Osteopat

Klinikk for Alle undersøker og behandler plager relatert til muskler og skjelett siden 1989.

Vi tilbyr erfarne og kvalifiserte osteopater som bruker en helhetlig tilnærming for å behandle muskel- og leddplager.

Hva gjør en osteopat?

Osteopati er en helhetlig metode for behandling av muskel- og leddsykdommer som tar hensyn til kroppens iboende evne til selvhelbredelse.

I stedet for bare å behandle symptomer, fokuserer osteopati på å finne og behandle de underliggende årsakene til leddsmerter, muskelubehag og andre muskel- og skjelettproblemer.

Osteopati bruker manuelle teknikker for å gjenopprette balanse og optimal funksjon i muskler, ledd, nerver og annet vev. Den er basert på en detaljert studie av kroppens anatomi, fysiologi og biomekanikk.

Hva behandler en osteopat?

Mange muskel- og skjelettplager, som ryggsmerter, ubehag i nakken, skuldersmerter, hofte- og knesmerter, hodepine, muskelstrekk, idrettsskader og mer, kan ha nytte av osteopati.

Osteopati kan også brukes som en komplementær terapi for å hjelpe pasienter med en rekke sykdommer, inkludert de med symptomer knyttet til muskler og ledd, for eksempel fibromyalgi, leddgikt og andre tilstander knyttet til kronisk smerte.

Første gang hos osteopat?

Kosultasjonen starter alltid med en samtale hvor osteopaten ønsker en grundig gjennomgang av din sykehistorie. Målet med samtalen er at du med egne ord beskriver dine smerter og plager.

Det vil bli stilt spørsmål om eventuelle sykdommer, stressfaktorer, arbeidssituasjon osv slik at osteopaten får nødvendig informasjon for å finne sammenhengen mellom dine plager, din kropp og din hverdag. Denne samtalen danner grunnlaget for vidre undersøkelse, som igjen fører frem til en individuell behandlingsplan.

Osteopaten vurderer også om det er behov for videre undersøkelser og kan gi deg:

Vanlige spørsmål om osteopati

Ja, Osteopat er en beskyttet tittel som krever autorisasjon fra Helsedirektoratet. Fra 2022 må osteopater følge Lov om helsepersonell mv. og relaterte lovverk og forskrifter om blant annet faglig forsvarlighet og journalføring, på lik linje med annet helsepersonell.

Osteopati er fra 2022 en autorisert profesjon, lovregulert gjennom helsepersonelloven.

Nei, i Norge trenger man ikke henvisning fra lege eller annen helsepersonell for å få behandling hos en osteopat. Osteopati er en egen lovregulert helseprofesjon, og pasienter kan selv velge å oppsøke en osteopat uten henvisning.

Enkelte opplever å bli trette og slitne, mens andre kan føle seg fulle av energi etter behandling. Forbigående ømhet og tretthet kan forekomme.

Det varierer. Først og fremst pga. den enkelte osteopats leieutgifter. Hvor lang tid som er satt av til konsultasjonen vil også være en faktor som spiller inn her.

Behandling i sentrale områder/byer koster 600-1200 kr, mens utenfor byene vil det som regel være noe lavere priser.

Det anhenger av hva du behandles for. Generelt sett bør du som pasient merke en tydelig forbedring etter 6-8 behandlinger. Noen ganger kreves flere eller færre behandlinger.

Terapeut som utfører osteopatbehandling

Hvilke plager og tilstander kan behandles med osteopati?

Osteopati har et bredt anvendelsesområde og kan hjelpe ved en lang rekke muskel- og skjelettplager, samt visse funksjonelle lidelser i kroppen. Behandlingen er aktuell for mennesker i alle aldre og livsfaser – osteopaten tilpasser metodene etter om det er et spedbarn, en idrettsutøver, en kontorarbeider eller en eldre pasient som behandles. Nedenfor er noen vanlige plager og tilstander hvor osteopati ofte kan være til nytte:

  • Rygg- og nakkesmerter: Smerter i korsrygg, brystrygg og nakke er blant de hyppigste årsakene til å oppsøke osteopat​. Dette inkluderer tilstander som lumbago (hekseskudd), isjias-lignende smerter, skiveprolaps uten behov for kirurgi, stivhet mellom skulderbladene, nakkekink og spenningshodepine relatert til nakkemuskulatur. Osteopaten kan løsne opp i stram muskulatur, gjenopprette bevegelighet i låste ryggledd og balansere bekken og ryggsøyle, noe som ofte gir smertelindring og bedre funksjon.

