Vond rygg etter fødsel

Mange forventer gjerne at plager som var tilstede under svangerskap skal forsvinne når babyen er ute, men endringene i kroppen er fortsatt der og kroppen trenger tid til å komme tilbake til sitt normale selv. Så mange som 1 av 10 kan få kroniske smerter i bekken etter endt svangerskap.

Det er mange grunner til at smerter kan oppstå etter endt svangerskap. Å føde er den største fysiske belastningen en kropp blir utsatt for og noen fødsler er selvsagt mer krevende enn andre. Keisersnitt gjør jo at korsryggen må jobbe mer for å stabilisere kroppen etter svangerskap. Under selve fødsel kan det også være at man får skader på halebein eller trykk i bekken/korsrygg som kan forverre eller utløse smertetilstander.

Det tar litt tid før hormonene i kroppen balanserer seg igjen etter svangerskap og fordi kroppen enda har mye av hormoner i kroppen kan bekken-leddene beveger seg mer. Bekkenet er selve fundamentet  i ryggsøylen og fungerer som funksjonell støtte for ryggsøylen. Vi vet at et dårlig funksjon av bekkenet kan gi kompensasjonsproblemer i andre deler av ryggsøylen. Det er ofte stor produksjon av hormoner spesielt i begynnelsen av ammeforløpet, når det er hyppig amming. Øvre del av mellomryggen og nakken blir som regel også mer utsatt for spenning fordi mor bysser mye, ser mye ned på barnet og ammer.

Som behandlere vet vi at når mødre er i spedbarnsfasen er det mye statiske, dårlige stillinger som gjør at kroppen blir utsatt for mye belastning, med ekstra stress og lite søvn, kan lede til korsryggplager. Ettersom barnene blir eldre, og større, blir også bæringen tyngre og man belaster gjerne feil.

Hos Kvinner og Barn hos Klinikk for Alle er det dyktige terapeuter som kan gi deg behandling for å kunne ha en fantastisk fødselspermisjon. Vi kan også hjelpe deg komme igang med trening igjen på en sikker måte, samt gi råd og tips for å bedre hverdagsbelastningen. Vi tilbyr også kurs og treningsgrupper som er tilpasset nybakte mødre.