Voksesmerter kjennetegnes som diffuse muskelsmerter i fremside lår, baksiden av knær og bakside legger i barn. 37% av barn i alderen 4-6 år rammes av dette, men forekomsten kan være fra 2-50% av barn i alderen 3 til 12 år. Mekanismen er enda ikke kjent. Smertene opptrer typisk i perioder hvor barnet gjerne har vært ekstra aktivt. Smertene gjør det ofte vanskelig for barnet å sovne da disse smertene melder seg om kvelden og de kan også tiltre når barnet sover og vekke barnet om natten. De varer ca 30-60 min og går så over av seg selv. Som foreldre er det vanskelig å vite hva man skal gjøre. Mange foreldre har selv erfaring med voksesmerter fra egen barndom, men kjenner allikevel på en maktesløshet når egne barn har vondt.
Dersom smertene er på dagtid eller man har vondt i leddene, observerer hevelse eller kun har smerter på en side så bør man utelukke andre årsaker til smertene. Voksesmerter påvirker ikke barns ønske om å være i bevegelse så dersom man har smerter i bena som gjør at barna velger annerledes i forhold til fysisk aktivitet er det også grunn til å få undersøkt barnet.
Hvis man undersøker barna og ser på det totale kliniske bildet, altså når smertene oppstår, hvor de oppstår, ser på hvordan barnets bevegelsesmønster er, undersøker funksjon i rygg/bekken, hofter, knær, ankler og føtter så kan man avdekke andre årsaker til at barnet har smerter i bena.
En undersøkelse hos kiropraktor og/eller fysioterapeut vil kunne avdekke om det er andre årsaker til smertene. Dersom der er funn ved klinisk undersøkelse som avdekker overbelastninger eller feilbelastninger kan kiropraktoren eller fysioterapeuten hjelpe til med en behandlingsplan bestående av behandling og øvelser. Ved behov vil det henvises videre til lege eller legespesialist.
“Vanlige” voksesmerter vil gå over av seg selv. Det er studier som viser at uttøyning kan ha en viss effekt.
Hilde Sjo Tavares, Spesialist i barne- og ungdomskiropraktikk, Klinikk for Alle Bryne.