  • Skulder-, arm- og håndleddplager: Osteopati kan behandle skuldersmerter som frossen skulder, senebetennelser eller impingement-syndrom, samt albueproblemer (f.eks. tennisalbue) og håndleddssmerter​. Ved slike plager vil osteopaten undersøke hele den aktuelle armen og ofte også nakke/bryst for å avdekke om nerveirritasjon eller muskelubalanser høyere opp bidrar til smerten i armen.

  • Hofte-, kne- og fotplager: Smerter i hofteledd, knær eller ankler/føtter kan ofte lindres med osteopatisk behandling. Typiske eksempler er hofteleddsartrose (slitasje), løperkne, jumpers knee, akillesseneplager, ankelovertråkk med kronisk instabilitet, plantar fasciitt (smerter under foten) m.m. Osteopaten ser slike plager i sammenheng med resten av bevegelseskjeden – f.eks. kan en ankelplage endre gangen din og belaste kne og hofte feil, eller en låsning i bekkenet gi smerter som stråler til hofte eller ben. Ved å behandle hele beinet og bekken/rygg oppnår man bedre fotstilling, ganglag og redusert smerte.

  • Hodepine, migrene og kjevesmerter: Mange opplever spenningshodepine eller kjeveplager (temporomandibulær dysfunksjon, TMD) som kan bedres med osteopati​. Spenninger i nakkemuskulatur, kjeveledd eller øvre del av ryggraden kan bidra til hodepine og ansiktssmerter. Osteopaten kan jobbe med muskler og ledd i nakke, kjeve og kranium for å lette trykket. Migreneanfall kan i noen tilfeller trigges av stramme nakkestrukturer; ved regelmessig osteopatisk behandling rapporterer enkelte migrenepasienter færre eller mildere anfall. Det er viktig å understreke at osteopati ikke kurerer migrene, men kan være en lindrende og forebyggende tiltak for noen.

  • Svimmelhet og balanseproblemer: Svimmelhet kan ha mange årsaker, deriblant stramme muskler eller leddrestriksjoner i nakken (cervikogen svimmelhet) eller dysfunksjon i balanseorganet i indre øret (vestibulær svimmelhet). Osteopater ser ofte pasienter med krystallsyke, der løsnede partikler i det indre øret forårsaker kraftige svimmelhetsanfall. I slike tilfeller kan osteopaten utføre spesielle reponeringsmanøvre for å flytte krystallene på plass igjen, samt behandle nakke og muskulatur rundt for å lindre spenninger skapt av svimmelheten. Også mer diffus svimmelhet eller ustøhet kan adresseres ved å forbedre nakkefunksjon og kroppsholdning. Klinikk for Alle har osteopater med kompetanse på svimmelhet, som samarbeider tverrfaglig med evt. øre-nese-hals-spesialister ved behov.

  • Bryst- og bekkensmerter: Smerter i brystkassen eller rundt ribben kan oppstå fra ledd mellom ribbein og ryggben, muskelspenninger eller irritasjon av nerver mellom ribbena. Osteopati kan hjelpe ved å løsne opp i brystryggen, muskulatur i brystkasse og diafragma (mellomgulv), noe som ofte gir bedre bevegelse og mindre smerte ved pust eller bevegelse. Bekkensmerter kan ramme både kvinner og menn – hos kvinner ofte i forbindelse med svangerskap eller etter fødsel, hos begge kjønn ved f.eks. låsninger i iliosakralledd eller muskulære spenninger i setet. Osteopaten kan justere bekkenledd og avlaste omkringliggende strukturer for å gi bedre stabilitet og smertelindring​.

