Artrose er en av de vanligste revmatiske sykdommene her til lands, og over 70 prosent av Norges befolkning vil få det i voksen alder. Det er ingen kur, men det finnes håp i trening.
Vi har vel alle hørt om bestefaren som kjenner på hofta at det blir regn. Sett bort ifra at det sikkert er greit å være den lokale værmannen i nabolaget, er artrose (tidligere kalt slitasjegikt) en smertefull tilstand. Det gjør leddene stive, og enkle oppgaver som å komme seg ut av sengen kan fort bli en prøvelse.
Artrose oppstår når brusken inne i leddene er slitt ned og det oppstår stivhet og betennelser. Det er ingen kur mot artrose og skadene kan ikke bli reversert. Mange velger å sette inn protese i hofte, skulder eller kne, men det er en behandlingsform som gjerne blir oversett: Trening!
Behandlerne hos Klinikk for Alle ser er at trening hjelper mot smerter knyttet til artrose. Gjennom trening gir man næring til leddet og bygger muskulatur rundt leddet. Dette minsker stivheten og hverdagen blir lettere for de med artrose.– Det er dessverre ikke så mye kunnskap om artrose der ute. Mange tror at trening vil føre til ytterligere slitasje på leddene. Sannheten er at om man stopper å trene, så gjør det vondt verre. Vår oppgave er å gi dem kunnskapen som trengs for at de skal klare seg videre uten hjelp, sier Lene Jacobsen som er fysioterapeut med tilleggsutdanning innen artrose.
Kurs om artrose
Jacobsen jobber i dag aktivt med artrosepasienter hos Klinikk for Alle Hinna i Stavanger. Hun valgte tidlig i sin karriere å ta tilleggsutdanning innen artrose fordi det er så mange som plages av det, og følte det som et ansvar som fysioterapeut å være i stand til å hjelpe denne pasientgruppen. Blant annet driver hun med AktivA-kurs.
Klinikk for Alle Hinna holder AktivA-kurs rettet mot artrosepasienter der de får opplæring i trening, gis råd, ernæring og informasjon om artrose. Det uttalte målet er at alle artrosepasienter i Norge skal bli tilbudt programmet, og gjennom det, få en mer aktiv og mindre smertefull hverdag. Det blir gitt forelesninger om artrose, deretter har de to treninger i uken i seks uker.
Klinikken ble åpnet i oktober 2020 med erfarne behandlere som har som mål å minske smertebildet og forebygge fremtidige plager hos sine pasienter. Den nyåpnede klinikken i Hinna har behandlere med sterk kompetanse innenfor sine felt.
Ytterpunkter i behandling av artrose
For å temme artrosen må du i stor grad befinne deg mellom to ytterpunkter. For mye trening kan slite ned brusken mer, mens stillesitting kan forverre det. Som man sier; alt handler om balanse. Det er moderat trening som oppleves som best behandling av artrose.
– Svømming, sykling, turgåing og styrketrening for å øke muskelmasse er kjempefine aktiviteter. Det er viktig å tenke at man ikke skal gjøre for mye og hard trening, og det er derfor gunstig å få veiledning i starten sånn at man får innblikk i hva som er riktig type og mengde av trening for deg, forteller Jacobsen.
Treningen tilpasses hver enkelt, og Klinikk for Alle sitt fokus er funksjonell trening og et helhetlig program. Deres største ønske er å få delt nok kunnskap for å unngå tilbakefall.
– Kom heller før enn senere, dersom du kjenner på smerter i ledd, råder Jacobsen.
Vær oppmerksom på at de første artrosesymptomene kan være smerte og at leddet føles stivt om morgenen eller når man har sittet lenge. Uten behandling og trening utvikler sykdommen seg sakte, men sikkert. Du får stadig mindre bevegelighet, som blant annet kan gjøre det vanskelig å gjøre ting man tidligere har klart, for eksempel å ta på strømper. Sykdommen krever et preventivt tankesett.
– Det skjer noe magisk når treningen settes i gang, selv om noen kan oppleve det som litt tungt i starten. Etterhvert blir de sterkere, mindre stive og smertene slipper taket og søvnen blir bedre. Det er veldig gøy både for meg og pasienten, avslutter Jacobsen.