Årsaker

Som regel er det flere faktorer som til sammen forårsaker isjias.
Under finner du en oversikt over de forskjellige typene plager som kan forårsake isjias.

 • Ledd-låsninger

  Nedsatt bevegelighet i ledd i korsryggen er en av de vanligste årsakene til smerter og plager i dette området. Leddlåsninger synes ikke på røntgenbilder, men lokaliseres lett av en kiropraktor. Manipulasjonsbehandling er det mest effektive.Disse kan ligne på isjias.

 • Muskelspenninger

  Piriformismuskelen er en liten muskel i setemuskulaturen som kan, når den blir stram, forårsake trykk på isjias-nerven og være årsak til utstrålende smerter ned i benet. Denne muskelen behandles best med muskelterapi og akupunktur. Behandlingen gir som regel raske resultater.

 • Triggerpunkter

  Mange får feilaktig diagnosen isjias fordi de har utstrålende smerter ned i benet. Imidlertid er det en rekke andre forhold som kan forårsake slike smerter. En av de mest vanlige årsakene er triggerpunkter i setemuskulaturen. Triggerpunkter er "knuter" i muskulaturen som gir utstrålende smerter etter et bestemt mønster og noen av de som er lokalisert i setet kan forårsake sterke smerter og ilinger ned i benet. Det er en enkel sak å lokalisere og behandle triggerpunkter.

 • Betennelser eller inflammasjon

  Den reaksjonen som skjer ved isjias i vevet omkring prolapset og nerveroten som følge av den akutte irritasjonen som oppstår når mellomvirvelskiven sprekker og skivekjernen presses ut. Betennelser kan behandles på flere måter. Vanligst er kortisoninjeksjoner og betennelsesdempende medisiner.

 • Skiveprolaps

  Når skiven mellom virvlene sprekker og skivekjernen presses ut, kalles det prolaps. Dette blir også ofte kalt isjias. Akutte og store prolapser kan irritere nerverøtter og forårsake sterke smerter, i verste fall lammelser. Likevel er det slik at nesten 50% av befolkningen har prolaps uten at dette forårsaker smerter.

 • Muskelatrofi

  Ved kraftig isjias kan trykket på nerveroten være så stort at nerveimpulsene til muskulaturen blokkert. Dette vil raskt forårsake nedsatt kraft eller lammelser man vil raskt kunne observere at muskulaturen minker i størrelse. Dette er alvorlig og krever umiddelbare tiltak.

 • Skiveprotrusjon

  Noen ganger hovner skiven opp og forårsaker betydelig irritasjon på nerveroten som har sitt utspring i ryggmargen. Dette kan da gi isjias.

 • Spinal stenose og sirkulasjonsforstyrrelser

  Andre årsaker til isjias eller smerter i benet kan være spinal stenose som betyr at ryggmargskanalen er trang på grunn av forkalkninger og forårsaker trykk på nerverøtter som går til benet. Spinal stenose kan i startfasen behandles med traksjonsbehandling, akupunktur og muskelterapi, men på sikt må mange opereres fordi forkalkningene fortsetter og kanalen blir trangere. Smerter i benet kan også oppstå på grunn av sirkulasjonsforstyrrelser.