Hodepine opptrer i ulike former

Det finnes mange former for hodepine og migrene, og enkelte eksperter hevder at så mange som 70 prosent av alle migrenepasienter ikke har fått riktig diagnose. Mange med migrene har også hodepine og i det medisinske miljøet har man vært opptatt av å klassifisere hodepiner i forskjellige kategorier som spenningshodepine, nakkehodepine, kronisk daglig hodepine osv.

Selv om mange hodepiner ligner hverandre, er det nesten ingen som er like. Et vellykket resultat er derfor avhengig av en individuell tilnærming til problemet. Mange pasienter opplever at hodepine eller migrene utløses av smerter i nakken, kjeven og skuldrene, mens andre opplever at lukter, matvarer eller hormonelle svingninger kan være utløsende årsak. Fordi det er så mange faktorer som kan utløse hodepine og migrene, bør terapeuten som utreder disse pasientene ha kunnskap om alle faktorene for å finne årsakene til pasientens hodepine.

Din rådgiver                                                                               

Ofte kan pasienter med like symptomer ha helt forskjellig utgangspunkt. Derfor har terapeutene på Klinikk for Alle påtatt seg rollen som rådgivere for deg med hodepine og migrene. Enten du trenger kiropraktor,legefysioterapimassasjeakupunkturopptrening eller andre behandlingsformer vil terapeuten gi deg råd slik at du kommer til riktig behandling med en gang. Han eller hun vil også sørge for henvisning til spesialister eller andre tilleggsundersøkelser dersom det skulle være nødvendig.

Hodepine- og migrene utredning på Klinikk for Alle Majorstuen

På Klinikk for Alle Majorstuen tilbyr Dr.med Sverre Sand utredning og behandling av hodepine-
og migrenepasienter.

Symptomer

Smertebildet hos hodepine- og migrenepasienter er svært variert. Mens noen er igjennom en rekke forstadier før migrenen slår ut, er det andre som får relativt akutte smerter uten særlig forvarsel. En migrene kan vare fra 4 til 72 timer, mens andre typer hodepine kan være mindre intense, lokalisert til bestemte områder i hodet og/eller tilstede nesten daglig.

Noen har smerter i hele hodet, mens andre har smerter i bestemte områder som for eksempel tinningen, rundt øyet, øret eller pannen. Alle disse symptomene gir verdifull informasjon til terapeuten som kjenner til de fleste faktorer som utløser hodepine og migrene.

De farligste signalene ved hodepine og migrene

Dersom du er usikker på hva hodepinen skyldes, bør du bestille time for nærmere utredning. Livstruende sykdommer som for eks. hjernesvulst, hjernehinnebetennelse og hjerneslag har hodepine som symptom.

Vi anbefaler at du øyeblikkelig går til lege hvis smerten har noen av disse formene:

  • Hvis hodepinen kommer plutselig, er intens og en type du aldri har hatt før.
  • Hvis hodepinen er gradvis økende.
  • Hvis hodepine etterfølges av feber.
  • Hvis du opplever nedsatt følelse eller lammelser av hodepinen.
  • Hvis hodepinen kommer for første gang etter at du har fylt 50 år. Hvis hodepinen kommer
    for første gang etter at du har fylt 50 år.
  • Hvis du har migrene som alltid opptrer på samme side av hode.

Undersøkelsen

Det kan være vanskelig og tidkrevende å evaluere hodepine og migrenepasienter. Mange av våre pasienter har gjennomgått dyre og unødvendige undersøkelser. Man har for eksempel sjelden nytte av CT eller MR undersøkelser. Utredninger hos nevrolog gir som regel få svar i forhold til hvilken behandling som best kan hjelpe pasienten.

Undersøkelse av hodepine og migrene

Den viktigste informasjonen får man gjennom anamnesen (samtalen) og den kliniske undersøkelsen. Den kliniske undersøkelsen innebærer blant annet at man kjenner på pasientens nakke, kjeveledd, skulder og halsmuskulatur samt kranium for å lokalisere feil som forklarer hodesmertene. Slike funksjonsfeil er ikke synlige på røntgen. En terapeut må derfor bruke god tid første gang for å lokalisere disse funksjonsfeilene da det er disse som danner en stor del av grunnlaget for den videre behandling. I anamnesen får man informasjon om andre faktorer som kan være årsak til hodepinen. Det være seg hormonelle forhold, kosthold og andre faktorer av betydning.