnevring av arteriene til bena er heller ikke uvanlig (røykeben), eller forandringer i venene som forårsaker åreknuter. Årsakene til forandring i blodårene kan være røyking, dårlig kosthold eller arvelige faktorer.

Behandling tilpasset for nummenhet i armen

Her er en oversikt over de behandlingsformene man vanligvis har best resultater med på pasienter nummenhet i armen. I noen tilfeller er nødvendig å kombinere flere behandlingsformer samtidig for å lykkes.

 • Manipulasjonsbehandling

  Er spesifikke grep terapeuten utfører for å løse opp ledd med nedsatt bevegelighet. Manipulasjonsbehandling virker raskt og vanligvis merker man bedre bevegelighet ganske kort tid etter behandling. Manipulasjonsbehandling er effektiv mot låsninger i nakke, rygg, bekken, armer og bein, men også på ledd i ekstremitetene; skulder, albue, håndledd, hofter, knær, ankler, føtter, tær og fingre.

 • Muskulering

  Dyp massasje langs muskelfibrene i kombinasjon med tøyning av muskulaturen. Behandlingen gjenoppretter større mykhet i tillegg til at den fjerner spenninger og smerte som har bygd seg opp over tid.

 • Dybdemassasje

  Kraftig og dyp massasje som bryter opp spenninger og muskelknuter. Teknikken brukes både på langs og på tvers av muskelfibrene. Denne metoden benyttes sjelden på pasienter med akutt skade.

 • IMS, intramuskulær stimulering

  En form akupunktur som brukes spesifikt på muskelknuter, muskelspenninger og betennelser. Når nålen treffer riktig, opplever man ofte at muskelen får en «rykning», for deretter å slappe av.

 • Trykkbølgebehandling

  Trykkbølger er en serie med hurtige slag som trenger opptil 35 mm under huden og løser opp kroniske betennelser i muskulatur og senefester. Dette er en metode som sjelden benyttes på pasienter med akutte skader.

 • Akupunktur

  En gammel kinesisk behandlingsform med lange tradisjoner. Akupunkturens smertedempende effekt er godt dokumentert. I tillegg har behandlingen god effekt på blodsirkulasjonen, mage- og tarmsystemet, immunforsvaret og den psykiske helsen.

 • Kinesiotaping


  I Kinesiotape-metoden bruker vi den elastiske tapen over og rundt musklene slik at den støtter og assisterer musklene og motvirker overspenning. Tapen legges på huden med forskjellige patenterte teknikker. Målet med tapen er å stimulere muskulaturen til å arbeide mer eller mindre. Tapen kan også benyttes til å redusere belastningen på bånd og ligamenter.