  • Idrettsskader og belastningsplager: Enten du er mosjonist eller toppidrettsutøver kan osteopati være nyttig ved sportsrelaterte skader. Typiske eksempler er muskelskader (strekk, avrivninger, lårhøne), overbelastningsskader som beinhinnebetennelse, hamstringstrekk, lyskeplager, eller rehabilitering etter brudd. Osteopaten kan bidra til raskere tilheling ved å sikre god leddbevegelse og blodsirkulasjon rundt det skadde området, samt behandle kompenserende spenninger i resten av kroppen. Ved langvarige belastningslidelser vil man også se på hvordan du bruker kroppen i idretten din – feilbelastninger og teknikk kan identifiseres og korrigeres i samarbeid med trener eller fysioterapeut.

  • Kroniske smertetilstander: Personer med kroniske smerter, som for eksempel fibromyalgi, langvarige nakke-/ryggplager eller leddgikt, kan ha nytte av osteopati som en komplementær behandling​. Selv om osteopati ikke kan kurere slike tilstander, kan jevnlig behandling lindre muskelspenninger, bedre leddbevegelse og stimulere sirkulasjon, noe som ofte gir en opplevelse av økt velvære og funksjon. Osteopaten vil jobbe forsiktig og helhetlig med kroppen, og tilpasse intensiteten ettersom kroniske tilstander ofte gir varierende dagsform.

  • Plager hos spedbarn og barn: Osteopatiens skånsomme natur gjør den svært godt egnet også for de aller minste. Spedbarn med kolikk (uforklarlig gråt/uro), fordøyelsesbesvær, stram nakke (torticollis), KISS/KIDD-syndrom (funksjonelle nakkeplager hos spedbarn) eller asymmetrisk skalleform kan behandles med lette kranielle teknikker og forsiktige grep​. Foreldre rapporterer ofte at barnet blir roligere, sover bedre og virker mer komfortabelt i kroppen etter noen behandlinger. Hos litt eldre barn kan osteopati hjelpe ved muskel- og leddplager knyttet til vekst, holdningsproblemer, eller etter fall/ulykker. Behandlingen tilpasses barnets alder og skjer alltid på barnets premisser.

  • Funksjonelle plager i andre systemer: Fordi osteopatisk behandling forbedrer blodsirkulasjon og nervekommunikasjon i kroppen, kan den også ha positive effekter på andre kroppssystemer. Osteopati brukes iblant som støttebehandling ved astma og andre pustebesvær (ved å løsne muskulatur i brystkasse og bedre pustemekanikken), ved spenningsrelaterte fordøyelsesplager (ved å løsne diafragma og magemuskulatur for å redusere stress på mage/tarm) og ved enkelte urinveissymptomer (for eksempel hyppig vannlating uten påviselig medisinsk årsak, hvor man jobber med bekkenmuskulatur og korsrygg). Det er viktig å understreke at osteopaten ikke behandler indre sykdommer direkte, men kan bidra til å lindre muskel- og skjelettrelaterte symptomer og forbedre livskvalitet som en del av et helhetlig behandlingsopplegg​. Alltid vil primærmedisinsk behandling av slike tilstander ivaretas av lege, mens osteopati kan være et komplementært tiltak i samråd med pasient og lege.

Denne listen er ikke uttømmende, men illustrerer hvor allsidig osteopatien kan være. Enten plagene er akutte eller kroniske, lokale eller mer sammensatte, vil en osteopat kunne vurdere om osteopatisk behandling er egnet og tilpasse den deretter. Husk at alle mennesker er unike: to personer med tilsynelatende lik smerte kan ha helt forskjellige årsaker. Osteopaten vil derfor alltid gjennomføre en individuell vurdering før man beslutter hva som skal behandles.

Osteopati i kombinasjon med annen behandling

En stor fordel ved å oppsøke Klinikk for Alle er at klinikken tilbyr et tverrfaglig behandlingsmiljø. Det vil si at det på samme klinikk finnes ulike typer terapeuter – kiropraktorer, fysioterapeuter, manuellterapeuter, akupunktører, massasjeterapeuter og leger – som kan samarbeide om pasientens beste​. Osteopatene hos Klinikk for Alle jobber altså ikke isolert, men inngår i et team der man lett kan rådføre seg med kollegaer fra andre fagfelt ved behov. Denne tverrfaglige tilnærmingen gjør at du som pasient får skreddersydd behandling tilpasset akkurat deg og dine plager​.

