– Folk går rundt med smerter for å spare tid og penger

Klinikk for Alle

Kiropraktor Terje Hilde og fysioterapeut Erik Øiangen ser gang på gang at folk venter for lenge før de drar til behandling. Nå er de glad for å være del av nyåpnede Klinikk for Alle Asker.

Behandlerne har sett en voldsom økning i pasienter med muskel- og skjelettplager, spesielt i skulder og nakke. Det kan ha en sammenheng med vår nye form for arbeidshverdag. Der det er liten grad av variasjon i arbeidsstillinger, overbelastninger kommer raskt og de pausene som man har i en normal arbeidshverdag er borte.

– Det er nok flere som kjenner på smerter i kroppen, men drar ikke til behandling fordi smertene ikke er ille nok, sier Hilde.

Gjennom sin tjue år lange praksis har fysioterapeut Erik Øiangen sett et gjentagende mønster hos sine pasienter: De utsetter å dra til kiropraktoren eller fysioterapeuten. Forklaringen er alltid den samme. 

De har ikke tid. 

– Folk lar det skure og gå i håp om å spare tid og penger, og tenker at smertene vil gå over av seg selv. Dessverre går de gjerne med smertene i to til tre måneder før de kommer til oss, forteller den erfarne fysioterapeuten.

Kjenner du deg igjen i dette. La behandlerne hos Klinikk for Alle Asker ta en kikk på deg!

Går du lenge med en skade som ikke blir behandlet, blir den ofte verre. Det som opprinnelig kunne vært én kjapp behandling blir gjerne til flere runder om man ikke tar tak. Det er Hilde og Øiangen enige om.

– Om du kjenner noe på tredje eller fjerde dagen, bør du sjekke det. Kom heller for tidlig enn for sent. Det er dumt å vente til at det blir et så stort problem at det setter seg hardt i kroppen. Det kan få mange følger å gå rundt å ha det vondt. Det smitter over på familielivet, jobben og det sosiale, sier Hilde. 

 

Kiropraktor Terje Hilde er del av et team som vil hjelpe beboerne i Asker. Foto: Jon Wang.

Det store bildet

Hos Klinikk for Alle Asker behandles alt fra musearm, idrettsskader og opptrening av dårlig holdning til ryggprolaps. Fokuset er å se hele mennesket. Psykisk stress kan nemlig manifestere seg i kroppen. Defor har Klinikk for Alle Asker ansatt en kognitiv terapeut som en del av behandlingsteamet.

– Det desidert viktigste er å lytte til pasientene våre. Om de kommer inn med en vond rygg eller sterk hodepine, kan det i mange tilfeller være noe fra privatlivet eller arbeidskonflikter som er årsaken, sier Hilde. 

– De blir ofte selv overrasket over at plagene kommer av det som skjer i hverdagen deres. Samtidig blir de også overrasket over at smertene slipper taket så snart de snakker høyt om problemet med noen som viser interesse, forteller Hilde.

Eksperter nær hjem og jobb

Plasseringen til alle Klinikk for Alle er nøye planlagt med hensyn til pasientene. Det skal nemlig være nært hjem og jobb slik man lett kan behandles, og dermed bruker minst mulig tid på transport. Tilskuddet i Asker består av et team av behandlere som jobber sammen for å få pasientene sine friske kjappest mulig. Uten at det skal kreve så mye av dagen til pasientene. 

– Vår filosofi er at pasientene våre skal få et bedre liv. Vi lykkes dersom vi evner å minimere eller fjerne smertene deres, sier Øiangen. 

Hos Klinikk for Alle Asker er det i dag en fysioterapeut, en kiropraktor, kognitiv terapeut og en ortopedisk massør som jobber sammen for å gi pasientene et mest mulig helhetlig tilbud. Den brede og solide kompetansen i ulike fagområder innen muskel og skjelettplager er deres største styrke, forteller Øiangen. 

Fysioterapeut Erik Øiangen ser at mange venter med å komme til behandling.

I prinsippet får de inn alle typer pasienter, med hovedvekt på nakke- og ryggproblematikk. Det som sitter i ryggen eller nakken gir ofte plager ned i beina eller ut i armene.

Øiangen forteller om flere pasienter som får seg en aha-opplevelse hos Klinikk for Alle Asker:  De har tidligere aldri fått en behandling som er individuelt tilrettelagt. Derfor er han stolt av sine kolleger som er genuint interessert i å forbedre livene til sine pasienter. 

– Jeg har flere pasienter som har gått til behandling og fått presentert en generell modell som ikke er blitt tilpasset pasienten. Dermed har de ikke blitt bedre, sier Øiangen.

Kjenner du på smerter i kroppen? Da kan det være på tide å ta en sjekk hos en dyktig behandler hos Klinikk for Alle Asker.