Informasjon – Prolaps

Prolaps kan forårsake store smerter og i verste fall lammelser

Hva er prolaps?

Med prolaps menes som regel at skiven mellom virvlene i ryggsøylen har sprukket og at skivekjernen tyter ut. I alvorlige tilfeller kan det materialet som tyter ut trykke på nerverøtter og forårsake store smerter og i noen tilfeller lammelser (se isjias). Prolaps kan oppstå hvor som helst i ryggsøylen, men mest vanlig er nakken og korsryggen og i de tilfellene det oppstår trykk på nerveroten vil prolapset forårsake utstrålende smerter ut i armene eller bena.

Prolaps er ganske vanlig blant befolkningen og nesten 50% har ett eller flere prolaps uten at det gir symptomer. Ved hjelp av en klinisk og nevrologisk undersøkelse er det som regel enkelt å finne ut av om dine symptomer skyldes prolaps eller andre årsaker. I tvilstilfeller kan man henvise deg til MR som er en avansert form for røntgen som gjør det mulig å se prolapset som ikke synes på vanlig røntgen.

Behandling av prolaps

Det er ingen ting i veien for å behandle et prolaps så lenge man gjør dette på riktig måte. Som regel benytter kiropraktoren traksjonsbehandling i kombinasjon med modifiserte manipulasjonsteknikker
for å bedre leddfunksjonen rundt prolapset. I tillegg kan man supplere med annen behandling som betennelsesdempende medisiner, akupunktur, massasje og i noen tilfeller kortisoninjeksjoner som utføres av anestesilege.

Når prolapset ikke lenger forårsaker utstrålende smerter og funksjonen i ryggen eller nakken er normalisert er det viktig å følge et treningsprogram som for å styrke og stabilisere muskulaturen
og redusere sjansen for tilbakefall.