Informasjon

Symptomer

Isjias betyr smerter langs isjiasnerven på grunn av prolaps eller andre faktorer som forårsaker press
på isjiasnerven. Nerven som går på baksiden av låret deler seg i to ved kneet og strekker seg videre helt ned til foten. Nerven er sammensatt av flere nerverøtter som har sitt utspring i nederste del av ryggmargen. Når en av nerverøttene i ryggmargen kommer i klem kan det forårsake sterke smerter langs hele nervens forløp.

Smertene i seg selv fra isjias kan i enkelte tilfeller være nesten uutholdelige og for mange kan det være vanskelig å finne stillinger som gir smertelindring. I noen tilfeller kan det være at isjias gir så mye trykk på nerveroten at nerveimpulsene frem til muskulaturen blir redusert eller avskåret og i så fall vil man merke at man blir svakere i bestemte muskelgrupper. Det vanligste er at man mister evnen til å stå på hælen eller tærne. Slike symptomer er alvorlige og må behandles med kirurgi umiddelbart. I enda mer alvorlige tilfeller av isjias kan man oppleve at det blir vanskelig å late vannet eller at man blir slapp i endetarmsåpningen i tillegg til nummenhet og nedsatt følelse på innsiden av lårene.

Gode råd

Ved akutt isjias er det vesentlig at man respekterer smerten og holder seg i ro. De fleste som får uutholdelige smerter eller lammelser har som regel merket symptomer i lang tid uten å ta dette alvorlig. Nedsatt kraft er alltid et varsel om at trykket på nerven er stort og at det haster med å få behandling.

Undersøkelsen

Individuell vurdering isjias er en forutsetning for en riktig diagnose og et vellykket behandlingsresultat.
Isjias pasienter trenger å komme til undersøkelse så raskt som mulig for å forsikre seg om at det ikke er i ferd med å oppstå skade på nerverøtter som kan forårsake varige lammelser eller nedsatt kraft. Ved hjelp av en god klinisk undersøkelse er det som regel enkelt for terapeuten å konstatere om det foreligger prolaps og hvilke tiltak som må igangsettes for å bli frisk.

Man trenger vanligvis ikke CT eller MR for å finne ut av dette om man har isjias. Den kliniske undersøkelsen er viktig og terapeuten vil i løpet av de undersøkelsen undersøke alle ledd, muskler og nerver som kan forårsake de symptomene pasienten lider av. Deretter vil han skreddersy et hurtigvirkende behandlingsopplegg der han kombinerer de mest effektive behandlingsmetodene mot isjias.