Modningsakupunktur; En fantastisk forberedelse til fødsel!

 


I den siste tiden av svangerskapet har det meste falt på plass. Barnerommet er fikset, det meste av nødvendig utstyr har blitt handlet inn og mange begynner å glede seg til å avslutte svangerskapet. Å bli ferdig med perioden med å føle seg stor og klumpete, og å endelig få kjenne resultatet i armene.

Mange kan kjenne på engstelse for hvordan fødselen vil gå. For noen er det en ny opplevelse, andre har vært igjennom det før. Flere hormoner er viktige i denne siste fasen av graviditeten, men et av de viktigste er oksytocin, også kalt kosehormonet. Det er dette hormonet som bidrar til at vi knytter oss til andre. Det er både et signalstoff i nervesystemet og et hormon, og er et av få stoffer som har denne dobbeltrollen i kroppen. Det frigjøres i hjernen når vi tar på andre og når vi blir tatt på og gjør at vi føler oss tilfredse og trygge. Hvor mye som skilles ut har sammenheng med hvor mye vi stoler på den som vi interagerer med. Oksytocin kan også gjøre oss flinkere til å tolke andres følelser og ansiktsuttrykk.

Som «kosehormonet» er oksytocin en viktig del av samspillet mellom alle mennesker. Både kvinner og menn får mer oksytocin etter orgasme, og det bidrar til sammentrekninger i prostata hos menn, og i vagina og livmor hos kvinner. Under amming er det oksytocin som gjør at melkekjertlene slipper morsmelken ned til brystet. Denne prosessen starter når barnet tar tak i brystknoppen.

Den kanskje viktigste oppgaven til «kosehormonet» er under fødselen. Da gir det signaler til livmormunnen om at den skal begynne å åpne seg, og at livmoren skal trekke seg sammen og begynne å føde barnet ut i verden. Stresshormoner har motsatt virkning og kan dempe fødselsprosessen, derfor er det viktig å fremme trygghet, ro og avslapning i særlig i den siste fasen av svangerskapet.

Og dette er formålet med modningsakupunktur: å bidra til at opptakten til fødselen er så optimal som mulig. Kroppen begynner å forberede seg mot fødsel omtrent fra uke 36. Derfor begynner vi modningsbehandlingen da. Fra uke 36 vil hormonnivåene i kroppen endre seg frem til fødselen, og stadig mer Oksytocin frigjøres. Jeg velger punkter som er tilpasset deg og din individuelle situasjon. Kanskje kjenner du mest på lavere energinivå, eller du kan frustrere deg over en lengre periode med ubehag i bekkenet. Punkter velges ut i fra hvor du er hen i ditt svangerskap og din kropp. Akupunktur er kjent for smertelindrende effekt og ikke minst at det er en behandling som kan senke stress og skape ro. På klinikken møter jeg kvinner i alle deler av svangerskapet, fra å få hjelp med fertilitet i forkant, gjennom svangerskapskvalme i første trimester og bekkenplager i andre trimester, til modning og igangsetting av fødsel der det trengs. Etter fødsel kan akupunktur hjelpe med oppbygging av kroppen og eventuelle andre problemstillinger som brystbetennelse.

Tilbakemeldingen fra jordmødre er at de som har fått modningsakupunktur generelt sett åpner seg lettere og raskere enn andre. De har som regel færre komplikasjoner, og kan ha mindre behov for smertestillende. De fødende beskriver ofte at de føler en svært god ro etter behandling.

Skrevet av:
Knut Lembach-Beylegaard, Akupunktør ved Kvinnehelsesenteret på Klinikk for Alle Majorstuen.