Smerter i vagina

12.22 - 12.20
Klinikk For Alle Bryn

Er sex smertefullt? Opplever du svie, kløe og brennende smerter i bekkenområdet? Du skal vite at dette er vanligere enn du tror. 20% av kvinner vil oppleve smerter i bekkenområdet i løpet av livet. Mange av disse kvinnene vil oppleve at deres plager ikke taes på alvor i helsevesenet, og de bruker lang tid på å finne den behandlingen som er riktig for dem. Dessverre kan også feilbehandling forverre tilstanden, og gi deg økte plager.

Vestibulitt, vulvodyni, vaginisme, dyspareuni…

Det finnes ulike måter å ha smerter i bekkenet på. Noen opplever smerte ved skjedeinngangen, noen i vagina og noen dype smerter ved penetrasjon. Andre vil oppleve kontakt-smerte, og ha problemer med å bruke trange klær.

Vi vet at smerter i underlivet kan være et stort problem. Mange opplever utfordringer med samlivet, eller å skulle starte et samliv. Smertene kan være begrensende for aktivitet og det sosiale livet. Kanskje du også er fortvilet over hvordan smertene påvirker hverdagen din, og bekymret for hvordan dette skal utvikle seg?

Et søk på nettet om smerter i underlivet kan også være skremmende. Mange blir bekymret for om grunnen til deres smerter er alvorlig sykdom. For de aller fleste er det ikke slik.

Bekkenet er et lite område med tre organsystemer. Blære og tarmproblematikk kan ha innvirkning på dine smerter. Muskelskjelettsystemet kan ha stor betydning for dine smerter og også gynekologiske tilstander. Her er det essensielt at din behandler har kunnskap om de ulike delene av din kropp som kan bidra til dine plager.

På Kvinnehelsesenteret, Klinikk for Alle Majorstuen har vi lang erfaring med å undersøke og behandle disse tilstandene. Og vi tar utfordringene dine på alvor. Smerter i bekkenområdet kan ha ulike årsaker, og vi er opptatt av å finne den behandlingsformen som er riktig for deg.

UNDERSØKELSE: Når vi møter deg er vi opptatt av å gjøre en grundig undersøkelse. Samtale om dine plager og sykdomshistorie står sentral, sammen med en funksjonsundersøkelse. I de fleste tilfeller vil vi samarbeide med en gynekolog og/eller hudlege for å få en fullstendig utredning av problemene dine.

BEHANDLING :

Det finnes ulike former for behandling for smerter i bekkenområdet. Basert på din diagnose vil behandlingsopplegget bestå av manuell behandling, trening av svake områder og tøyninger, biofeedback/TENS, medisinsk yoga, kognitiv terapi og veiledning til egentrening/ergonomi og avspenning. Ofte kombineres ulike behandlingsformer i samråd med lege.

OPPSUMMERING:

Smerter i underlivet er vanlig, men ikke normalt. Årsaken til smerten kan være ukjent, eller være sammensatt av ulike faktorer. Nervesystemet ditt registrerer smerte, og vår oppgave er å hjelpe deg med grundig utredning og et individualisert behandlingsopplegg med deg i sentrum,

Vår tverrfaglighet og erfaring er din trygghet, og vårt samarbeid med gynekologer og relevant helsepersonell er vår trygghet for å kunne gi deg den beste behandlingen som er tilgjengelig.

Skrevet av Mona Valstad ved Kvinnehelsesenteret, KFA Majorstuen