Knesmerter hos barn

Knesmerter hos barn

Svært mange skolebarn, opptil hele 80% (både barneskole og ungdomsskole) rapporterer smerter i knærne.
Knærne er store ledd og som tåler mye belastning når vi kryper, går, løper, hopper, og faller. Det er flere strukturer som må vurderes når et barn har vondt i et kne og det kommer veldig an på om smertene har kommet gradvis over tid eller om det har skjedd en skade i en gitt situasjon. Kan det være en skade på benet, brusken, leddbåndene? Kan det ha skjedd en skade på menisk, senefeste? Hva med musklene? Er der tegn på en betennelse?

Knesmerter hos barn

Typiske belastningsskader på knær hos barn og unge er Schlatters sykdom hvor man får en betennelse i senefeste på leggbenet, rett under kneskålen. Sinding-Larsens sykdom kalles det når senen som festes mot kneskålen er skadet eller betent. Begge disse tilstandene vil ofte gå over, men det kan ta lang tid. En kiropraktor og/eller en fysioterapeut kan undersøke barnet for å se om der kan være biomekaniske årsaker til at plagene oppstår og at man kan komme med forslag til øvelser og behandling som kan hjelpe for selve problemet, men og for å forebygge kompenseringsmønster i kroppen som kan oppstå når man har smerter.

Der er studier som har vist at trening som gir sterk kjernemuskulatur rundt bekken og rygg kan forebygge kneskader hos barn og unge.
Det oppfordres generelt at barn og unge med smerter i knær må tilpasse aktivitetene og treningsøktene sine ettersom smerteintensitet, men at det er viktig for barn å delta både for å være sosial med andre barn samt ikke bli passiv da fysisk aktivitet i barne- og ungdomsårene er svært viktig for utvikling og helse generelt.

Mari Slinning Korsnes, Spesialist i barne- og ungdomskiropraktikk, Klinikk for Alle Orkanger og Trondheim Sentrum