I praksis betyr dette at osteopati gjerne kan kombineres med annen behandling for å oppnå best mulig resultat. For eksempel vil mange pasienter ha nytte av å kombinere osteopatens behandling med veiledet trening eller fysioterapiøvelser. Osteopaten kan først redusere smerte og øke bevegeligheten i et område, og deretter kan en fysioterapeut hos Klinikk for Alle følge opp med et treningsprogram som styrker området slik at bedringen vedvarer. Tilsvarende kan en pasient med omfattende ryggplager gå til både osteopat og kiropraktor; kiropraktoren kan fokusere på spesifikke justeringer av ryggsøylen, mens osteopaten utfører mer omfattende bløtvevsbehandling og jobber med omkringliggende strukturer for helhetlig bedring. Siden alle disse terapeutene finnes under samme tak, kan de enkelt kommunisere med hverandre (selvsagt med ditt samtykke) og legge en felles plan. Du slipper å føle at du må være “budbringer” mellom ulike behandlere – teamet hos Klinikk for Alle vil koordinere behandlingen for deg.

Klinikk for Alle legger også stor vekt på forebygging og pasientopplæring i sitt tverrfaglige konsept. Osteopati i kombinasjon med f.eks. ernæringsveiledning og treningsterapi kan gi en mer helhetlig livsstilsendring for pasienter med sammensatte utfordringer (som overvekt, muskelplager og stress). Et konkret eksempel kan være en pasient med kontorjobb og kroniske nakkesmerter: Osteopaten behandler nakke, brystrygg og kjeve for å lindre spenninger og korrigere holdning; en fysioterapeut instruerer i øvelser for å styrke øvre rygg og bedre arbeidsstillingen; en massasjeterapeut jobber med jevne mellomrom med myk massasje for å holde stress og muskelspenninger nede. Samlet gir dette bedre og mer varig resultat enn isolert behandling. Hos Klinikk for Alle diskuteres slike helhetlige strategier blant behandlerne for å sikre at pasienten får optimal oppfølging fra flere vinkler dersom det er nødvendig.

Det understrekes at kombinasjonsbehandling alltid skjer i samråd med pasienten. Dine preferanser og hva du selv ønsker, tas med i betraktning. Noen ønsker kanskje kun osteopati, mens andre er åpne for å prøve flere ting parallelt – uansett vil du få råd basert på hva fagpersonene mener er mest hensiktsmessig for din situasjon. Fleksibiliteten ved Klinikk for Alle gjør at man kan skifte gir underveis: hvis osteopaten ser at du vil ha utbytte av en vurdering hos en lege (f.eks. for medisiner eller ytterligere diagnostikk) eller hos en ernæringsfysiolog (hvis kosthold påvirker plagene), så kan dette ordnes raskt. Alt handler om å gi deg en helhetlig behandling og best mulig sjanse for bedring.

Osteopatibehandling hos Klinikk for Alle

Osteopati hos Klinikk for Alle er et trygt valg for deg som søker en helhetlig, medisinsk tilnærming til muskel- og skjelettplager. Uansett alder eller bakgrunn vil du få en grundig vurdering av autoriserte osteopater som lytter til hele din historie og behandler ut fra kroppens helhet. Behandlingen bygger på solide prinsipper om kroppens evne til selvhelbredelse og sammenhengen mellom struktur og funksjon. Den praktiske gjennomføringen, fra første konsultasjon til oppfølging, er preget av nøye undersøkelse, skreddersydd behandling og tett oppfølging av din progresjon. Osteopati kan benyttes alene eller i kombinasjon med andre behandlinger hos Klinikk for Alle, takket være klinikkens brede tilbud og tverrfaglige kompetanse. Fremfor alt kan du føle deg trygg på at Klinikk for Alle leverer osteopatibehandling med høy kvalitet, sikkerhet og profesjonalitet – slik at du er i de beste hender på veien mot en smertefri og velfungerende hverdag.