En Isjias Pasient

Du skal ikke lære deg å leve med isjias

Mange assosierer isjias med kroniske smerter som varer livet ut. Det er langt fra sannheten. Se hva som skjedde da denne pasienten kom til vår klinikk og fikk tverrfaglig behandling for isjias-smerter.

Det finnes mange behandlingsalternativer for deg som har isjias. Hos Klinikk For Alle kan du merke bedring etter bare noen dager.

Men hva er egentlig isjias?

Det første som er verdt å merke seg er at isjias ikke er en diagnose, men et symptom som kommer av andre årsaker – for eksempel prolaps. Isjiasnerven er den lengste, tykkeste nerven i kroppen og strekker seg helt fra korsryggen til tærne. Nervens funksjon er å forsyne muskler, ledd, sener, blodårer og hud med nerveimpulser. Det vil si at nerven i seg selv har en veldig viktig oppgave. 

Isjiassmerter oppstår når nerven er i klem. Hvor du opplever smerter er avhengig av hvor på isjiasnerven klemmen befinner seg. Smertene kan oppleves som uutholdelige for mange  – og i noen tilfeller føre til lammelser. Den gode nyheten er at isjias kan behandles – du skal ikke måtte lære deg å leve med smerten. 

Kne: hofte-Undersøkelse
Test av hofteleddets bevegelighet

 

Et bedre liv

Et liv med sterke smerter oppleves som tungt og vanskelig. Alt fra å bøye seg ned til å løpe er utfordrende. Mange blir sykemeldt som følge av å ha isjiasnerven i klem. Slik trenger det ikke å være. 

En 45 år gammel mann oppsøkte en av våre klinikker med sterke smerter i høyre sete, ned på baksiden av låret og ut i foten. Han kunne ikke sitte, og smertene ble fort verre når han gikk. 

Før mannen ankom klinikken oppsøkte han fastlegen. På dette tidspunktet hadde smertene vart i seks uker og ført til sykemelding. Legen hadde gitt pasienten muskelavslappende og smertestillende medisiner, samt beskjed om å holde seg i ro.

Muskelavslappende var ikke nok for å få bukt med problemet, og den siste uken merket den 45 år gamle mannen redusert kraft i frasparket når han gikk. Ved undersøkelse ble det raskt konstatert prolaps i den nederste mellomvirvelskiven og en feilstilling i bekkenet. De nevrologiske undersøkelsene viste at refleksene til muskulaturen var borte og at trykket på nerven var såpass kraftig at nerveimpulsene frem til leggmusklene var hemmet.

Pasienten var uten tvil i smerter og trengte en mer permanent løsning.

Skreddersydd tverrfaglig behandling

Kiropraktoren satte straks i gang med daglig traksjonsbehandling som er en strekkbehandling for ryggsøylen.

Pasienten fikk resept på betennelsesdempende medisiner og det ble gjennomført akupunkturbehandling. I løpet av fire dager var kraften tilbake i foten og pasienten opplevde langt mindre smerter i leggen. På femte besøk ble bekkenet korrigert for å redusere trykket på nerveroten. Etter to uker var smertene i benet borte og pasienten var i stand til å arbeide i femti prosent stilling. Etter noen uker var han smertefri og kunne begynne med stabiliserende trening for å unngå tilbakefall.

Sittende rygg-undersøkelse


Et sykdomsbilde er langt mer sammensatt enn vi tror

Det eksisterer mange ulike råd der ute og ikke alle er like hensiktsmessige. I Klinikk For Alle er vi opptatt av å formidle at et sykdomsbilde er langt mer sammensatt enn vi tror. Hos oss jobber erfarne terapeuter som tilbyr tverrfaglig behandling – skreddersydd for isjias. Vi kombinerer gjerne flere behandlingsformer for å raskt redusere trykket på nerveroten der målet er å gi pasienten en smertefri hverdag så fort mulig.

I mange tilfeller merker pasienten bedring etter noen få dager.  

Behandlingene kan variere i alt fra triggerpunktbehandling og akupunktur til traksjonsbehandling. Merk at flere behandlinger kan kombineres for å oppnå ønsket resultat. Behandlingen varierer også ut ifra pasientens smerter og behov. 

Er du nysgjerrig på isjias-behandlingene? Les mer her. 

Isjias og graviditet

Mange gravide kan oppleve strålesmerter under graviditeten som følge av at isjiasnerven er i klem. Dette er ikke uvanlig og årsaken er rett og slett at kroppen forandrer seg under svangerskapet. Symtpomene kan være muskelsvakheter, nummenhet og i verste fall så sterke smerter som fører til redusert mobilitet og sykemelding. 

Opplever du dette kan Klinikk For Alle hjelpe deg med å forebygge og behandle isjias under graviditeten. 

Ta smerter på alvor

Uavhengig av hvor sterke smerter du har så bør du ta isjias på alvor. Jo lengre du venter, jo større er sjansen for å utvikle skade på nerveroten som kan forårsake varige lammelser eller nedsatt kraft.  

Ved akutt isjias er det ekstra viktig at du gjør holder deg i ro og oppsøker hjelp. Dog er det sjelden isjias oppstår helt uten forvarsel. Selv når lidelsen forekommer i korte perioder kan en terapeut hjelpe deg med å undersøke og avdekke hva som er årsaken, og deretter hjelpe deg med å forebygge. 

Ved hjelp av en god klinisk undersøkelse er det som regel enkelt for terapeuten å konstatere om det foreligger prolaps, og hvilke tiltak som eventuelt må igangsettes for å bli frisk.

Vil du vite mer om isjias? Les mer om våre behandlingsformer her.

Isjias videoer

 

Isjias og korsryggsmerter er ofte følgeslagere. Se en kort video om dette her: